Logo image
Logo image

15 parasta luonnollista nesteenpoistajaa

3 minuuttia
Jos sinulla on ongelma nesteenkertymisen kanssa kehossa, ja jos tunnet olosi usein turvonneeksi, sinun tulisi hyödyntää paremmin luonnon omia diureetteja eli nesteenpoistajia. Ne ovat loistava vaihtoehto myös niille, jotka noudattavat erityisruokavaliota.
15 parasta luonnollista nesteenpoistajaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Voita nestetaistelu, pudota painoa ja pääse eroon kehosi tarpeettomasti kerryttämästä nesteestä. Opi tästä artikkelista, mitkä ovat luonnon parhaat nesteenpoistajat.

Mitä nesteen kertyminen tarkoittaa?

Turvotus tai vesipöhö tarkoittaa nesteen kertymistä kudoksiin. Turvotus ei ole erillinen sairaus, vaan kliininen oire jonkin elimen, kuten munuaisten, sydämen tai ruuansulatusjärjestelmän ongelmista. Turvotus ilmenee nesteen kertymisenä vatsaan, ranteisiin tai nilkkoihin.

Jos turvotus on hyvin voimakasta, nestemäärä voi aiheuttaa häiriöitä useissa kehon toiminnoissa.

Some figure

Turvotus ilmenee useimmiten jaloissa ja säärissä. Erityisesti raskaana olevilla naisilla ja ylipainoisilla henkilöillä jalkojen turvotus on yleistä. Turvotus ei aiheuta muita oireita tai kipuja eikä turvotusalueen iho kuumene. Aluetta painaessa iholle jää punaiset jäljet.

Turvotus voi johtua maksan, munuaisten tai sydämen häiriöistä, kilpirauhasen toiminnan häiriöistä tai jonkin vitamiinin puutostilasta.

Mitkä ovat parhaat luonnolliset nesteenpoistajat?

Vesimeloni

Vesimeloni sisältää paljon vettä, mikä tekee siitä luonnollisen nesteenpoistajan. Siitä saa samalla lykopeeneja, antioksidantteja, jotka auttavat kehoa taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan.

Vesimelonin aminohapot tyhjentävät suonia ja saavat nesteet virtaamaan paremmin tyhjentäen kudokset keräämistään nesteistä. Sillä on myös alkalisoiva ja myrkkyjä poistava vaikutus ja siitä saa tärkeitä mineraaleja. Vesimeloni auttaa pitämään ruuansulatusjärjestelmän terveenä ja poistamaan myrkkyjä kehosta.

Tomaatti

90 % tomaatista on vettä ja se sisältää monia antioksidantteja (C-vitamiini, seleeni, beetakaroteeni ja lykopeeni). Tomaatti estää vapaita radikaaleja vahingoittamasta verisuonten seinämiä, vapaat radikaalit aiheuttavat tulehduksia ja sairauksia.

Some figure

Kurkku

Kurkku sisältää paljon vettä, mikä tekee siitä erinomaisen nesteenpoistajan. Kurkusta saa myös rikkiä ja piitä, jotka auttavat munuaisia poistamaan virtsahappoja. Kurkku auttaa kehoa vähentämään nesteen kertymistä. Kaiken lisäksi kurkussa on askorbiini- ja kahvihappoa, jotka lisäävät sen nestettä poistavaa vaikutusta. Kurkku on myös loistava kaliumin lähde, mikä estää raajojen kramppaamista.

Mustikkamehu

Mustikkaa voi käyttää myös sellaisenaan, mutta siitä puristettu mehu (tai valmiina ostettu, sokeroimaton mehu) on tehokkaampi nesteenpoistaja. Mustikkamehu on kätevä tapa hoitaa virtsatien tulehduksia. Se on myös nesteenpoistaja, joka ei tuhoa kaliumia nesteitä poistaessaan. Siinä on loistavia antibioottisia ominaisuuksia ja se pitää virtsarakon hyvässä kunnossa. Mustikkamehu sopii hyvin myös diabeetikoille.

Porkkana

Porkkanasta keho saa paljon antioksidantteja, mineraaleja ja vitamiineja, mikä tekee siitä yhden suositeltavimmista luonnollisista nesteenpoistajista. Lisäksi se poistaa kehosta myrkkyjä, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja hidastaa näköongelmia, jotka johtuvat puutteellisesta nesteytyksestä.

Some figure

Munakoiso

Munakoisossa on paljon vettä ja flavonoideja, mistä syystä se ei ainoastaan poista kehoon kertynyttä nestettä, vaan myös parantaa verenkiertoa. Juo keitettyä munakoisomehua tai syö munakoisoa esimerkiksi höyrytettynä pudottaaksesi painoa.

Artisokka

Artisokka parantaa munuaisten toimintaa sisältämiensä kahvihappojen ja flavonoidien ansiosta. Siinä on myös vitamiineja ja mineraaleja, joilla on nestettä poistava vaikutus. Artisokka parantaa sappinesteen kiertoa, joka auttaa poistamaan kertynyttä nestettä.

Selleri

Sellerin siemenet lisäävät virtsahapon eritystä samalla kun virtsan määrä lisääntyy. Tämä auttaa kehoa poistamaan myrkkyjä. Muista, että sellerissä on myös paljon natriumia, jota tosin neutralisoi sen korkea kaliumtaso, jolloin se ei ole haitallista.

Viinirypäleet

Viinirypäleissä on paljon vettä ja kaliumia, mikä tekee niistä kyvykkään nesteenpoistajan. Alhaisen natriumtasonsa ansiosta viinirypäleet poistavat kehosta myrkkyjä tehokkaasti virtsan kautta.

Some figure

Parsa

Parsassa on asparagiinia, joka tekee siitä vähäkalorisen ruuan sekä aminohappopitoisen, tehokkaan nesteenpoistajan. Se auttaa myös reumatismin, kuukautisia edeltävän oireyhtymän sekä niveltulehduksen aiheuttamiin kipuihin. Korkean kuitupitoisuutensa ansiosta se puhdistaa suolet tehokkaasti.

Lehtisalaatti

Lehtisalaatti lisää salaatteihin makua samalla kun se avustaa virtsan muodostamisessa korkean vesipitoisuutensa ansiosta. Se sisältää rautaa ja magnesiumia, jotka auttavat tyhjentämään rasvasoluja.

Vihreä tee

Some figure

Vihreää teetä käytetään yleisesti laihdutusruokavalioissa, koska se poistaa kehosta rasvaa virtsan kautta. Vihreää teetä suositellaan nautittavan korkeintaan neljä kuppia päivässä, koska se sisältää kofeiinia.

Kaurahiutaleet

Kaurahiutaleet ovat täydellinen aamupala-aines, koska niistä saa sekä energiaa että piitä, joka on luonnollinen nesteenpoistaja.

Persilja

Persiljan nestettä poistavat ominaisuudet eivät ole kovin korkeat, mutta se puhdistaa munuaisista myrkkyjä. Persiljaa suositellaan käytettäväksi raakana.

Punajuuri

Some figure

Punajuuri parantaa munuaisten ja maksan toimintaa. Siitä saa myös rautaa, joka puhdistaa rasvakertymiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.