Logo image
Logo image

Mistä kananugetit oikeasti valmistetaan?

3 minuuttia
Kananugettien ongelma ei piile siinä, mitä kanan osia nugettien valmistamiseen käytetään (usein sisäelimiä), vaan siinä, että nugetteihin kätkeytyy tuhottomasti haitallisia säilöntäaineita.
Mistä kananugetit oikeasti valmistetaan?
Viimeisin päivitys: 30 marraskuuta, 2018

Jokainen on varmasti elämänsä aikana maistanut kananugetteja. Kananugetit paistetaan rasvassa ja niitä saa etenkin pikaruokaravintoloista, eineshyllyltä ja pakastealtaista. Mutta mistä kananugetit valmistetaan ja kuinka paljon niissä on oikeasti kanaa? Tässä artikkelissa selvitämme kananugettien valmistuksen vaiheita ja sitä, mitä kaikkea nugetin valmistamiseen käytetään – voit sitten itse päättää, haluatko vielä jatkaa nugettien syömistä jatkossa.

Kananugetit ovat monen suuri herkku: kullanruskea ja rapea kuori herauttaa veden kielelle, ja pehmeä ja maukas sisus hemmottelee makuaisteja. Kananugettien voisi kuvitella olevan terveellinen vaihtoehto; sisältäväthän ne tunnetusti terveellistä ja kevyttä kanaa. Tämä on kuitenkin harhaluulo, sillä kananugetit sisältävät huomattavan määrän rasvaa, ja niiden liiallinen nauttiminen voi johtaa veren triglyseridiarvojen nousemiseen. Kun seuraavan kerran tutkit pikaruokaravintolan ruokalistaa tai pakkaat parhaillaan lapsellesi mukaan välipalaa iltapäivän harrastuksiin, suosittelemme pysymään loitolla kananugeteista.

Miten kananugetit valmistetaan?

Nugetit saattavat kuulostaa terveellisemmältä vaihtoehdolta hamppareille tai muille punaisesta lihasta valmistetuille ruuille, mutta tosiasiassa kananugetit valmistetaan pinkistä tahnasta, joka muistuttaa purkkamassaa tai  mansikkajäätelöä. Tämä tahna valmistetaan erottelemalla kokonaisen kanan osia ja jauhamalla ne sitten yhteen  massaksi (alla oleva kuva). Michael Kindt julkaisi kuvan blogissaan ja sai aikaan kohun.

Some figure

 

Nugettien valmistusprosessi ei suinkaan pääty tähän, sillä kuvassa näkyvä pinkki massa on täynnä bakteereja, eikä se sovi ihmisten nautittavaksi. Miten sitten päästään näistä bakteereista eroon? Tahna upotetaan ammonniakkikylpyyn. Jos valmistusprosessi loppuisi tähän, ei kukaan pystyisi syömään nugetteja, sillä niistä lemahtava ammoniakin haju karkoittaisi kovimmankin nälän samantien. Ammoniakin maku ja haju peitetään keinotekoisilla väriaineilla ja makuaineilla.

Kuuluisa TV-kokki Jamie Oliver pisti oman lusikkansa kananugettisoppaan jakamalla tietoa siitä, miten nugetit valmistetaan. Food Revolution -ohjelmassa Jamie valistaa katsojia kananugettien epäterveellisyydestä ja kehottaa vanhempia välttämään niiden syöttämistä lapsilleen.

Hiukan myöhemmin NatGeo -kanavalla nähtiin ohjelma, jossa kerrottiin, miten kananugetit valmistetaan ja jossa keskityttiin etenkin nugettien valmistuksessa käytettävään mekaaniseen erottelu- ja jauhamisprosessiin.

Some figure

 

Huffington Post tutki kananugetin koostumusta tarkemmin

Huffington Post -nettijulkaisu lähti tutkimaan kananugetin taustaa tarkemmin ja julkaisi sivuillaan artikkelin “What’s Really in a Chicken Nugget?” eli “Mitä kananugetit oikeasti sisältävät?” Artikkelia jaettiin sosiaalisessa mediassa ja se herätti kauhistunutta keskustelua monella eri taholla. Artikkelin mukaan kananugetit eivät sisällä pelkästään kanan lihaa, vaan myös kanan sisälmyksiä, rasvaa, murskattuja luita, hermostoa, rustoa ja jopa yli 30 erilaista lisäainetta. Kananugetit sisältävät alle puolet kanaa ja loput osat tulevat muualta.

Artikkeli alkaa sanoilla: “Tilatessasi pikaruokaa, tiedät ettet ehkä tee sitä kaikkein terveellisintä päätöstä aterian suhteen, mutta ainakin oletat saavasi oikeaa ruokaa. Kana on kanaa ja liha on lihaa, eikö?”

Huffington Post tutki monia erilaisia “feikkiruokia” ja tutkimustulokset osoittivat, että vain 50 % kananugetista sisältää kanan lihaa. Kananugeteista löytyy paljon täyteaineita ja lisäaineita, kuten alumiinisulfaattia.

Some figure

Mitä kananugetit sisältävät?

 

American Journal of Medicine -julkaisu vertasi kahden suositun pikaruokaketjun kananugettien sisältöä (ravintolaketjujen nimiä ei mainittu, mutta kuka tahansa voi helposti päätellä, mitkä ketjut olivat kyseessä). Tutkimuksen mukaan kummankin ketjun nugetit sisälsivät korkeimmillaan 50 % kanan lihaa, ja nugetin loppuosa koostui sekoituksesta rustoa, hermostoa, murskattua luuta, verisuonia ja rasvaa.

Dr. Richard D. DeShazo, joka työskentelee Mississippin ylipiston Medical Centerissä, on todennut julkisesti: “Yritykset ovat päättäneet käyttää nugeteissaan keinotekoista massaa, joka koostuu erilaisista kananosista, sen sijaan että he käyttäisivät oikeaa kanan lihaa. Tämä massa pyöritellään sitten taikinassa, uppopaistetaan ja jostain kumman syystä nimetään kanaksi. Nugetit ovat kanaperäinen tuote, ja ne sisältävät paljon rasvaa, kaloreita, suolaa ja sokeria. Ne eivät ole terveellisiä kenellekään.”

Yalen yliopistossa työskentelevän Dr. David Katzin mukaan tämä nugettimassa voi olla terveydelle haitallista, vaikka tutkimuksia sen suhteen ei vielä ole toteutettu. Vaikka totuus nugettien sisällöstä tuntuikin järkyttävän ihmisiä, ei se auttanut lopettamaan nugettien syömistä – ei, vaikka ihmiset tietävät syövänsä mm. kanan hermostoa ja luita, puhumattakaan kaikista lisäaineista. Juuri nämä lisäaineet tekevät nugeteista kyseenalaisen ruokatuotteen, josta suosittelemme pysymään erossa.

Some figure

 

Aikaisemmin mainitsemamme Huffington Postin artikkeli kertoi karua faktaa monista nugettien lisäaineista. Yksi lisäaineista on vaahtoamista estävä aines, jota käytetään mm. autojen pakkasnesteessä. Vaikka näitä lisäaineita ei ole vielä julkistettu vaarallisiksi kananugeteissa, ne eivät varmasti tee keholle hyvääkään.

Jotkut nugettien valmistajat lisäävät massaan natriumglutamaattia (englanniksi lyhennettynä MSG), jonka on todettu aiheuttavan mm. päänsärkyä ja liikahikoilua. Tutkimuksessa paljastui myös, että kaikissa tutkituissa nugeteissa oli suuri määrä rypälesokeria. Kymmenen kananugettia sisältää jopa 900 milligrammaa natriumia, joka ylittää päivittäiset suositukset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bhosale, S. S., Biswas, A. K., Sahoo, J., Chatli, M. K., Sharma, D. K., & Sikka, S. S. (2011). Quality evaluation of functional chicken nuggets incorporated with ground carrot and mashed sweet potato. Food Science and Technology International. https://doi.org/10.1177/1082013210382339
  • Bonato, P., Perlo, F., Teira, G., Fabre, R., & Kueider, S. (2005). Características texturales de nuggets de pollo elaborados con carne de ave mecánicamente recuperada en reemplazo de carne manualmente deshuesada. Ciencia, Docencia y Tecnología.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.