Maksaa puhdistavat, terveyttä edistävät ruoka-aineet

· marraskuu 12, 2017
Terveellinen ruokavalio on kaikista parhain tapa pitää maksan toiminta ja terveys hyvällä mallilla ja välttää mahdolliset sivuvaikutukset, jotka maksan epävakaa toiminta voi aiheuttaa. Nauttimalla tässä artikkelissa mainittuja ruoka-aineita, saat elimistösi käyttöön hyödyllisiä ruoka-aineita, joista on hyötyä maksan lisäksi koko elimistölle.

Maksa on yksi elimistön tärkeimmistä elimistä, sillä se suodattaa haitalliset ainekset, kuten alkoholin, lääkeaineet ja muut ainekset verestä ja poistaa ne aikanaan.

Maksasairaudet ovat yleisiä, ja ne voivat joko alkaa äkillisesti tai kehittyä hitaasti. Maksaa voivat vaurioittaa ylipaino, monet lääkeaineet, virukset ja alkoholi. Maksan terveydestä tulee pitää mahdollisimman hyvää huolta, ja tätä voidaan avittaa nauttimalla maksaa puhdistavia ruoka-aineita.

Avokado

 

avokado ja avokadoöljy

Avokado on herkullisen kermainen hedelmä, joka sopii maksan terveyden hoitamiseen sillä se sisältää runsaasti glutationia. Glutationi on yksi vahvimmista antioksidanteista, joka ehkäisee haitallisten ainesten tekemiä tuhoja maksassa ja varmistaa maksan tehokkaan toiminnan.

Paloittele avokado salaatteihin, muussaa se leivän päälle tai lisää sitä leivoksiin – avokadoa voi käyttää monella eri tavalla!

Suositeltua lukemista: 5 keinoa kypsyttää avokado

Aloe veraaloe veran geeliä

 

Aloe veralla on monia käyttötarkoituksia, ja usein sitä löytyykin kauneudenhoitotuotteista sen rauhoittavan ja kosteuttavan vaikutuksen johdosta. Aloe sopii myös maksan aktivointiin ja glutationin tuotannon tehostukseen. Tämä maksalle suotuisa vaikutus johtuu aloen sisältämistä polysakkarideista, jotka auttavat poistamaan myrkkyjä elimistöstä. Lisäksi aloe vera hidastaa elimistön vanhenemisprosessia, ja pitää solut hyvässä kunnossa.

Paras keino hyödyntää aloe veraa on kasvattaa aloekasvi itse ja käyttää tuoretta geeliä tarpeen mukaan. Kaupasta saatavat geelivalmisteet voivat sisältää lisäaineita, eivätkä ne ole välttämättä yhtä tehokkaita kuin tuore geeli.

Valkosipuli

 

maksaa puhdistavat ainekset valkosipuli
Valkosipuli sisältää rikkiä, mikä tekee siitä mahtavan apurin raskasmetallien poistoon maksasta. Valkosipuli sopii etenkin elohopeajäämien poistoon, sillä tämä metalli kertyy helposti soluihin.

Tämän lisäksi valkosipuli aktivoi maksan entsyymejä ja auttaa maksaa puhdistumaan itsestään.

Kaipaatko lisäideoita valkosipulin käyttöön? Lue: Selätä uupumus tällä valkosipuli-porkkanamehulla

Greippi ja omenat

omenasmoothie

 

Greippi on täynnä glutationia: jo yksi lasillinen tuorepuristettua greippimehua auttaa maksaa tuottamaan entsyymejä, jotka poistavat karsinogeenisiä aineksia ja kuona-aineita. Tämä suojaa maksaa ylikuormittumiselta sekä erilaisilta maksataudeilta. Greippimehun nauttiminen on helppo ja nopea tapa puhdistaa maksaa ja edistää sen terveyttä.

Mitä tulee omenoihin, niiden sisältämä omenahappo auttaa poistamaan maksassa, sappirakossa ja rakossa esiintyviä kiviä.

Sitruuna ja lime

Sitrushedelmät kuten sitruuna ja lime sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Nämä kirpeät hedelmät auttavat muuntamaan liukoisia kuona-aineita helposti sulaviksi ja täten auttavat poistamaan niitä elimistöstä ulosteen ja virtsan välityksellä. Sitruunahappo puhdistaa lisäksi ruuansulatusjärjestelmää ja suolistoa, ja auttaa pitämään niiden toiminnan tehokkaana.

Yritä sitruunoita ostaessasi valikoida sellaisia hedelmiä, jotka sisältävät yhä siemeniä, sillä usein siemenettömät sitruunat ovat geenimuunnteltuja, eikä niillä välttämättä ole samanlainen puhdistava vaikutus maksaan.

Pähkinät

 

pähkinät

Pähkinät ovat yksi parhaista välipalavaihtoehdoista: niitä on helppo kantaa mukana, niistä on montaa eri laatua ja ne saa nopeasti napattua suuhun nälän iskiessä. Pähkinät sisältävät amonihappo arginiinia, joka soveltuu ihanteellisesti maksan puhdistukseen.

Tämän lisäksi pähkinät sisältävät glutationia sekä Omega-3 -rasvahappoja, joista kumpikin auttaa maksaa pysymään terveenä ja toimivana.

Oliiviöljy

eteeriset-öljyt

 

Oliiviöljy on loistava lisä keittiön kaappiin: sillä voi paistaa ja ruskistaa kasviksia ja lihaa, se sopii salaatinkastikkeisiin ja dippaukseen. Oliiviöljy on loistava liittolainen maksan puhdistuksessa, sillä sen sisältämät ravintoaineet ehkäisevät maksan väsymistä ja ylikuormitusta.

Oliiviöljy auttaa sappirakkoa toimimaan tehokkaammin sapen erityksessä, jolla on suotuisa vaikutus maksan toimintaan. Tämä yksinkertainen prosessi auttaa maksaa poistamaan myrkkyjä ja pitää sen tiehyet terveinä.

Punajuurimehu

punajuurimehu

 

Punajuurta suositellaan usein maksan terveyden luontaiseen hoitoon ja puhdistukseen, sillä tällä värikkäällä juureksella on tunnetusti maksaa puhdistava vaikutus. Punajuuren sisältämä metyyli auttaa poistamaan etenkin raskametalleja ihmiskehosta.

Nauti punajuurta paistettuna, keitoissa tai mehustettuna.

Suositeltua lukemista: Maksaa ja verta puhdistava porkkana-punajuurismoothie

Porkkanat

porkkanat

 

Porkkanat sisältävät beetakaroteenia, joka auttaa sisäelinten korjautumista ja uudistumista.

Lisäksi porkkanoista saa runsaasti bioflavonoideja, jotka hyökkäävät karsinogeenisia aineita vastaan. Nämä ominaisuudet auttavat parantamaan maksan toimintaa välittömästi.