3 tärkeää vinkkiä kirroosipotilaille

Vaikka maksakirroosi on krooninen sairaus, elämänlaatua voi parantaa tiettyjä tapoja noudattamalla. Älä siis lannistu. Tässä kolme hyödyllistä vinkkiä kirroosipotilaille.
3 tärkeää vinkkiä kirroosipotilaille

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Maksakirroosi on krooninen, parantumaton maksasairaus, joka voi heikentää potilaan elämänlaatua. Näiden vinkkien noudattaminen voi auttaa tulemaan paremmin toimeen sairauden kanssa ja lievittämään sitä.

Maksakirroosi syntyy silloin, kun maksa ylikuormittuu toistuvasti. Esimerkiksi pitkään tai suurimman osan elämää jatkunut runsas alkoholinkäyttö vaurioittaa maksakudosta ja saa siinä aikaan sidekudoksen lisääntymistä eli fibroosia, mikä johtaa lopulta kirroosiin.

Ajan myötä maksa muuttuu kovaksi ja kutistuu, mutta sen tila voi kohentua, jos kirroosin aiheuttaja poistuu. Sairaus ei kuitenkaan ole parannettavissa kokonaan.

Maksakirroosi – yleisiä vinkkejä sairauden kanssa elämiseen

Maksakirroosista kärsivät ihmiset saattavat kokea seuraavia oireita:

  • Nesteturvotus
  • Veren hyytymisongelmat
  • Ruokatorven suonikohjujen verenvuoto
  • Seksuaalinen kyvyttömyys

Oireiden lievittymiseksi on tehtävä tiettyjä asioita.

 

naisella maksakirroosi

1. Syö oikein

Ruoalla on suuri merkitys maksan terveyden kannalta. Katsotaan joitakin vinkkejä kirroosipotilaiden ruokavaliota koskien:

  • Älä syö isoja aterioita. Syö sen sijaan vähintään 5 pienempää ateriaa päivässä ja pidä riittävä ateriaväli.
  • Syö monipuolisesti.
  • Juo riittävästi vettä, vähintään 8 lasillista päivässä.
  • Älä nauti lainkaan alkoholia, edes silloin tällöin.
  • Älä syö nopeasti, sillä se vaikeuttaa ruoansulatusta.

2. Tarkkaile suoliston toimintaa

Toinen vinkki on pitää silmällä suoliston toimintaa. Syy tähän on se, että maksakirroosi voi johtaa hepaattiseen enkefalopatiaan, mikäli myrkyt eivät poistu elimistöstä. Yksi myrkkyjen poistumistapa on ulosteen mukana.

Jotta ruoansulatusjärjestelmä toimisi kunnolla, syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Lääkäri saattaa määrätä myös laksatiiveja, jotta suoli toimisi ainakin kerran päivässä.

Kiinnitä huomiota myös virtsaamismäärään. Jos virtsaa ei erity tarpeeksi, se voi olla merkki nesteturvotuksesta. Lääkäri voi tarkastaa mahdollisen vatsan turvotuksen, virtsan värin ja painomuutokset.

3. Kiinnitä huomiota ihoon

kosteusvoide ja maksakirroosi

Iho-ongelmat ovat tavallisia kirroosipotilailla. Onkin tärkeää noudattaa esimerkiksi seuraavia ihonhoitovinkkejä:

  • Kosteuta iho kaksi kertaa päivässä, kerran aamulla ja uudestaan illalla.
  • Juo riittävästi vettä, jotta nesteytät elimistöä sisältä käsin.
  • Jos iho kutisee, käytä kutinaa lievittävää voidetta.
  • Hajuvesiä ei suositella.
  • Älä käy liian kuumissa suihkuissa, lämpimät ovat parempia.
  • Käytä pehmeäharjaksista hammasharjaa, jos ikenesi vuotavat verta.

Muuta huomioitavaa jos sinulla on maksakirroosi

Näiden tärkeimpien vinkkien lisäksi sinun on vielä hyvä tietää, että kirroosipotilaiden liikunnan tulisi olla kohtuullista, sillä he väsyvät helposti. Älä myöskään tee vatsalihasharjoituksia.

Fyysisistä muutoksista huolimatta kannattaa käydä ulkona, tavata ystäviä jne. Kirroosipotilaalla saattaa olla taipumusta eristäytyä muista, mikä ei ole hyvä asia. Hyvällä psykologilla käyminen voi olla kannattavaa.

Jos kirroosi syntyy vanhemmalla iällä, pyri vähentämään kaatumisriskiä mahdollisimman paljon. Lääkitys voi tehdä heikoksi, joten älä käytä liukaspohjaisia kenkiä, käytä kumimattoa suihkussa ja harkitse kävelykepin käyttöä apuna.

Kirroosi on koko elämän mittainen sairaus, mutta nämä vinkit voivat auttaa tulemaan toimeen sen kanssa paremmin. Pidä huolta itsestäsi äläkä eristäydy, niin voit paljon paremmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aceves-Martins Magaly. Cuidado nutricional de pacientes con cirrosis hepática. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2014 .  29( 2 ): 246-258. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200003&lng=es.  http://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.29.2.7024.
  • Somi M, Rahimi A, Moshrefi B, Razaeifar P, Maghami J. Nutritional status and blood trace elements in cirrhotic patients. Hep Mon 2007; 7 (1): 27-32.
  • Fuhrman MP, Charney P, Mueller CM. Hepatic proteins and nutrition assessment. J Am Diet Assoc 2004; 104 (8): 1258-64.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.