Logo image
Logo image

6 vinkkiä painonnousun välttämiseksi iän myötä

2 minuuttia
Aineenvaihdunta hidastuu iän myötä, ja tämä edistää painonnosua.
6 vinkkiä painonnousun välttämiseksi iän myötä
Kirjoittanut Lorena González
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun vanhenemme, painonnousu vaikuttaa väistämättömältä. Jos kuitenkin noudatat tiettyjä suosituksia ja vinkkejä, lihominen on mahdollista välttää. Seuraavaksi jaamme hyviä vinkkejä painonnousun välttämiseksi iän karttuessa.

Pane muistiin nämä neuvot, jotta et keräisi ylimääräisiä kiloja.

Vinkkejä painonnousun välttämiseksi iän myötä

1. Syö flavonoideja

Some figure

Monet tutkimukset ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että runsas flavonoidien syönti auttaa ylläpitämään painoa tai jopa laihtumaan hieman.

Tästä syystä on niin tärkeää syödä mustikoita, mansikoita, kirsikoita, viinirypäleitä, marjoja, teetä, omenoita, sipuleita, purjoa ja parsakaalia. Flavonoidien kaikkien hyötyjen saamiseksi sinun on vain lisättävä jokin näistä ruoka-aineista päivittäiseen ruokavalioosi.

2. Pysy liikkeessä

On oleellista välttää liikkumatonta elämäntapaa. Aineenvaihdunta hidastuu vanhetessa, mikä edistää ylimääräisten kilojen kertymistä.

Tästä syystä on tärkeää pysyä mahdollisimman aktiivisena. On tärkeää harrastaa jonkinlaista liikuntaa, vaikka se olisi vain keskitehoista, mutta pysyy kuitenkin säännöllisenä.

Liikunnan avulla tulet vahvemmaksi, ja lihaksesi ja nivelesi tuntuvat vetreämmiltä. Tämä vaikuttaa siihen, että eräällä tavalla hidastat ajan vaikutuksia.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan pienillä, 10 minuutin treeneillä kolme kertaa päivässä saa samat tulokset kuin 30 minuutin yhtäjaksoisella liikuntatuokiolla.

Muista myös, että on paljon parempi valita portaat hissin sijaan.

3. Pidä mieli aktiivisena

Some figure

Kun vanhenemme, muistimme alkaa tavallisesti heiketä. Tämän välttämiseksi on suositeltavaa tehdä aivoja stimuloivia aktiviteetteja, jotka pitävät mielen vireänä. Näitä voivat olla esimerkiksi lukeminen, ristisanatehtävät, shakki tai sudokut.

Tällaiset tehtävät auttavat pitämään muistin ja keskittymiskyvyn vetreinä.

Sinun tulisi tietää, että viime kädessä kaikki aktiviteetit, jotka auttavat pitämään mielen virkeänä ja aktiivisena, auttavat myös ehkäisemään stressiä ja masennusta. Kaikki tämä parantaa elämänlaatua.

4. Unohda tiukat dieetit

Suurin osa vähäkalorisista dieeteistä voi olla haitallisia. Yleisesti ottaen ne voivat hidastaa aineenvaihduntaa pysyvästi. Tämä johtuu siitä, että elimistö ei saa riittävästi kaloreita ja pyrkii näin ollen säästämään niitä pienentämällä energiankulutusta.

Kun olemme usein dieetillä, aineenvaihdunta on vaarassa hidastua pysyvästi. Jos olet ajatellut ryhtyväsi alle 1200 kilokaloria sisältävälle dieetille, sinun olisi hyvä tietää, että sitä ei suositella. Se voi johtaa muunkin kuin rasvakudoksen, kuten lihaskudoksen, menetykseen.

Lihasmassa vaatii enemmän kaloreita, joten jos menetät lihasta, terveellistä painoa on vielä vaikeampi pitää yllä.

5. Käy terveystarkastuksissa

Some figure

On tärkeää tarkkailla terveydentilaa aika ajoin. Ikääntyminen johtaa tavallisesti tiettyihin ongelmiin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja osteoporoosiin.

Nämä ongelmat voivat aiheuttaa rajoituksia liikunnan suhteen. Älä epäröi tarkkailla terveyttäsi säännöllisesti.

6. Älä jätä näitä vinkkejä huomiseksi

Älä jätä näiden hyvin tapojen toteuttamista huomiseksi. Sinun tulisi sisäistää itsestä huolehtimisen tärkeys eikä odottaa ongelmien ilmaantumista.

Älä epäröi ottaa näitä terveellisiä tapoja osaksi päivittäisiä rutiinejasi mahdollisimman varhain. Näin terveytesi pysyy yllä, vaikka vuodet vierivätkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wadden, T. A., Foster, G. D., Letizia, K. A., & Mullen, J. L. (1990). Long-term effects of dieting on resting metabolic rate in obese outpatients. Jama264(6), 707-711.
  • Lee, I. M., Djoussé, L., Sesso, H. D., Wang, L., & Buring, J. E. (2010). Physical activity and weight gain prevention. Jama303(12), 1173-1179.
  • Blair, S. N., LaMonte, M. J., & Nichaman, M. Z. (2004). The evolution of physical activity recommendations: how much is enough?. The American journal of clinical nutrition79(5), 913S-920S.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.