Logo image
Logo image

Voiko vihreä tee todella auttaa laihtumaan?

3 minuuttia
Jos haluat käyttää vihreää teetä laihtumiseen, tulee sinun juoda kolme kuppia päivässä ja pysyttäytyä muutenkin terveellisessä ravinnossa.
Voiko vihreä tee todella auttaa laihtumaan?
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Vihreä tee on suosittu juoma ympäri maailmaa. Monet rakastavat teen virkistävää ja raikasta makua. Harva asia on yhtä mukavaa, kuin nauttia kupillinen vihreää teetä pitkän päivän päätteeksi tai lukuhetken aikana. Monet juovat vihreää teetä sen maun vuoksi, mutta yhä useampi ryhtyy nauttimaan teetä sen terveysvaikutusten ja laihduttavan vaikutuksen takia. Tässä artikkelissa selvitämmekin, onko todella niin, että vihreä tee auttaa laihtumaan? Jatka lukemista, niin tutustumme aiheeseen paremmin!

Vihreä tee auttaa laihtumaan terveellisesti

Kun yrität laihduttaa, tulisi se tehdä mahdollisimman terveellisellä tavalla. Olet varmasti tietoinen siitä, että on olemassa monia ääripäädieettejä, jotka rajoittavat proteiinin, hiilihydraattien ja rasvojen määrää rajusti, vaikka keho kaipaa näistä kaikkia tasapainoisesti toimiakseen terveellä tavalla.

Rajoittavien pikadieettien sijasta tarvitset ruokavalion, josta saat riittävästi proteiinia ja rasvahappoja, jotka antavat kehon suorittaa luonnolliset toimensa tehokkaasti. Terveellinen laihtuminen on hidasta ja vaatii työtä, mutta samalla kilot pysyvät poissa, eivätkä palaa muutaman viikon sisällä. Kyseessä on koko elämän kattava muutos, ei muutaman viikon mittainen rupeama. Terveelliseen laihtumiseen kuuluu monipuolinen ruokavalio, liikunta ja laihtumista voi tehostaa luonnonaineilla, kuten vihreällä teellä.

Onko siis totta, että tämä ikivanha juoma voi auttaa karistamaan ylimääräiset kilot? Kyllä vain! Vihreä tee on loistava lisä laihduttajan ruokavalioon ja terveelliseen elämään. Vihreä tee ei kuitenkaan yksinään voi poistaa kiloja, jos jatkat epäterveellisten ruokien syömistä.

Tutustutaan tarkemmin siihen, miten vihreä tee auttaa laihtumaan

1. Se on vahva antioksidantti

 • Vihreä tee sisältää paljon antioksidantteja, jotka hidastavat ennenaikaista vanhenemista ja suojaavat monilta taudeilta. Jos etsit vihreää teetä vahvempaa juomaa, voit nauttia valkoista teetä. Valkoinen tee sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu teelaatu.

2. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa

 • Yksi vihreän teen päähyödyistä on sen kyky kiihdyttää aineenvaihdunnan toimintaa, mikä auttaa kehoa polttamaan enemmän kaloreita. Teen sisältämä katekiini saa kehon hyödyntämään rasvavarastoja energian kehittämiseen.
 • Vihreä tee toimii myös lievästi ruokahalua hilliten, mikä estää sinua syömästä liikaa, sekä se ehkäisee tarvetta naposteluun aterioiden välillä.
 • Toinen kiinnostava seikka vihreässä teessä on sen kyky ehkäistä insuliinitason kohoamista. Vihreä tee auttaa estämään lipidejä tunkeutumasta soluihin. Näin vähennät pikkuhiljaa rasvan määrää elimistössä.

3. Vihreä tee on diureetti, joka stimuloi maksaa

 • Vihreä tee on loistava tapa poistaa myrkkyjä ja muita haitallisia aineita, joita kertyy verenkiertoon ja suolistoon. Vihreä tee auttaa poistamaan rasvaa virtsan kautta, ja samalla poistuu monia muita haitallisia aineksia, jotka voivat aiheuttaa turvotusta ja tulehdusta.
 • Kaiken tämän lisäksi vihreä tee on mahtava keino stimuloida ja uudistaa maksaa sekä haimaa. Vihreän teen nauttiminen tehostaa niiden toimintaa ja antioksidantit suojaavat niitä rappeutumiselta.

Vihreä tee auttaa laihtumaan – miten nauttia sitä?

Some figure

 

1. Jos haluat tehostaa laihtumista vihreällä teellä, tulee sinun nauttia teetä kolme kupillista päivässä. Kolme kupillista riittää antamaan keholle aineenvaihduntaa tehostavan vaikutuksen, mutta ei lisää kofeiinin määrää elimistössä liikaa.

2. Nauti ensimmäinen kupillinen tyhjään vatsaan aamulla, ja lisää sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Nauti aamiainen 20 minuutin kuluttua teen nauttimisesta.

3. Päivän toinen kupillinen kannattaa nauttia 20 minuuttia lounaan jälkeen. Tämä parantaa ruuansulatusta ja ravinteiden imeytymistä, se pitää sinut kylläisenä seuraavaan ateriaan saakka. Älä koskaan lisää sokeria teehen makeuttaaksesi sitä; jos kaipaat makeutusta, lisää teelusikallinen hunajaa.

4. Illallisen jälkeen nautit päivän viimeisen kupin teetä. Nauti tee vähintään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä keho tarvitsee aikaa teen sulattamiseen ennen nukkumista. Unen aikana elintoiminnot hidastuvat.

5. Alat huomata tuloksia kahden kuukauden jälkeen, kunhan muistat syödä terveellisesti. Vältä näitä ruokia kokonaan:

 • Virvoitusjuomat ja muut sokeroidut juomat
 • Leivokset ja jälkiruuat
 • Punainen liha
 • Valkoiset jauhot
 • Makkara
 • Kermaiset maitotuotteet

6. Varoituksia vihreän teen käytöstä

 • Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, on syytä nauttia vihreää teetä maltillisesti. Tee sisältää nimittäin kofeiinia, joka voi nostaa verenpainetta.
 • Muista myös, että vihreän teen nauttiminen aterioiden välillä ehkäisee raudan ja kalsiumin imeytymistä, joten odota vähintään 20 minuuttia ennen juoman nauttimista. Näin varmistut, että tärkeät ravintoaineet ovat päässeet imeytymään.
 • Älä nauti kolmea kupillista enempää päivässä, sillä teen stimuloiva vaikutus voi olla liikaa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Muniandy, P., Shori, A. B. & Baba, A. S. (2016). Influence of green, white and black tea addition on the antioxidant activity of probiotic yogurt during refrigerated storage. Food Packaging and Shelf Life, 8, 1-8. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2016.02.002
 • Stohs, S. J. & Badmaev, V. (2016). A Review of Natural Stimulant and Non‐stimulant Thermogenic Agents. Phytotherapy. Research, 30, 732-740. https://doi.org/10.1002/ptr.5583
 • Lu, C., Zhu, W., Shen, C. L., Gao, W. (2012). Green Tea Polyphenols Reduce Body Weight in Rats by Modulating Obesity-Related Genes. PLoS ONE 7(6): e38332. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0038332
 • Kai, L., Rui, Z., Bin, W., Ka, C., Lin-Ying, S., Jun-Dong, Z. & Man-Tian, M., (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, 98(2), 340–348. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.052746
 • Grove, K.A., Sae-tan, S., Kennett, M.J. & Lambert, J.D. (2012). Epigallocatechin-3-gallate inhibits pancreatic lipase and reduces body weight gain in high fat-fed obese mice. Obesity (Silver Spring, Md)20(11), 2311–2313. https://doi.org/10.1038/oby.2011.139
 • Zhou, J., Farah, B. L., Sinha, R. A., Wu, Y., Singh, B. K., et al. (2014) Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG), a Green Tea Polyphenol, Stimulates Hepatic Autophagy andLipid Clearance. PLoS ONE, 9(1): e87161. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0087161
 • Diepvens K, Westerterp KR, Westerterp-Plantenga MS, “Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea”, Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Jan;292(1):R77-85. Epub 2006 Jul 13.
 • Jurgens TM et al. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults”, Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12;12:CD008650.
 • Dulloo AG et al. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans”, Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1040-5.
 • Hartley L et al. “Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease”, Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;(6):CD009934.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.