Logo image
Logo image

Mausteneilikka ruoansulatuksen parantajana

3 minuuttia
Vaikka mausteneilikan syöntiä kovin runsaasti onkin syytä välttää, ja vaikka lääkkeet ovat myös tarpeen, tämä kasvi voi auttaa hallitsemaan ruoansulatuksen ja hengityksen ongelmia. Se myös lievittää hammassärkyä.
Mausteneilikka ruoansulatuksen parantajana
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mausteneilikkaa käytetään yleensä keittiössä, mutta se toimii myös monella tapaa lääkinnällisenä tuotteena. Olet varmaankin käyttänyt sitä ruoan maustamisessa ja jälkiruoan valmistamisessa, mutta tiedätkö kuinka mausteneilikka edistää ruoansulatuksen toimintaa?

Mausteneilikka on kipua lievittävä, kouristuksia ja bakteereja torjuva sekä puuduttava tuote. Moni luonnollinen tuote, myös mausteneilikka, edistää ruoansulatusta. Tämä kasvi mm. lievittää kipua, vähentää turvotusta sekä torjuu tulehduksia.

Sellaisten hoitojen kuten yrttihaudukkeiden hyödyntäminen parantaa vatsan ongelmia, kuten esimerkiksi ilmavaivoja, pahoinvointia ja oksentelua, kun aiheuttajana on huono ruoansulatus. Nämä häiriöt aiheutuvat eugenoli-nimisestä yhdisteestä, jota löytyy mausteneilikasta.

Some figure

Mitä ominaisuuksia eugenolilla on?

Eugenoli vastaa mausteneilikan aromaattisesta voimakkuudesta. Tämä yhdiste on erinomainen antioksidantti, ja se viivyttää solujen ikääntymistä sekä torjuu närästystä.

Se on keltaista ja öljyistä nestettä, jonka haju on voimakas. Sitä löytyy myös muista kasveista, joita ovat esimerkiksi maustepippuri, basilika, kurkuma, laakerinlehti ja kaneli, mutta mausteneilikassa on sitä kuitenkin enemmän kuin muissa.

Se on hyväksi ruoansulatusongelmien, hengitystietulehdusten ja hammassäryn hoidossa. Sitä voidaan käyttää ulkoisesti ja sisäisesti, vaikka yleensä sitä käytetäänkin sisäisesti. Siinä on flavonoideja, ja se vaikuttaa monella tavalla ihmisen hyvinvointiin hyvin positiivisesti.

Eugenoli:

 • puuduttaa
 • torjuu nesteen kertymistä
 • toimii antasidina
 • on antiemeettinen
 • on antioksidantti
 • on suojaava ja uudistava kasvi
 • torjuu viruksia
 • on antiseptinen

Huolimatta sen monista hyödyistä, kannattaa kuitenkin olla varovainen kun käytät eugenolia, sillä se on melko myrkyllistä suurissa määrissä, etenkin jos sitä nautitaan sisäisesti eteerisenä öljynä. Sitä ei ole tarkoitettu myöskään raskaana oleville naisille tai alle 6-vuotiaille lapsille.

Lue aiheesta lisää: Luontaishoitoja allergioiden lievittämiseen

Kuinka mausteneilikkaa käytetään luontaishoitona ruoansulatuksen parantamiseksi?

On monia tapoja hyödyntää tätä tuotetta huonon ruoansulatuksen hoidossa – sekä lääkinnälliset reseptit että ruoan maustaminen ovat sopivia ideoita. Kaikki riippuu henkilön mausta ja herkkyydestä tälle tuotteelle, sillä sen haju ja maku ovat hyvin voimakkaat.

Tässä tulee eräitä luontaishoitoja, joita voidaan mausteneilikkaa käyttäen valmistaa:

Hauduke mausteneilikasta

Mausteneilikka stimuloi ruoansulatusjärjestelmää, jotta se toimisi kunnolla. Se myös auttaa lisäämään verenkiertoa sekä torjuu pahanhajuista hengitystä.

Yksi kaikkein tavallisimmista pahanhajuisen hengityksen aiheuttajista on vatsaongelmat, ja mausteneilikka hyökkää näitä vastaan suoraan ruoansulatuksessa.

Lisäksi sen tuoksu takaa sen, että hengityksesi raikastuu välittömästi, sillä mausteneilikka torjuu bakteereja heti kun sitä sisältävä hauduke pääsee kosketuksiin suun kanssa.

 • Tämän teen valmistamiseksi sinun tarvitsee vain murskata mausteneilikkaa ja keittää tästä saamasi jauhe  pienessä määrässä vettä.
 • Voit nauttia juomaa aamuisin ja iltaisin niinä päivinä, kun olosi on epämukava.

Kokonaiset mausteneilikat

Some figure

Voit käyttää niitä maustaaksesi aterioita ja jälkiruokia, tai sitten voit pureskella niitä kokonaisina. Niiden pureskelu lisää syljentuotantoa, ja samoin se lisää niiden nesteiden tuotantoa, joita tarvitaan ruoansulatuksen toimivuuden takaamiseksi.

Eteerinen mausteneilikkaöljy

Eteerinen mausteneilikkaöljy saadaan sekoittamalla oliiviöljyä ja mausteneilikkaa pullossa ja antamalla seoksen olla useamman viikon ajan. Kuten jo mainitsimmekin, sitä ei tulisi ottaa sellaisenaan tai nauttia liikaa, sillä muuten sen vaikutus voi olla myrkyllinen.

 • Jotta voisit lievittää pahoinvointia ja oksentelua, laita kolme pisaraa lasilliseen vettä.

Hauduke kokonaisista mausteneilikoista

Tämä juoma valmistetaan samalla tavalla kuin aikaisemmin esittelemämme resepti, mutta kokonaisista mausteneilikoista. Se torjuu tummetusta ja stimuloi ruoansulatuksen toimintaa. Voit juoda kupillisen tätä hauduketta jokaisen aterian jälkeen, kunnes et enää tunne epämukavuutta.

Onko mausteneilikka jo tuttu itsellesi luontaishoitojen osana, vai kuuletko siitä nyt ensimmäistä kertaa? Luonto tarjoaa meille loputtoman määrän erittäin terveellisiä tuotteita kehomme hyvinvoinnin lisäämiseksi, joten kannattaa ottaa avuksi lääkkeiden ohella luonnontuotteista valmistetut hoidot.

Muista kuitenkin, että mausteneilikalla ei ole kykyä varsinaisesti parantaa ruoansulatuksen häiriöitä, mutta se voi kyllä olla suureksi hyödyksi oireiden lievittämisessä.

Älä unohda käydä lääkärissä säännöllisesti ja syödä terveellisesti. Useimmissa tapauksissa huonoa ruoansulatusta voidaan estää pitämällä toiminta tasapainoisena ja lopettamalla niiden ruokien syönti, joita vatsasi ei siedä. Ole siis tarkkana, jotta voisit olla tietoinen niistä tuotteista jotka saavat olosi huonoksi, ja jätä ne sitten pois lautaseltasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fitomed. (2003). Clavo de olor.
 • Gamboa, J. M., & Vásquez, M. N. (2015). Efecto del aceite esencial de Syzygium aromaticum sobre la supervivencia de Salmonella typhi , Salmonella paratyphi A y Bacillus cereus. Rebiolest.
 • Agilar Gonzales, A. E., & Lopez Malo, A. (2013). Extractos y aceite esencial del clavo de olor (Syzygium aromaticum) y su potencial aplicación como agentes antimicrobianos en alimentos. Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.