Aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa painonnousua

· toukokuu 5, 2016
Aamupala ei todellakaan tee sinua lihavaksi, vaan itse asiassa se aktivoi aineenvaihduntaasi niin, että alat polttamaan rasvaa siitä hetkestä lähtien kun aloitat päivän. Lisäksi aamupala antaa päivän aikana tarvitsemaasi energiaa.

Espanjalaisen kuluttaja-asia-, ruokaturvallisuus ja ravitsemustoimiston mukaan melkein 30 % kyseisen maan väestöstä lähtee kotoa syömättä aamupalaa, ja sen sijaan juovat kahvin kun pääsevät töihin. Yllättävää, eikö Toinen vielä huolestuttavampi fakta on se, että nykyään vain 3 % lapsista syö terveellisen aamupalan säännöllisesti.

Monet meistä – lapset mukaanlukien – melkein aina rajoitamme aamupalan vain lasilliseen maitoa ja esimerkiksi valkoiseen leipäpalaan. Makea leipä tai murot tuovat kyllä tyydytystä hetkellisesti, ja lähdemme kotoa tyytyväisenä. Mutta mikä on pitkäaikainen tulos? Ylipaino ja jopa sairaalloinen ylipaino on yhä yleisempää vuosi vuodelta, ja yksi vaikuttava seikka siihen on ettemme syö terveellistä aamupalaa päivittäin.

On olemassa sellainen väärinkäsitys, että jättämällä aamupalan väliin voimme pudottaa painoa. Se ei missään nimessä ole totta. Tässä artikkelissa haluamme selvittää mitä kehollesi voi tapahtua jos ohitat päivän ensimmäisen aterian. Toivottavasti tämä tieto tulee auttamaan sinua niin, että teet aamuisin hyviä valintoja!

Tiesitkö, että ohittamalla aamupalan itse asiassa vain aiheutat painonnousua?

Ihmiset, jotka lähtevät kotoa syömättä aamupalaa, antavat valinnalleen yleensä seuraavat syyt:

  • Ajanpuute
  • Edellisen illan raskas illallinen
  • Halu pudottaa muutama kilo

Jos mikään näistä kuullostaa tutulta sinulle, sinun tulisi ymmärtää mitä seurauksia tuo jatkuva aamuinen ”paasto” voi tehdä terveydellesi.

  • Päivän aloittaminen ilman mitään ruokaa on suoraan yhteydessä myöhäisempään energian menetykseen, heikkoon älylliseen toimintaan, väsymykseen ja mielialan vaihteluun. Tiesitkö, että aivosi käyttää noin 20 % kuluttamastasi kokonaisenergiasta toimiakseen normaalisti? Jos et saa tarpeeksi ravintoaineita ja vitamiineja, voit tuntea itsesi hitaaksi ja saat päänsärkyjä, mikä taas aiheuttaa huonon työskentelykyvyn.
  • Ihmiset jotka jättävät aamupalan väliin kärsivät usein ummetuksesta.
  • Aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa asiantuntijoiden mukaan ”metabolisen oireyhtymän”, tai rasvan kerääntymisen, tyypillisesti vatsan alueelle. Tämä johtuu ensisijaisesti siitä faktasta, että kun kehosi tuntee energian puutetta, se alkaa aktivoimaan entsyymejä jotka varastoivat rasvaa. Joten olet kaukana painonpudotuksesta, sen sijaan kehosi kerää niin paljon lipidejä ja rasvaa kuin se vain pystyy ja varastoi niitä myöhempää käyttöä varten, vatsan seudun ollessa suosikkipaikka.
  • Vatsanseudun rasva vuorostaan voi johtaa korkeisiin triglyseriditasoihin, korkeaan verenpaineeseen ja korkeaan verensokeriin. Kaikki nämä voivat lopulta johtaa vakaviin sydän- ja verisuoniongelmiin.
  • Harvardin yliopiston yleisen terveyden oppilaitos Bostonissa toteutti mielenkiintoisen tutkimuksen, jonka mukaan miehet jotka lähtevät kotoa ilman aamupalaa tai juovat vain kupillisen kahvia aamulla, kuuluvat suureen riskiluokkaan saada sydänkohtaus pitkällä aikavälillä.

Kuten voit nähdä, aamupalan väliin jättäminen on riskialtista. Se ei ainoastaan hidasta aineenvaihduntaasi, vaan myös keräännyttää rasvaa tiettyihin osiin kehoa ja voi kehittää vielä vakavampia ongelmia. Joten pidä huoli, että syöt aamupalasi!

6 terveellistä aamupalavinkkiä jotka eivät aiheuta painonnousua

Jogurttiaamupala

1. Sisällytä täysjyviä

Kaura esimerkiksi on yksi parhaimmista terveellisistä aamupalavaihtoehdoista. Kaurapuuro muutaman omenasiivun ja viinirypäleen kanssa on herkullinen vaihtoehto. Ruisleipä on toinen loistava lisä aamupalaasi. Hieman luonnollista luumuhilloa ja vastapuristettua appelsiinimehua muuttaa sen aamuiseksi herkuksi.

2. Kokeile hieman proteiinia – oletko yllättynyt?

Sinun tulisi jo tietää, että proteiini on elintärkeä lihasmassan kasvattamiselle. Terveellisen aamupalan tulisi sisältää proteiinia, kuten esimerkiksi yksi kovaksi keitetty kananmuna. Voi myös tehdä vaikka yksinkertaisen pinaattimunakkaan.

3. Maito, tee vai kahvi?

Yleensä suosittelemme kokeilemaan kasvisperäisiä maitoja kuten manteli, kaura, riisi tai jokin pähkinä. Ne ovat laktoosittomia ja niissä on paljon energiaa. Voit myös käyttää niitä kerman sijasta kahvissasi tai jopa lisätä vihreään teehen.

4. Syö hieman hedelmiä

Ja tiedätkö mikä hedelmä on paras vaihtoehto? Se, mistä pidät eniten! On se sitten vihreä omena, päärynä, kiivi ja mansikat, siivutettu papaija tai ananas. Ihanteellisesti tulisi valita tuoreita hedelmiä, ja jos mietit voitko valita hedelmämehun sen sijaan, muista, että ostetut mehut melkein aina sisältävät lisättyä sokeria, joten jos valitset mehun, valmista se itse. Muuten on parempi syödä pala luonnollista hedelmää kuorineen tai kuorittuna, hedelmästä riippuen.

5. Älä unohda pähkinöitä!

Voit syödä kourallisen päivittäin – lisättynä kaikkeen muuhun, ne antavat loistavan annoksen magnesiumia ja terveellisiä rasvoja kuten Omega-3 -rasvahappoja.

6. Probiootit

Yksi parhaista vaihtoehdoista on tavallinen makeuttamaton kreikkalainen jogurtti. Se saa aineenvaihduntasi käyntiin ja täydentää terveellistä suolistobakteerikantaa, mikä parantaa ruoansulatusta.