7 vinkkiä luiden suojelemiseen ja osteoporoosin ehkäisyyn

heinäkuu 17, 2017
Pitääksesi luusi terveinä ja vahvoina sinun on syötävä paljon kalsiumia sisältäviä ruokia ja saatava myös riittävästi D-vitamiinia, sillä se on erittäin tärkeä aine kalsiumin imeytymisen kannalta. Lue lisää tästä artikkelista!

Luustosi on monimutkainen rakenne, joka on vastuussa kehosi painon kannattelemisesta ja tasapainon antamisesta, jotta voisit liikkua normaalisti. Luilla on myös erittäin merkittävä rooli muissa elintärkeissä toiminnoissa, kuten sairauksien ehkäisemisen kannalta riittävässä puna- ja valkosolujen tuotannossa.

Ongelma on siinä, että useat eri tekijät voivat heikentää luitasi ja aiheuttaa elämänlaatuusi vaikuttavia sairauksia.  Vaikka ikä on niistä yksi yleisin, on myös osoitettu, että huono ruokavalio, vamma tai geneettiset tekijät voivat vaikuttaa luiden terveyteen.

Osteoporoosi on yksi luihin eniten vaikuttavista ongelmista. Se on seurausta luumassan vähenemisestä. Monilla ihmisillä on riski sairastua osteoporoosiin, ja jotkut saattavat saada sen jopa tiedostamattaan.

Ongelma on siinä, että osteoporoosi ei ilmene alussa voimakkaina oireina ja se jää tavallisesti huomaamatta, kunnes vauriot ovat jo paljon vakavammat.

Onneksi on olemassa monia keinoja ehkäistä ja hoitaa sitä komplikaatioiden ja peruuttamattomien vahinkojen välttämiseksi.

Tänään haluamme jakaa seitsemän mielenkiintoista vinkkiä, joiden avulla voit alkaa suojella luitasi.

1. Nauti maitotuotteita

maitotuotteet

Maitotuotteiden säännöllinen nauttiminen on yksi parhaista tavoista vahvistaa ja suojella luita. Tällaiset ruoat sisältävät suuria määriä kalsiumia, välttämätöntä hivenainetta luuston muodostumisen ja vahvistamisen kannalta.

Ensiksi sinun on kuitenkin otettava huomioon mahdollinen laktoosi-intoleranssi. Jos olet laktoosi-intolerantti, maitotuotteiden nauttimisesta voi olla haittaa, ja sinun on etsittävä niille korvaavia vaihtoehtoja.

Katso myös: Luonnollinen yskänlääke porkkanasta

2. Syö enemmän vihreitä vihanneksia

Vihreät lehtivihannekset ovat loistava kalsiumin ja muiden välttämättömien hivenaineiden lähde, josta on hyötyä luille.

Ne sisältävät vain vähän kaloreita mutta runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat minimoimaan vapaiden radikaalien vaikutuksia.

Jotkut parhaista vaihtoehdoista ovat:

  • Parsakaali
  • Keräkaali
  • Rucola
  • Persilja
  • Lehtisalaatti

3. Syö kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä

kuivatut hedelmät

Vaikka maitotuotteet tunnetaan parhaiten merkittävästä kalsiumpitoisuudestaan, samaa hivenainetta saa myös kasviperäisistä ruoka-aineista.

Kuivatut hedelmät ja jotkut siemenet sisältävät valtavia määriä kalsiumia ja muita luiden terveyden kannalta välttämättömiä hivenaineita.

Esimerkiksi 30 grammaa manteleita sisältää 75 mg kalsiumia, ja 30 grammassa seesaminsiemeniä on sitä 37 mg.

Kalsiumia saa myös:

  • auringonkukansiemenistä
  • maapähkinöistä
  • pähkinöistä
  • chia-siemenistä

4. Älä unohda D-vitamiinia

Vaikka kalsium on tavallisin luiden muodostamiseen vaadittava ravintoaine, on tärkeää pitää mielessä että se imeytyy ainoastaan silloin kun elimistössäsi on riittävä määrä D-vitamiinia.

Tästä syystä on erittäin tärkeää nauttia myös D-vitamiinipitoisia ruoka-aineita ja saada vähintään 15-20 minuuttia auringonvaloa joka päivä.

Pyrithän kuitenkin välttämään kaikkein haitallisimpia ajankohtia auringonotolle ja varomaan palamista.

5. Vältä tupakkaa ja alkoholia

tupakoinnin lopettaminen

Tupakan ja alkoholijuomien sisältämät myrkyt ovat haitallisia luidesi terveydelle ja muille elimistösi järjestelmille.

Päihteiden liiallinen käyttö alentaa reaktiokykyä ja lisää kaatumisen ja mahdollisten murtumien riskiä. Tämän lisäksi nämä aineet muuttavat elimistön verenpuhdistustoimintoja ja voivat johtaa vakavien tautien kehittymiseen.

6. Harrasta liikuntaa säännöllisesti

Liikunta on yksi suositelluimmista tavoista pitää huolta luiden ja nivelten terveydestä.

Säännöllinen liikuntarutiini, huolimatta siitä kuinka paljon aikaa voit käyttää siihen joka päivä, vahvistaa luita, ehkäisee rustojen ennenaikaista heikentymistä ja vähentää riskiä saada vammoja.

Itse asiassa jotkut harjoitukset sopivat erityisesti luille ja ehkäisevät luumassan vähenemistä.

7. Rajoita sokerin syömistä

sokeri

Liiallinen sokerin ja hiilihappojuomien nauttiminen nostaa veren happamuutta ja vähentää luiden tiheyttä.

Sokeripitoiset ruoat ovat hyvin happamia elimistölle, joten se joutuu käyttämään hivenainevarastojaan tasapainottaakseen pH-arvoa. Koska nautitulla kalsiumilla on muita tehtäviä elimistössä, luut ja hampaat alkavat heiketä toden teolla.

Yhteenvetona: yksinkertaisesti parantamalla jokapäiväisiä tapojasi – erityisesti ruokavalioon liittyen – voit vähentää luuongelmien riskiä.

Kokeilla yllä mainittuja suosituksia ja näe itse, kuinka tärkeitä ne ovat hyvinvointisi kannalta.

 

 

UUTISIA VERKOSSA