Aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa painonnousua

Aamupala ei todellakaan tee sinua lihavaksi, vaan itse asiassa se aktivoi aineenvaihduntaasi niin, että alat polttamaan rasvaa siitä hetkestä lähtien kun aloitat päivän. Lisäksi aamupala antaa päivän aikana tarvitsemaasi energiaa.
Aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa painonnousua
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Espanjalaisen kuluttaja-asia-, ruokaturvallisuus- ja ravitsemustoimiston mukaan melkein 30 % kyseisen maan väestöstä lähtee kotoa syömättä aamupalaa, ja sen sijaan juovat kahvin kun pääsevät töihin. Yllättävää, eikö? Toinen vielä huolestuttavampi fakta on se, että nykyään vain 3 % lapsista syö terveellisen aamupalan säännöllisesti. Tässä artikkelissa perehdymme tähän aiheeseen paremmin ja kerromme myös, kuinka aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa painonnousua – jatka siis lukemista!

Monet meistä – lapset mukaanlukien – rajoittaa aamupalan useimmiten vain lasilliseen maitoa ja esimerkiksi valkoiseen leipäpalaan. Makea leipä tai murot tuovat kyllä tyydytystä hetkellisesti, ja lähdemme kotoa tyytyväisenä. Mutta mikä on pitkäaikainen tulos? Ylipaino ja jopa sairaalloinen ylipaino on yhä yleisempää vuosi vuodelta, ja yksi vaikuttava seikka siihen on, ettemme syö terveellistä aamupalaa päivittäin.

On olemassa sellainen väärinkäsitys, että aamupalan väliin jättäminen pudottaisi painoa. Se ei missään nimessä ole totta. Tässä artikkelissa haluamme selvittää, mitä aamupalan väliin jättäminen tekee kehollesi. Toivottavasti tämä tieto tulee auttamaan sinua niin, että teet aamuisin hyviä valintoja!

Tiesitkö, että aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa painonnousua?

Ihmiset, jotka lähtevät kotoa syömättä aamupalaa, antavat valinnalleen yleensä seuraavat syyt:

  • Ajanpuute
  • Edellisen illan raskas illallinen
  • Halu pudottaa muutama kilo

Jos mikään näistä kuulostaa tutulta, sinun tulisi ymmärtää, mitä seurauksia tuo jatkuva aamuinen paasto voi tehdä terveydellesi.

  • Päivän aloittaminen ilman mitään ruokaa on suoraan yhteydessä myöhäisempään energian menetykseen, heikkoon älylliseen toimintaan, väsymykseen ja mielialan vaihteluun. Tiesitkö, että aivosi käyttää noin 20 % kuluttamastasi kokonaisenergiasta toimiakseen normaalisti? Jos et saa tarpeeksi ravintoaineita ja vitamiineja, voit tuntea itsesi hitaaksi ja saat päänsärkyjä, mikä taas aiheuttaa huonon työskentelykyvyn.
  • Aamupalan väliin jättävät ihmiset kärsivät usein ummetuksesta.
  • Aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa asiantuntijoiden mukaan on mukana aiheuttamassa metabolisen oireyhtymän, tai rasvan kerääntymisen, tyypillisesti vatsan alueelle. Tämä johtuu ensisijaisesti siitä faktasta, että kun kehosi tuntee energian puutetta, se alkaa aktivoimaan entsyymejä jotka varastoivat rasvaa. Joten olet kaukana painonpudotuksesta, sen sijaan kehosi kerää niin paljon lipidejä ja rasvaa kuin se vain pystyy ja varastoi niitä myöhempää käyttöä varten, vatsan seudun ollessa suosikkipaikka.
  • Vatsanseudun rasva vuorostaan voi johtaa korkeisiin triglyseriditasoihin, korkeaan verenpaineeseen ja korkeaan verensokeriin. Kaikki nämä voivat lopulta johtaa vakaviin sydän- ja verisuoniongelmiin.
  • Harvardin yliopiston yleisen terveyden oppilaitos Bostonissa toteutti mielenkiintoisen tutkimuksen, jonka mukaan miehet, jotka lähtevät kotoa ilman aamupalaa tai juovat vain kupillisen kahvia aamulla, kuuluvat suureen riskiluokkaan saada sydänkohtaus pitkällä aikavälillä.

Kuten voit nähdä, aamupalan väliin jättäminen on riskialtista. Se ei ainoastaan hidasta aineenvaihduntaasi, vaan myös keräännyttää rasvaa tiettyihin osiin kehoa ja voi kehittää vielä vakavampia ongelmia. Joten pidä huoli, että syöt aamupalasi!

6 terveellistä aamupalavinkkiä jotka eivät aiheuta painonnousua

Aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa monia vaivoja.

 

1. Sisällytä täysjyviä

Esimerkiksi kaura on yksi parhaimmista terveellisistä aamupalavaihtoehdoista. Kaurapuuro muutaman omenasiivun ja viinirypäleen kanssa on herkullinen vaihtoehto. Ruisleipä on toinen loistava lisä aamupalaasi. Hieman luonnollista luumuhilloa ja vastapuristettua appelsiinimehua muuttaa sen aamuiseksi herkuksi.

2. Kokeile hieman proteiinia – yllätyitkö?

Sinun tulisi jo tietää, että proteiini on elintärkeä lihasmassan kasvattamiselle. Terveellisen aamupalan tulisi sisältää proteiinia, kuten esimerkiksi yksi kovaksi keitetty kananmuna. Voi myös tehdä vaikka yksinkertaisen pinaattimunakkaan.

3. Maito, tee vai kahvi?

Yleensä suosittelemme kokeilemaan kasvisperäisiä maitoja kuten manteli-, kaura-, riisi- tai jotakin pähkinämaitoa. Ne ovat laktoosittomia ja niissä on paljon energiaa. Voit myös käyttää niitä kerman sijasta kahvissasi tai jopa lisätä vihreään teehen.

4. Syö hieman hedelmiä

Tiedätkö mikä hedelmä on paras vaihtoehto? Se, mistä pidät eniten! On se sitten vihreä omena, päärynä, kiivi ja mansikat, siivutettu papaija tai ananas. Ihanteellisesti tulisi valita tuoreita hedelmiä, ja jos mietit voitko valita hedelmämehun sen sijaan, muista, että ostetut mehut melkein aina sisältävät lisättyä sokeria, joten jos valitset mehun, valmista se itse. Muuten on parempi syödä pala luonnollista hedelmää kuorineen tai kuorittuna, hedelmästä riippuen.

5. Älä unohda pähkinöitä!

Voit syödä kourallisen pähkinöitä päivittäin – lisättynä kaikkeen muuhun, ne antavat loistavan annoksen magnesiumia ja terveellisiä rasvoja, kuten Omega-3 -rasvahappoja.

6. Probiootit

Yksi parhaista vaihtoehdoista on tavallinen makeuttamaton kreikkalainen jogurtti. Se saa aineenvaihduntasi käyntiin ja täydentää terveellistä suolistobakteerikantaa, mikä parantaa ruoansulatusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.