5 ruokaa, jotka auttavat puhdistamaan maksaa luonnollisesti

Aina on hyvä hetki puhdistaa maksaa luonnollisesti ruokavalion kautta. Tämä tärkeä elin nimittäin käsittelee jatkuvasti myrkkyjä, jotka voivat vaikuttaa sen suorituskykyyn ja kokonaisvaltaiseen terveyteesi.
5 ruokaa, jotka auttavat puhdistamaan maksaa luonnollisesti
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kaikki, mikä kulkee maksan läpi, voi aiheuttaa ongelmia ja vahinkoa elimistössä. Opettele puhdistamaan maksaa säännöllisin väliajoin.

Opettele puhdistamaan maksaa säännöllisin väliajoin

Maksa on yksi elimistön suurimmista elimistä ja sillä on kolme pääasiallista tehtävää:

 • Puhdistus: Maksa vastaa luonnollisten myrkkyjen (kuten ammoniakin) ja ulkoisten myrkkyjen (kuten alkoholin ja lääkkeiden) keräämisestä ja poistamisesta.
 • Synteesi: Maksalla on tärkeä rooli hiilihydraatti-, rasva- ja proteiiniaineenvaihdunnassa. Lisäksi se erittää sappinestettä, joka on elintärkeää ruoansulatuksen kannalta.
 • Varastointi: A-, D-, E- ja K-vitamiinit sekä glykogeeni kerääntyvät kaikki maksaan. Nämä aineet toimivat energianlähteenä päivittäisissä toimissa ja muissa elimistön prosesseissa.
ala puhdistamaan maksaa

Ruoat, jotka auttavat puhdistamaan maksaa luonnollisesti

Maksa tulisi puhdistaa silloin tällöin luonnollisesti, sillä kaikki, mikä kulkee sen läpi, voi aiheuttaa ongelmia ja vahinkoa elimistössä.

Siksi haluammekin tänään antaa sinulle listan ruoista, jotka auttavat puhdistamaan maksaa luonnollisesti.

1. Papaija

papaija auttaa puhdistamaan maksaa

Tämä hedelmä sisältää entsyymiä nimeltä papaiini. Se auttaa parantamaan ruoansulatusta ja prosessoimaan ruoan kunnolla. Lisäksi se auttaa vähentämään elimistön tulehdusta. Sitä suositellaan siis lämpimästi painonpudotukseen.

Mitä maksan puhdistamiseen tulee, papaija helpottaa maksan prosesseja ruoansulatuksen parantamisen kautta. Tässä on hyvä korostaa sitä, että papaijasta voi syödä muutakin kuin vain hedelmälihan: myös sen siemenet ovat syötäväksi kelpaavia. Niillä on tulehdusta lievittäviä vaikutuksia, jotka auttavat nivelreuman hoidossa ja maksan puhdistamisessa.

Poistaaksesi rasvaa maksasta kokeile seuraavaa reseptiä:

 • Murskaa tai jauha 20 papaijansiementä.
 • Sekoita sitruunamehun tai maidon kanssa.
 • Juo tätä seosta yhden kuukauden ajan.

2. Amblapuun hedelmät (Emblica officinalis)

Amblapuun (tunnetaan myös nimellä amla) hedelmissä on voimakkaita antioksidantteja, jotka auttavat puhdistamaan myrkkyjä elimistöstä.

Niiden säännöllinen syöminen ei auta ainoastaan ehkäisemään rasvamaksaa, vaan myös maksakirroosia. Se on maksan liiallinen tulehdustila, joka johtuu jostakin sairaudesta tai vaivasta.

Paras tapa syödä niitä on tuoreena. Voit lisätä niitä salaatteihin, sekoittaa jogurttiin tai syödä pienen annoksen sellaisenaan.

3. Sitruunat

sitruuna ja sitruunamehu

Sitruunat ovat yksi tunnetuimmista ja eniten käytetyistä sitrushedelmistä sisältämiensä ominaisuuksien ansiosta.

Niissä on paljon C-vitamiinia, flavonoideja, omenahappoa ja eteerisiä öljyjä. Nämä kaikki tekevät sitruunasta hedelmän, joka tukee ruoansulatusta ja maksaa. Lisäksi ne auttavat myös vahvistamaan verisuonia ja parantamaan sydämen terveyttä.

Sitruunat puhdistavat maksaa luonnollisesti, koska ne:

 • Helpottavat ruoansulatusta.
 • Voimistavat ja stimuloivat maksaa.
 • Antavat elimistölle runsaasti antioksidantteja, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan.
 • Ehkäisevät elimistön eri elimien ennenaikaista rappeutumista.

Jos kärsit rasvamaksasta, on suositeltavaa juoda sitruunamehua liotettuna lasilliseen vettä (200 ml). Sekoittamalla sitä veteen estät happoa vaurioittamasta hammaskiillettä.

4. Omenaviinietikka

omenaviinietikka auttaa puhdistamaan maksaa

Omenaviinietikka auttaa tasapainottamaan elimistön pH-arvoa ja edistää sinne kerääntyneiden myrkkyjen poistumista. Tämän ansiosta maksa voi suorittaa puhdistustoimintojaan paremmin ja metaboloida rasvat kunnolla.

Hyödyt omenaviinietikan päivittäisestä juomisesta monin eri tavoin. Hyödyt ovat seuraavat:

 • Vitamiinit, kivennäisaineet ja eteeriset öljyt.
 • Pienempi riski saada munuaistulehduksia.
 • Ummetuksen lievittäminen.
 • Maksaongelmien ehkäisy.

On suositeltavaa ottaa 2 teelusikallista (10 ml) omenaviinietikkaa päivässä. Voit juoda sen sellaisenaan tai liottaa lasilliseen vettä (200 ml), oman maun mukaan. Sitä voi lisätä myös salaatteihin tai kastikkeisiin.

5. Vihreä tee

Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja nimeltä polyfenolit. Nämä vähentävät vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja hidastavat näin solujen vanhenemista ja komplikaatioita elimistön eri elimissä.

Vaikka vihreää teetä on aina suositeltu sen terveyshyötyjen takia, sitä ei tulisi koskaan juoda enempää kuin 10 kupillista päivässä. Sinun tulisi myös varmistaa, että juomasi tee on luonnollista välttääksesi nauttimista sellaisia aineita, jotka vähentävät sen tehokkuutta.

Jos et pidä vihreän teen mausta, kokeile sekoittaa sitä lempiruokiesi joukkoon smoothieissa. Sekoita sitä eri hedelmien ja vihannesten kanssa, kunnes löydät itsellesi parhaan yhdistelmän.

Hoitokeinot puhdistamaan maksaa

maksa

On olemassa useita eri tapoja ja menetelmiä puhdistamaan maksaa luonnollisesti, mutta yllä mainitsemamme ruoka-aineet ovat joitakin parhaista. Enää sinun ei tarvitse kuin vain valita omat suosikkisi ja alkaa lisätä niitä ruokavalioosi pitääksesi maksasi terveenä.

Sinun tulisi kuitenkin aina muistaa, että jos tunnet kipua tai epämukavuutta maksassasi, sinun on mentävä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hussain, M., Habib-Ur-Rehman, & Akhtar, L. (2017). Therapeutic benefits of green tea extract on various parameters in non-alcoholic fatty liver disease patients. Pakistan Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.12669/pjms.334.12571
 • Naziroǧlu, M., Güler, M., Özgül, C., Saydam, G., Küçükayaz, M., & Sözbir, E. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. Journal of Membrane Biology. https://doi.org/10.1007/s00232-014-9685-5
 • Naziroǧlu, M., Güler, M., Küçükayaz, M., Övey, I. S., & Özgül, C. (2012). Apple cider vinegar supplementation modulates lipid peroxidation and glutathione peroxidase values in lens of ovariectomized mice. Cell Membranes and Free Radical Research.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.