Logo image
Logo image

Voiko ummetus aiheuttaa lihomista?

4 minuuttia
Voiko ummetus aiheuttaa lihomista?
Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2018

Olet varmasti monta kertaa elämäsi aikana kurkannut peiliin ja ihmetellyt turvonnutta ja pullottavaa vatsaa, etenkin sellaisina päivinä, kun kärsit ummetuksesta. Olet saattanut hypätä vaa’alle ja todeta, että painosi on lisääntynyt. Mistä tämä johtuu? Voiko ummetus aiheuttaa painon lisääntymistä? Tässä artikkelissa tutustumme ummetukseen ja sen aiheuttamaan turvotukseen ja pinkeään oloon.

Voiko ummetus aiheuttaa lihomista?

Some figure

Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on: ei. Ummetus ei voi aiheuttaa lihomista, joten mistä vaa’an muuttunut lukema sitten johtuu? Olet saattanut kärsiä ummetuksesta viikon päivät, eikä suoli tunnu tyhjenevän normaalisti. Vaatteet istuvat eri lailla ja farkut tuntuvat tiukoilta, olo on epämukava ja raskas. Vaa’an mukaan olet lihonut viikon aikana puolesta kilosta kiloon. Mistä tämä johtuu?

  • Muutos painossa ei johdu rasvan kertymisestä tai todellisesta painonnoususta, vaan suolistoon kertyneen ulosteen painosta. Normaalisti suoli tyhjenee, ja vaikka paino muuttuukin päivän mittaan pieniä määriä, voi ummetus lisätä painoa paljonkin, sillä uloste ei pääse poistumaan normaalisti. Ummetus aiheuttaa turvotusta, ilmavaivoja ja nesteen kertymistä.
  • Ummetuksen aiheuttama painonnousu tuntuu ja näkyy, mutta se ei ole todellista lihomista. Kun suolisto toimii säännöllisesti ja kun uloste pääsee poistumaan, katoaa samalla myös ylimääräinen paino.
  • Ummetus voi aiheuttaa vatsan turpoamista ja vaatteiden kiristelyä, mutta kyseessä ei ole yhtäkkiä ilmestynyt rasvakudos tai lihakset, vaan turvotus. Ummetus ei muuta kehoa radikaalisti, vaan se on sisäinen vaiva. Ummetuksen voima voi kuitenkin pullistaa vatsaa ulospäin ja saada vatsan näyttämään pyöristyneeltä. Vaikka voikin olla lohduttavaa kuulla, ettet ole lihonut ummetuksen johdosta, on ummetus itsessään inhottava vaiva, joka tulisi yrittää saada kontrolliin ennen kuin vakavampia ongelmia kehittyy.
  • Säännöllinen vessassa käyminen ja suoliston tyhjentyminen on tärkeä osa terveellistä elämää. Kun suoli tyhjenee, toimi ruuansulatus normaalisti ja ulosteen mukana poistuu tarpeettomat kuona-aineet. Elimistön nestetasapaino pysyy normaalilla tasolla, eikä nesteen kertymisestä aiheutuvaa turvotusta esiinny. Jos olet laihdutuskuurilla, on tärkeää pitää huolta siitä, että saat ruuasta riittävän määrän kuitua, nesteitä, hedelmiä ja kasviksia, joilla vältät ummetuksen kehittymisen.
  • Jos kärsit vakavasta ummetuksesta, voi kehon paino kasvaa jopa parilla kilolla lyhyessä ajassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että olet lihonut yhtäkkiä, joten kun suoli tyhjenee, karisevat myös ylimääräiset kilot. On tärkeää hoitaa ummetus pois, sillä pitkään jatkuva ummetus tekee olon epämukavaksi. Todellinen painonnousu näkyy kaikkialla kehossa, ei pelkästään vatsan alueella. Joskus painonnousu johtuu muuttuneesta ruokavaliosta: saatat syödä huonosti parin päivän tai parin viikon ajan, esim. liikaa sokereita, liian vähän vettä ja kuitua. Keho reagoi tähän tuottamalla runsaasti nesteitä epäterveellisen ruuan poistamiseen ja tämä aiheuttaa turvotusta vatsaan. Yleensä turvotus kestää vain muutaman päivän, ja parhaiten pidät turvotuksen loitolla syömällä terveellisesti ja nauttimalla riittävästi nesteitä.

Näin vältät ummetuksen

Some figure

Ummetus koskee niin miehiä kuin naisia, mutta etenkin naiset kärsivät usein ummetuksesta ja nesteiden kertymisestä. Turvotus ja epämiellyttävän raskas olo vatsassa on yleinen vaiva, ja kun katsot peiliin, maha pullottaa selkeästi. Seuraamalla muutamia ohjeita voit välttää vatsan turpoamisen.

On tärkeää muuttaa elämäntyyliä ja keskittyä etenkin terveelliseen ravintoon. Mieti, mistä ummetus yleensä johtuu: stressistä, jostain tietystä ravintoaineesta? Kärsitkö ummetuksesta aina tiettyinä viikonpäivinä tai kenties runsaan ravintolaillallisen jälkeen? On hyvä kartoittaa, mitkä asiat vaikuttavat ummetukseen, jotta osaat muuttaa tapojasi sen ehkäisyksi. Pidä mielessä seuraavat asiat:

1. Aamiaisen tärkeys

Aamiainen on tärkeä osa ummetuksen hoitoa. Muista syödä kunnollinen aamupala joka päivä, sillä tämä ehkäisee ummetusta myöhemmin päivällä. Aamiaisen tulisi sisältää hedelmää, kauraa ja jotain kuumaa juomaa. Kokeile kaurapuuroa kiiveillä tai banaanilla koristeltuna. Nauti perään kuuma nokkosuute, jonka voi maustaa hunajalla – nauti hitaasti.

2. Smoothie appelsiinista ja aloe verasta

Some figure

Yhdistämällä aloe veraa appelsiiniin saat herkullisen ja tehokkaan juoman ummetuksen ehkäisyyn. Näin valmistat sen:

Ainekset

  • 30 grammaa aloe veraa (kirkasta geeliä lehden sisältä)
  • 150 ml lämmintä vettä
  • 1 appelsiini

Valmistus

Lämmitä vesi teekattilassa tai vedenkeittimessä, ja kun vesi on lämmennyt, kaada se kuppiin ja lisää sekaan aloe vera -geeli. Sekoita, kunnes geeli sulaa veteen. Purista joukkoon appelsiinin mehu ja nauti tyhjään mahaan, mieluiten aamuisin.

3. Keskitason fyysinen rasitus

Liikunta on hyväksi suoliston toiminnalle ja se sopii ummetuksen ehkäisyyn. Liikunta stimuloi suolistoa ja ulosteen liikkumista suolessa, joten tukoksia ei pääse syntymään. Kävele puoli tuntia joka päivä tai käy uimassa, pyöräile tai lenkkeile. Säännöllinen liikunta tekee hyvää koko keholle, ei pelkästään suolistolle, ja liikunta on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

4. Syö kevyt illallinen aikaisin

Vältä myöhäistä ruokailua, äläkä täytä mahaa raskaalla aterialla ennen nukkumaanmenoa. Suoliston toiminta hidastuu illalla, ja jos syöt suuren aterian, ei ruuansulatus ehdi käsitellä sitä tehokkaasti. Aamulla olo voi olla turvonnut ja epämukava. Nauti kevyt illallinen kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ja vältät ummetuksen ja muut ruuansulatusvaivat.

5. Kuitu, kasvikset ja nesteet

Nämä kolme ruoka-ainetta ovat elintärkeitä terveen suoliston kannalta. Syö paljon kasviksia (raakana niin usein kun mahdollista), kuitua ja juo riittävästi nestettä päivän aikana, vähintään 2 litraa. Tämä auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä. Jos tarvitset lisäpotkua suoliston tyhjenemiseen, kokeile punajuuresta ja porkkanasta valmistettua smoothieta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.