Pikanuudelien terveysriskit

Pikanuudelien terveysriskit

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Pikanuudelit tai pussikeitot voidaan luokitella pikaruoaksi, ja niistä on tullut viime vuosina hyvin suosittuja päivittäisiä ravintotuotteita. Ne ovat helppo ja halpa vaihtoehto niille, joilla ei aina ole riittävästi aikaa laittaa ruokaa kunnolla, sekä niille, jotka eivät syystä tai toisesta valitse terveellisempää tietä ravintonsa suhteen. Tiedätkö mitkä ovat pikanuudelien terveysriskit?

Vaikka näitä pikaruokia säännöllisesti syövät eivät välttämättä oleta niiden olevan erityisen terveellisiä, ei niitä kuitenkaan yleensä mielletä yhtä haitallisiksi kuin esimerkiksi hampurilaisia, burritoja, ranskalaisia tai muita vastaavia selkeitä “roskaruokia”.

Jos syöt usein näitä tuotteita, olisi asiaan hyvä perehtyä hieman, sillä pikanuudelit voivat olla hyvinkin epäterveellisiä. Lääkäri Braden Kuo, joka työskentelee Massachusetts General Hospital -sairaalassa, on todennut niillä olevan usein haitallisia vaikutuksia ihmisen elimistöön. Tässä artikkelissa kerrommekin tarkemmin muutamista yllättävistä riskeistä, joita pikakeitoilla ja -nuudeleilla voi olla. Jos terveellinen ravinto siis kiinnostaa sinua, jatka lukemista!

Pikanuudelien terveysriskit: ne ovat vaikeasti sulatettavia

Tutkimusten mukaan pikanuudelit säilyvät vatsassa käsittelemättöminä jopa kahden tunnin ajan niiden syömisen jälkeen. Tämä on paljon kauemmin kuin syötäessä tuoreita nuudeleita. Siitä seuraa, että pikanuudelit ovat hyvin haitallinen tuote ruoansulatuksen kunnollisen toiminnan kannalta.

ruoansulatuksen_ongelmat pikanuudelien terveysriskit

Ensinnäkin ongelmana on, että pikanuudeleita syödessä ruoansulatuselimistö joutuu olemaan jännittyneenä pitkän aikaa. Sen täytyy tehdä töitä tuntien ajan saadakseen nämä erittäin teolliset tuotteet käsitellyiksi. Se, että ruoka säilyy ruoansulatuselimistössä pitkän aikaa, on yhteydessä ravinteiden imeytymiseen, mutta pikakeitot ja -nuudelit eivät anna elimistölle juuri mitään ravinteita. Ravinteiden sijaan tämän tyyppinen ruoka tuo mukanaan suuren määrän lisäaineita, joista joihinkin sisältyy myrkyllistä säilöntäainetta nimeltään tertiäärinen butyylihydrokinoni (TBHQ).

Onkin hyvin todennäköistä, että tämä haitallinen aine säilyy vatsassa nuudeleiden kanssa. Tämä saattaa aiheuttaa vakavia terveysongelmia sinä pitkänä aikana, joka vaaditaan niiden käsittelyyn ruoansulatuselimistössä.

Jo 5 grammaa TBHQ-säilöntäainetta voi olla hengenvaarallista

Mikäli et ennen ole sattunut kuulemaan tästä aineesta nimeltään tertiäärinen butyylihydrokinoni (TBHQ), tulisi sinun saada tietää nämä seuraavat faktat. Se on raakaöljyn sivutuote, ja se kuvataan usein antioksidantiksi. Tosiasiassa tämä ei ole yhtään niin hyvä asia kuin voisi luulla. Kuluttajat eivät useinkaan ole tietoisia siitä, että vaikka synteettisillä kemikaaleilla voi olla antioksidanttiominaisuuksia, eivät ne ole sama asia kuin luonnolliset antioksidantit, jotka ovat hyväksi elimistölle. Tällaiset synteettiset “antioksidantit” estävät rasvojen ja öljyjen hapettumista. Niitä käytetään siksi, että ne pidentävät teollisten ruokien tuoreusaikaa kaupoissa.

TBHQ-säilöntäainetta löytyy suurimmasta osasta teollisia ruokatuotteita, joita myydään tavallisissa kaupoissa. Se on siis todella yleinen aine. Lisäksi sitä löytyy lakoista, hyönteismyrkyistä, meikistä ja hajuvesistä – niissä sitä käytetään madaltamaan haihtumisnopeutta sekä tekemään nesteistä tasaisempia.

Vaikka ruoasta löytyvien lisäaineiden asiantuntijat ovatkin todenneet, että ihminen pystyy kestämään pieniä määriä TBHQ-lisäainetta ilman, että siitä olisi vaaraa terveydelle, on myös vahvistettu jo 5 gramman olevan hengenvaarallinen määrä. Itse asiassa lisäaineita käsittelevä Dictionary of Food Additives -kirja kertoo, että jos ihminen altistuu yhdelle grammalle tätä ainetta, saattavat oireina ilmetä muun muassa pahoinvointia, oksentelua, korvien soimista, harhoja ja tukehtumisen tunnetta.

Pikakeitot ovat yhteydessä aineenvaihdunnan häiriöihin

liikalihavuus pikanuudelit terveysriskit

Hiljattain julkaistiin ravintoon keskittyvässä Journal of Nutrition -lehdessä tutkimustulos, joka vahvisti pikakeittojen ja -nuudelien haitallisuuden aineenvaihdunnalle. Tulosten mukaan ne naiset, jotka söivät suuria määriä näitä tuotteita olivat suuremmassa vaarassa saada aineenvaihdunnan häiriöitä verrattuna sellaisiin naisiin, jotka söivät niitä vähemmän. Muilla elämäntavoilla, kuten ruoka- tai liikuntatottumuksilla, ei ollut merkitystä tulosten kannalta.

Tämän tutkimuksen mukaan niillä naisilla, jotka söivät pikanuudeleita kahdesti viikossa, oli 68 % suurempi todennäköisyys sairastua aineenvaihdunnan häiriöihin. Pikanuudelien terveysriskit ovat siis rajuja. Niiden syönti voi johtaa moniin vielä vakavampiin terveysongelmiin, kuten liikalihavuuteen, verenpaineen kohoamiseen, korkeaan verensokeritasoon, triglyserideihin sekä matalaan HDL-kolesterolin tasoon elimistössä.

Lisäksi ne ihmiset, jotka söivät enemmän pikakeittoja, saivat toisiin verrattuna vähemmän sellaisia tärkeitä ravinteita kuten proteiineja, kalsiumia, fosforia, rautaa, kaliumia sekä A- ja C-vitamiinia. Tämän kaiken lisäksi haitallisten rasvojen, kalorien ja natriumin määrät olivat suuremmat pikanuudeleita paljon syövillä.

Jos haluat olla terve, on oikea ruokavalio avainasemassa

Vaikka pikakeittojen syönti silloin tällöin ei ole vaarallista terveydellesi, on niiden nauttiminen suurissa määrissä kuitenkin mahdollisesti yhteydessä vakaviin terveysongelmiin tulevaisuudessa. Parasta olisi valita laadukkaampia ja tuoreita raaka-aineita, jotka ovat luonnollisia ja hyväksi elimistöllesi. Nyt kun tiedät pikanuudelien terveysriskit, sinun tulisikin jättää kokonaan pois teollisesti käsitellyt tuotteet. Tähän päästäksesi helpoin ratkaisu on ehdottomasti suunnitella ateriat etukäteen sekä pitää kiinni tästä suunnitelmasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Huh IS, Kim H, Jo HK, Lim CS, Kim JS, Kim SJ, et al. Instant noodle consumption is associated with cardiometabolic risk factors among college students in Seoul. Nutr Res Pract. 2017;
  • Park J, Lee JS, Jang YA, Chung HR, Kim J. A comparison of food and nutrient intake between instant noodle consumers and non-instant noodle consumers in Korean adults. Nutr Res Pract. 2011;
  • Eskandani M, Hamishehkar H, Ezzati Nazhad Dolatabadi J. Cytotoxicity and DNA damage properties of tert-butylhydroquinone (TBHQ) food additive. Food Chem. 2014;
  • Charles IA, Ogbolosingha AJ, Afia IU. Health risk assessment of instant noodles commonly consumed in Port Harcourt, Nigeria. Environ Sci Pollut Res. 2018;

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.