Vältä näitä ruokia

· elokuu 7, 2015

Ravinto on tärkeä osa tervettä elämää ja hyvinvoivaa kehoa. Panostamalla tiettyihin ruokiin pidät huolta vatsasta, sisäelimistä ja ihosta, kun taas mässäilemällä roskaruokaa tai muita epäterveellisiä aineksia aiheutat negatiivisia vaikutuksia koko elimistölle. Jotkin ruuat voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia, etenkin pitkällä aikavälillä ja säännöllisesti nautittuna. Tässä artikkelissa keskitymme juuri niihin ruokiin, joita sinun tulisi vältellä.

Makkarat

Suomalaiset rakastavat makkaraa ja leikkeleitä, mutta pysähdytkö koskaan ajattelemaan, mitä kaikkea makkara sisältää ja mitä se tekee terveydellesi? Grillimakkarat, salami, chorizo ja muut samantyyliset lihatuotteet sisältävät suuren määrän kovaa rasvaa, jopa 10 % 100 gramman makkarasta on pelkkää rasvaa. Tämä ylittää päivittäiset suositukset, joiden mukaan ei tulisi syödä mitään sellaista, joka sisältää enemmän kuin 2 % kovaa rasvaa sataa grammaa kohti.

Jos mussutat makkaraa säännöllisesti, se voi johtaa ylipainoon, korkeaan verenpaineeseen ja verenkiertoelimistön sairauksiin, kuten sydänkohtauksiin ja veritulppiin. Satunnainen grillimakkara ei vielä vie turmion tielle, mutta jos kesäaikaan grilli on kuumana lähes joka ilta, suosittelemme vaihtamaan rasvaiset makkarat kevyempiin vaihtoehtoihin, kuten kanaan tai kalkkunaan. Grillauksen ei tarvitse tarkoittaa pelkkää makkaraa, sillä grillillä valmistuvat helposti myös vaikka lohi, kasvikset ja vaalea liha.

Ranskalaiset perunat

Ranskikset ovat monen suuri herkku, ja ikävä kyllä ne ovat myös yksi epäterveellisimmistä ruuista koko maailmassa. Ranskalaisten rapea pinta ja pehmeä sisus miellyttää monia herkuttelijoita, mutta liiallinen ranskalaisten syöminen voi aiheuttaa vakavia seuraamuksia terveydelle, sillä ne sisältävät suuren määrän kovia rasvoja, kuten transrasvaa ja kolesterolia. 100 grammaa ranskalaisia sisältää noin 500 kaloria, josta 36 grammaa on pelkkää rasvaa. Tämän lisäksi ranskalaiset perunat ovat todellinen suolapommi, joka voi aiheuttaa nesteen kertymistä ja turvotusta.

ruoka2

Jäätelö

Herkullisesta mausta ja koostumuksesta huolimatta jäätelöä ei tulisi syödä suuria määriä, sillä se sisältää paljon kovia rasvoja (mm. transrasvaa), sokeria ja kolesterolia. Liiallinen jäätelön nauttiminen voi johtaa ylipainoon ja diabetekseen. On olemassa jäätelöitä, jotka sisältävät vähemmän rasvaa ja sokeria, mutta suosittelemme näiden sijaan luonnollista hedelmäsorbettia, johon ei ole lisätty sokeria. Hedelmäsorbetti viilentää ja raikastaa samaan tapaan kuin jäätelö, mutta ei sisällä sokeria tai rasvaa.

Mehut, limsat ja muut sokeriset juomat

Sokeriset juomat ovat erittäin haitallisia terveydelle, etenkin lapsien kohdalla. Mehut ja limsat sisältävät suuren määrän sokeria, joka aiheuttaa reikiä hampaisiin, nostaa verenpainetta, voi johtaa riippuvuuteen ja pahimmillaan aiheuttaa diabetesta ja ylipainoa. Lapsien ei tulisi juoda limsoja ja sokerisia mehuja, ja muistathan, että sokerittomat limsat eivät myöskään ole hyvä vaihtoehto, sillä ne sisältävät suuren määrän keinotekoisia makeutusaineita ja lisäaineita, jotka ovat aivan yhtä haitallisia kuin sokeri.

ruoka3

Hampurilaiset

Hamppariateria on ehkä syntisin herkku, joka maan päältä löytyy. Hampurilaisravintoloita on nykyään lähes kaikkialla maailmassa ja monelle nopeasti valmistuva hampurilainen kuulostaa loistavalta ateriavaihtoehdolta kiireisen päivän jälkeen. Hampurilaiset sisältävät kuitenkin paljon kovaa rasvaa ja suolaa, joiden tiedetään aiheuttavan verisuonten kalkkeutumista ja siitä aiheutuvia verenkierron sairauksia, ylipainoa ja painonnousua. Jos et kestä ajatusta hampurilaisten poistamisesta ruokavaliostasi, tee oma hamppari kotona, käytä luomulihaa tai kanaa ja jätä pois juusto ja rasvainen majoneesikastike. Hampurilaiset voivat olla terveellisiä, jos ne tekee itse, mutta vältä hampurilaisravintoloita.

Pizza

Aivan kuten hampurilaisissa, myös pizzassa on paljon kovaa rasvaa, suolaa ja jopa sokeria. Etenkin pizzat, jotka sisältävät paljon juustoa ja lihaa, kuten salamia, ovat todellinen terveysriski. Pizzastakin saa terveellisen version, kun käyttää pizzapohjaan täysjyväjauhoja ja tekee täytteet itse kasviksista ja pienestä määrästä juustoa.