Vatsan turvotusta vähentävät kotikonstit

Vatsan turvotusta vähentävät kotikonstit
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vatsan turvotus on hyvin tavallinen arkipäivän vaiva, ja se koskettaa erityisesti naisia. Vatsan turvotusta ilmenee sen seurauksena, että useat tekijät yhdistyvät ja aiheuttavat huonon reaktion elimistössä – näitä tekijöitä ovat tietynlaiset ruoat, ylensyönti, stressi, ruoansulatuksen ongelmat, kuukautiset ja ummetus. Vaikka tämä vaiva onkin hyvin arkipäiväinen, on se monelle turhauttava, sillä se saa vatsan pömpöttämään. Lisäksi seurauksena voi olla muitakin vaivoja, kuten ärsyttävät ilmavaivat tai vatsakivut.

Jotta pystyisit paremmin estämään vatsan turvotusta, on hyvin tärkeää muuttaa tiettyjä ruokailutottumuksia sekä poistaa ruokavaliosta kokonaan sellaiset tuotteet, jotka aiheuttavat vatsan ärtymistä. Jos kuitenkin olet sitä mieltä, että omalla kohdallasi vatsan turpoamisen välttäminen on vaikeaa, on onneksi olemassa eräitä tehokkaita kotikonsteja, joiden avulla pystyt kontrolloimaan tätä ongelmaa paremmin. Jatka siis lukemista, mikäli haluat vähentää vatsan turvotusta luonnollisilla keinoilla!

Vatsan turvotusta vähentävät kotikonstit

Ruoat, joissa on paljon antioksidantteja

Runsaasti antioksidantteja sisältävät ruoat ovat avainasemassa vatsan turvotuksen vähentämisessä sekä litteämmän keskivartalonseudun saamisessa. Näillä ruokatuotteilla on lukuisia hyötyjä terveytesi kannalta, ja niitä on hyvin tärkeää syödä säännöllisesti. Suosittelemmekin syömään 2-4 annosta päivässä sellaisia ruokia, joista saa paljon antioksidantteja. Näihin kuuluvat muun muassa karpalo, omena, sipuli, valkosipuli ja selleri.

Ruoat, joissa on runsaasti kuitua

Kuitua sisältävät ruoat auttavat saamaan litteämmän vatsan

Hyvään ruokavalioon kuuluu aina sellaisia ruokia, joissa on paljon kuitua. Nämä ruoat auttavat sinua tehokkaasti parantamaan ruoansulatustasi, ja niiden avulla teet vatsastasi myös litteämmän. Jos kärsit turvonneisuudesta usein, lisää selkeästi runsaskuituisten ruokien osuutta ruokavaliossasi, niin tulet huomaamaan muutoksen parempaan vatsasi toiminnassa. Tällaisia kuitupitoisia ruokia ovat muun muassa vihannekset ja hedelmät sekä täysjyvävilja, -jauhot ja -riisi.

Mausteneilikka

Mausteneilikkaa suositellaan erityisesti niille ihmisille, joilla vatsan turvotus on jo kroonista. Tällaisissa tapauksissa suosittelemme juomaan joka aamu tyhjään vatsaan puolikkaan lasillisen vettä, johon on sekoitettu 20 pisaraa kyseistä kasviuutetta. Tämä hoito auttaa sinua poistamaan mahan kaasuja, joka on yleinen ilmiö vatsan turvotuksesta kärsivillä ihmisillä.

Sitruunavesi

Sitruunavesi vähentää vatsan turvotusta

Sitruunalla on alkalisoivia ominaisuuksia, jotka auttavat neutralisoimaan vatsahappoja. Näin pystyt estämään monia terveysongelmia. Jos kärsit vatsan turvotuksesta, suosittelemme juomaan lasillisen lämmintä sitruunavettä tyhjään mahaan joka päivä.

Kaneli

Kaneli on hyvin suosittu mauste ympäri maailmaa, ja sitä käytetään myös vatsan turvotuksen hoidossa ja estämisessä – itse asiassa kanelia on hyödynnetty tässä tarkoituksessa jo muinaisista ajoista lähtien.

Kanelihauduke onkin mahtava apu vatsakipujen lievittämiseksi, ruoansulatuksen parantamiseksi sekä turhauttavan vatsan seudun pömpöttämisen vähentämiseksi. Jotta voisit käyttää kanelia vatsan toiminnan parantamiseen, sekoita vain teelusikallinen jauhemaista kanelia kuumaan veteen, anna olla 15 minuutin ajan ja makeuta sitten mehiläishunajalla.

Muita mausteita, jotka ovat avuksi turvonneen vatsan hoidossa

Fenkoli vähentää vatsan turvotusta

Tietyt mausteet, kuten fenkoli, kumina ja oregano, ovat hyvin suositeltavia vatsan turvotuksen ja ilmavaivojen lievittämiseksi. Fenkoli on mauste, jolla on antiseptisia ominaisuuksia, ja se toimii apuna ripulin ja vatsan kaasujen vähentämisessä. Kumina on rauhoittava ja nestettä poistava tuote, ja sitä suositellaan nesteen kertymisen hillintään sekä turvotuksen estämiseen. Oregano puolestaan tehostaa ruoansulatusta, poistaa nestettä sekä on mahtava maksan terveyden edistäjä.

Haudukkeita lääkinnällisistä kasveista

Yrttiteet ovat saavuttaneet suurta suosiota, sillä niillä on ruoansulatusta ja nesteen poistumista edistäviä vaikutuksia. Ne siis puhdistavat elimistöä sekä vähentävät ärsyttäviä vatsan turvotukseen liittyviä ongelmia. Jos juot kaksi tai kolme kupillista tällaisia haudukkeita päivittäin, pystyt hoitamaan ja estämään vatsan tulehtuneisuutta sekä hallitsemaan muitakin ruoansulatukseen liittyviä ongelmia. Suosittelemme muun muassa seuraavia lääkinnällisiä kasveja haudukkeiden valmistukseen: kamomilla, inkivääri, minttu, piparminttu, salvia, oregano ja basilika.

Vähennä suolan määrää ruokavaliossasi

Suolan määrän vähentäminen auttaa vähentämään vatsan turvotusta

Vaikka tämä ei sinänsä ole mikään hoito, on hyvin tärkeää pitää mielessä suolan rooli vatsan hoidossa. Tämä on avainasia, jos haluat torjua ja estää vatsan pömpötystä. Liiallinen suolan tai natriumin saanti edistää vatsan turpoamista, sillä se voi aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön.

Vatsan turvotusta vähentävät juomat

Tämä seuraava tehokas juoma on mahtava apu vatsan turpoamista vastaan, sillä siinä sekoittuvat nestettä poistavat sekä elimistöä puhdistavat ruoat – siten pystyt vähentämään nestettä sekä parantamaan ruoansulatuksesi toimintaa yhdellä juomalla.

Tarvittavat ainekset

  • 1 tuore ananasrengas
  • 1 rkl pellavansiemeniä
  • Mehu yhdestä sitruunasta
  • 1 lasillinen puhdasta vettä
  • Hiukan hunajaa makeuttamiseen (halutessasi)

Näin valmistat juoman

Sekoita kaikkia aineksia tehosekoittimessa muutaman minuutin ajan ja juo sitten tyhjään vatsaan 30 minuuttia ennen kuin alat nauttimaan aamiaistasi.

Aloita siis vatsan turvotuksen vähentäminen luonnollisilla kotikonsteilla!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
15 parasta luonnollista nesteenpoistajaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
15 parasta luonnollista nesteenpoistajaa

Jos sinulla on ongelma kehon nesteen kertymisen kanssa ja jos tunnet olosi usein turvonneeksi, sinun tulisi hyödyntää luonnon omia nesteenpoistajia...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.