5 tapaa, joilla kasvosi kertovat vitamiinipuutoksista

Tiesitkö, että liiallinen hiustenlähtö voi johtua vitamiinien puutteesta kehossasi? Tarkista siis ruokavaliosi sekä yritä lisätä tuoreita tuotteita, kuten hedelmiä ja kasviksia, jotta voisit korjata tilanteen.
5 tapaa, joilla kasvosi kertovat vitamiinipuutoksista
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Vitamiinien puutteellinen saanti on sellainen asia, joista kasvosi kertovat, sillä se aiheuttaa tässä kehonosassa sarjan erilaisia oireita.

Oikealla ruokavaliolla ja tasapainolla on kuitenkin mahdollista estää oireita ja ongelmia kehittymästä.

Jos kuitenkin epäilet, että ihosi kunto saattaisi tarvita parannusta, on hyvä lisätä oikeiden ruokien saantia sen perusteella, mitä oireita kehossasi ilmenee. Jos tilanne ei korjaannu, kysy lääkäriltäsi muista mahdollisista syistä vitamiinien puutteelliseen saantiin.

Jos olet sitä mieltä, että tietyt asiat kasvoissasi tarvitsevat parannusta, ole tarkkana seuraavien oireiden kanssa, sillä kyseessä voi olla viesti, jolla kasvosi kertovat jotain terveydentilastasi.

1. Hyvin kalpea iho

nainen puhdistaa kasvonsa

Jos sinulla on hyvin kalpea iho, eikä se yleensä ole tällainen, kyseessä saattaa olla B12-vitamiinin puute. Kun kehossa ei ole tarpeeksi tätä vitamiinia, tuloksena saattaa olla masentuneisuutta ja väsymystä.

Kun mainittua vitamiinia on hyvin vähän, seurauksena on myös aminohappojen kertymistä kehoon. Tämä voi luoda vahinkoa valtimoissa sekä lisätä riskiä verisuonten tukkiutumisesta. Tämä voi olla erityisen vaarallista sellaisille ihmisille, joilla on verenkierron ja sydämen kanssa ongelmia.

Mikä tähän on ratkaisuna?

Jotta voisit lisätä B12-vitamiinin määrää kehossasi, kannattaa syödä enemmän lihaa ja mereneläviä.

2. Kuivat ja hauraat hiukset oireena vitamiinipuutoksesta

Jos hiuksesi ovat kuivat ja hauraat, tai jos niissä on hilsettä, tämä voi olla seurausta biotiinin eli B7-vitamiinin puutteellisesta saannista. Tämä puutos ilmenee yleensä sen jälkeen, kun on otettu antibiootteja.

B7-vitamiinia syntyy ihmisen kehossa suoliston bakteerien toimesta, ja usein sitä tuotetaan tarpeeksi, jotta elimistö voi toimia kunnolla, mutta joskus näin ei kuitenkaan tapahdu.

Mikä tähän on ratkaisuna?

Jotta voisit lisätä B7-vitamiinin saantiasi, kannattaa syödä enemmän seuraavia tuotteita:

 • liha
 • kala
 • kasvikset
 • hedelmät
 • sienet
 • pavut

Jos olet tällä hetkellä dieetillä, se tulee keskeyttää hetkeksi aikaa.

Lisäksi tässä voivat olla suureksi avuksi Omega-3 -rasvahapot. Ne lisäävät elastiinin tuotantoa kehossa, ja tämä tekijä estää hiuksia muuttumasta kuiviksi sekä tekee tukasta kiiltävämmän.

Rasvahappo toimii myös verkkokalvon muodostumisessa, ja tämän vuoksi se on hyväksi silmien terveyden kannalta sekä auttaa myös vastustuskykyä toimimaan kunnolla.

Jotta voisit varmistaa että saat riittävästi Omega-3 -rasvahappoa, kannattaa lisätä saksanpähkinöiden ja sinisen kalan määrää ruokavaliossa.

3. Turvonneet silmät

kasvosi kertovat asioita terveydestäsi

Jos huomaat että silmäsi ovat muuttuneet turvonneiksi, ja jos näin näkyy olevan enemmän reunoilla, tässä saattaa olla kyse jodin puutteellisesta saannista.

Kuinka tämä ongelma ratkaistaan?

Lisää sellaisten ruokien saantiasi, jotka sisältävät paljon kyseistä mineraalia, kuten seuraavien:

 • äyriäiset (hummeri, katkaravut)
 • merilevä
 • maitotuotteet
 • leipä
 • jodioitu suola

4. Kalpeat huulet

Jos huulesi ovat kalpeat, tässä saattaa olla kyseessä raudan puutteellinen saanti, joka tunnetaan yleisesti nimellä anemia. Sen muihin oireisiin kuuluvat usein toistuva vilustuminen ja verenpaineen alhaisuus.

Kaikkein yleisin oire anemiaan mahdollisesti johtavasta raudan puutteellisesta saannista on väsymys. Anemia kehittyy silloin, kun veressä ei ole riittävästi hemoglobiinia.

Hemoglobiini on proteiini, joka sisältää runsaasti rautaa, ja sitä on veren punasoluissa. Se vie happea kehon eri osiin.

Mikä tähän on ratkaisuna?

Jotta voisit lisätä raudan määrää elimistössäsi, syö enemmän punaista lihaa ja poista väliaikaisesti ruokavaliostasi sellaiset ruoat, joissa on runsaasti kalsiumia.

Kalsium voi nimittäin tehdä raudan imeytymisestä vaikeampaa sekä vähentää sen aikaansaamia hyötyjä kehossa.

5. Verta vuotavat ikenet

hammastarkastus

Jos ikenesi vuotavat verta usein, tämä saattaa johtua siitä, että kehossasi ei ole tarpeeksi C-vitamiinia. Sen kanssa tulee olla hyvin tarkkana, sillä tuloksena saattaa olla vastustuskyvyn toimimattomuus.

Lisäksi seurauksena voivat olla seuraavat ilmiöt:

 • kipu lihaksissa ja luissa
 • ongelmat hampaiden kanssa

Mikä tähän on ratkaisuna?

 • Muista, että C-vitamiinia on sitrushedelmissä ja punaisessa paprikassa, kuten myös eräissä muissa ruoissa.
 • Maitotuotteet ovat myös hyödyllisiä, sillä ne auttavat vähentämään happoisuutta, joka saattaa olla haitallista suun terveyden kannalta.

Jos kasvosi kertovat näistä oireista, pidä mielessä, että kyse voi olla vitamiinipuutoksesta – tee mainitsemamme muutokset ruokavalioosi ja tarkastele tilannetta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Huskisson, E., Maggini, S., & Ruf, M. (2007). The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. Journal of International Medical Research. https://doi.org/10.1177/147323000703500301
 • Lancaster, C. A., Gold, K. J., Flynn, H. A., Yoo, H., Marcus, S. M., & Davis, M. M. (2010). Risk factors for depressive symptoms during pregnancy: a systematic review. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2009.09.007
 • LeBlanc, J. G., Milani, C., de Giori, G. S., Sesma, F., van Sinderen, D., & Ventura, M. (2013). Bacteria as vitamin suppliers to their host: A gut microbiota perspective. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2012.08.005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.