Logo image
Logo image

Näillä vinkeillä litteä vatsa

2 minuuttia
Jos haluat litteämmän vatsan, on tärkeää syödä terveellisesti ja monipuolisesti, juoda paljon vettä ja liikkua säännöllisesti - vähintään kolme kertaa viikossa.
Näillä vinkeillä litteä vatsa
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Monet haaveilevat litteästä vatsasta, mutta joskus sen saavuttaminen on vaikeaa. Litteä vatsa ei ole pelkästään esteettinen seikka, vaan tarkoittaa myös sitä, ettei vyötärölle ja sisäelinten ympärille ole kertynyt haitallista rasvaa. Litteän vatsan eteen täytyy tehdä töitä, eikä ole mitään taikakeinoa, jolla vatsa litistyy. Usein vatsan pienentäminen vaatii vatsalihasten treenausta ja ruokavaliomuutoksia.

Some figure

Jos haluat pyykkilautavatsan, ei 20 vatsalihasliikettä riitä lihasten kasvattamiseen ja rasvakudoksen ohentamiseen. Rasvaa ei voi polttaa vain yhdeltä kehon alueelta, vaan rasvaprosentti pienenee kaikkialta, kun aloitat treenauksen. Sinun tulee harrastaa rasvaa polttavaa liikuntaa, kuten juoksua, pyöräilyä tai uintia, joka ehkäisee ylimääräisen rasvan kertymistä kehoon ja karistaa senttejä vatsan päältä.

Kun alat tehdä vatsalihastreeniä, keskity kaikkien vatsan alueen lihasten treenaukseen, muista myös kyljet ja alimmat vatsalihakset. Älä siis tee pelkkiä istumaannousuja, sillä niillä saadut tulokset jäävät heikoiksi. Suorita 20 minuutin vatsalihastreeni muutaman kerran viikossa, lisää toistoja ja painoja harjoitukseen sitä mukaa kun keskivartalo vahvistuu.

Miksi rasvaa kertyy?

Usein vyötärölle kertyvä rasva johtuu huonoista ruokailutottumuksista ja liiallisesta herkuttelusta. Etenkin rasvaisten ruokien nauttiminen kasvattaa vyötärörasvan määrää. Jos ruokavalio sisältää vain vähän kasviksia ja hedelmiä, voi tämä pahentaa ongelmaa. Myös kova stressi, hormonaaliset seikat ja liian vähäinen liikunta johtavat rasvakudoksen kehittymiseen.

Eliminoidaksesi vatsan seudulle kertyvän rasvan, voit kokeilla muutamia hyväksi todettuja vinkkejä.

Kokeile näitä kapeamman vyötärön saavuttamiseksi

 • Poista ruokavaliostasi kaikki paljon rasvaa sisältävät ruoat ja valitse niiden tilalle terveellisiä vaihtoehtoja, etenkin tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Älä luota pikaruokaan tai valmisruokiin, vaan valmista ruokasi itse laadukkaista raaka-aineista.
 • Liiku säännöllisesti ja painosi putoaa hiljalleen. Liikkumalla varmistat, että kehoon ei kerry ylimääräistä rasvaa, sillä energia palaa pois liikkeessä.
 • Vältä suuria ja raskaita aterioita. Suosi pieniä annoskokoja ja syö ruokaa useammin päivän aikana. Älä siis keskity pelkästään suureen lounaaseen ja suureen illalliseen, vaan ajoita syömiset muutaman tunnin päähän toisistaan. Muista nauttia ravintorikasta ruokaa, joka sisältää vähän kaloreita.
  Some figure
 • Juo kuudesta kahdeksaan lasia vettä päivässä pitääksesi nestetasapainon kunnossa.
 • Vältä kastikkeita, majoneesia, leivonnaisia ja jäätelöä, sillä ne sisältävät paljon rasvaa. Suosi pähkinöitä, kalaa ja oliiviöljyä, sillä niiden sisältämät rasvat ovat terveellisiä ja pitävät huolta aivoista, sydämestä, ihosta ja hiuksista.
 • Vähennä sokeristen herkkujen ja juomien nauttimista.
 • Päivän viimeinen ateria tulisi nauttia kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ja sen tulisi koostua pääosin kevyistä aineksista ja vihanneksista. Herkullinen ja kevyt salaatti on hyvä vaihtoehto.
 • Aerobista liikuntaa kannattaa harjoittaa etenkin aamuisin.

Tavoitteena litteä vatsa – vinkkejä

Some figure

Kun onnistut karistamaan ylimääräisen rasvan ja sentit vyötäröltä, tulee sinun pysytellä uudessa rutiinissa ja ruokavaliossa tavoitteiden saavuttamisen jälkeenkin, muuten entiset kilot tulevat takaisin. Tee siis pitkäjänteisiä muutoksia ruokavalioosi ja liikkumiseesi ja varmista, että pystyt omistautumaan uudelle elämäntyylille vuosien ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nutrición. (2017). Archivos de Bronconeumologia. https://doi.org/10.1016/S0300-2896(17)30365-4.

 • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394.

 • Torres, L., & Francés, M. (2008). La dieta equilibrada. Pdf. https://doi.org/http://www.nutricion.org/publicaciones/pdf/Gu%C3%ADa%20AP-Diet%C3%A9ticaWeb.pdf.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.