Estä serotoniinin puutteesta johtuvaa masennusta

Jotta voisit pitää serotoniinin tasosi korkeina, sinun tulee syödä sellaisia ruokia, jotka sisältävät tätä ainetta sekä pitää elämäntapasi terveellisinä. Näin voit estää masennuksen kehittymistä tehokkaammin.
Estä serotoniinin puutteesta johtuvaa masennusta

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Serotoniini on kemikaaliaine, jota ihmisen keho tuottaa. Se välittää viestejä hermojen kautta, joten se toimii välittäjäaineena.Lisäksi se auttaa lihasten supistumisessa, kuten hermoimpulssien väittämisessä, sekä kehon vuorokausirytmin säätelyssä.

Asiantuntijat pitävät serotoniinin pääasiallisena tarkoituksena olevan ihmisen tunne-elämän tasapainon ylläpito. Serotoniinin puutteesta kärsiminen johtaakin masennukseen.

Serotoniinia tuotetaan suurissa määrin ihmisen suolistossa, mutta sitä löytyy myös verihiutaleista, aivoista ja keskushermostosta. Koska kehossa on suuria määriä serotoniinia, sillä on voimakas vaikutus moniin ihmisen fyysisiin ja psykologisiin toimintoihin.

Esimerkkinä on tämä, että kun serotoniinin tasot laskevat merkittävästi, tämä aiheuttaa todella negatiivista mielialaa, kuten esimerkiksi ärtyneisyyttä, stressiä ja masennusta. Viimeisin näistä on erittäin huolestuttava ilmiö, sillä masennus voi pahentua ajan kanssa sekä muuttua sairaudeksi.

Miten sitten serotoniinin määriin kehossa voidaan vaikuttaa, jotta masennusta voitaisiin estää tämän aineen avulla? Jatka lukemista ja kuulet, mitä muutoksia sinun kannattaa tehdä, jotta serotoniinin tasosi nousisivat luonnollisin menetelmin.

Serotoniinin puutteesta johtuvat oireet

serotoniinin puutteesta johtuvan masennuksen hoito hermopäätteet

Tämän välittäjäaineen puutteellinen määrä kehossa tuppaa tuomaan mukanaan monet seuraukset sekä ihmisen fyysiselle että henkiselle terveydelle, vaikka ilmiön tunnistaminen onkin joskus vaikeaa.

Jos tämä ongelma kuitenkin johtaa masennukseen, on havaittavissa joukko oireita, ja seuraavat asiat tulisikin ottaa varoitusmerkkeinä serotoniinin puutoksen aiheuttamasta masennuksesta:

 • jatkuva negatiivisuus
 • ahdistunut olo
 • pakkomielteinen tai tiukka käytös
 • kärsimättömyys tai ärtyneisyys
 • syvä suru tai onnettomuuden tunne
 • alhainen itsetunto tai itsevarmuuden puutos
 • pelko
 • vaikeudet nukkua

Mikä aiheuttaa serotoniinin tasojen alhaisuutta?

Serotoniinin määrä vähenee silloin, kun ruokavaliossa ei ole tarpeeksi tryptofaania sisältäviä tuotteita, kuten myös muita elintärkeitä vitamiineja ja mineraaleja.

On tavallista, että vaikeuksia ilmenee liiallisen alkoholinjuonnin, kofeiinin ja keinotekoisten makeutusaineiden vuoksi. Krooninen stressi, tuska ja tämän tyyppiset tunteet estävät aivoja tuottamasta tarvittavia määriä tätä välittäjäainetta.

Lisäksi on niin, että kyseistä ainetta stimuloi auringonvalo, ja siten talvisin on suurempi mahdollisuus masentua.

Kuinka voit estää masennusta sekä lisätä serotoniin määrää kehossasi?

Yksi tärkeimmistä tekijöistä masennuksen torjunnassa ja serotoniinin tuotannon stimuloinnissa on tiettyjen tuotteiden määrän lisääminen ruokavaliossa. Nämä tulevat lisäämään tunnettasi hyvinvoinnista sekä tarjoavat muitakin hyötyjä kehosi terveyttä ajatellen.

Lisää siis seuraavien tuotteiden nauttimista, jos haluat voida paremmin!

Rasvainen kala

serotoniinin puutteesta johtuvan masennuksen hoito lohella

Proteiinit ja elintärkeät rasvahapot, joita saadaan rasvaisesta kalasta, lisäävät tämän välittäjäaineen tuotantoa kehossa. Sen lisäksi ne vähentävät tulehtuneisuutta, joka torjuu serotoniinin aktiivisuuden.

Tämän tyypin kalaan kuuluvat seuraavat lajit:

 • makrilli
 • lohi
 • tonnikala
 • sardiini

Liha

Kohtuullinen lihan nauttiminen tuo mukanaan suuren määrän proteiinia ja hiilihydraatteja kehosi hyödyksi. Näin liha mahdollistaa tryptofaanin imeytymisen helpottumisen.

Sellaiset lihat kuten kana, kalkkuna ja porsaanliha sisältävät runsaasti tätä aminohappoa.

Kananmuna

Kananmunat, ja etenkin niiden keltuainen, sisältävät runsaasti tryptofaania ja elintärkeitä mineraaleja, jotka parantavat ihmisen tunne-elämän terveyttä.

Maitotuotteet

serotoniinin puutteesta johtuva masennuksen hoito maitotuotteilla

Maito ja sen johdannaistuotteet lisäävät tunnetta hyvinvoinnista. Samalla ne vähentävät kortisolin tasoa, mikä on hyvin tärkeä asia stressin ja masennuksen suhteen.

Lisäksi maitotuotteet sisältävät merkittävän määrän elintärkeitä aminohappoja, joihin lukeutuu myös tryptofaani.

Nauti siis enemmän esimerkiksi seuraavia maitotuotteita:

 • juusto
 • kreikkalainen jogurtti
 • maito

Pavut

Pavut ovat erinomainen vaihtoehto, jotta voisit parantaa tunne-elämäsi terveyttä sekä torjua masennusta. Niiden parhaimpiin hyötyihin kuuluvat proteiinin, kuidun, vitamiinien ja mineraalien saanti – nämä kaikki lisäävät serotoniinin määrää aivoissa.

Pähkinät

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että kourallinen pähkinöitä vähentää stressiä, masennusta ja väsymystä. Niiden elintärkeät rasvahapot antavat keholle energiaa sekä parantavat fyysistä ja henkistä suorituskykyä.

Lisäksi ne ovat loistava magnesiumin lähde. Tämä on mineraali, joka edistää kehon rentoutumista, jotta voisit lievittää niitä vaikutuksia, joita stressillä on hyvinvointiisi sekä torjua uniongelmia.

Suklaa

Lopuksi vielä tämä herkullinen tuote. Tumma suklaa on paras valinta, kun haluat lievittää masennusta ja kaiken tyyppisiä tunne-elämän vaikeuksia.

Se sisältää täydellisen määrän tryptofaania, jos se sisältää yli 60 % kaakaota.

Lisäksi se antaa merkittävän määrän antioksidantteja, ja nämä molekyylit auttavat torjumaan vapaiden radikaalien aikaansaamia negatiivisia vaikutteita.

Loppupäätelmänä annamme sen, että vaikka masennukseen vaikuttavatkin monet erilaiset asiat, riittävä serotoniinin määrä on elintärkeä tekijä, jotta tästä tilasta voitaisiin päästä ylitse. On hyvin tärkeää, että sitä saadaan tiettyjen tuotteiden kautta ja että pidetään jatkuvasti kiinni hyvistä tottumuksista, kuten esimerkiksi meditaatiosta ja liikunnasta.

Tiesitkö kaiken tämän kyseisen ongelman torjunnasta ruoan avulla? Onko itsellesi uutinen, että voit serotoniinia lisäävillä tuotteilla lievittää masennusta tehokkaasti? Jos asia koskettaa itseäsi, ota nämä neuvot käyttöön ja paranna oloasi luonnollisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pytliak, M., Vargová, V., Mechírová, V., & Felšci, M. (2011). Serotonin receptors – from molecular biology to clinical applications. Physiological Research. https://doi.org/931903 [pii]
 • Hasler, G. (2010). Pathophysiology of depression: Do we have any solid evidence of interest to clinicians? World Psychiatry. https://doi.org/10.1002/j.2051-5545.2010.tb00298.x
 • Karg, K., Burmeister, M., Shedden, K., & Sen, S. (2011). The serotonin transporter promoter variant (5-HTTLPR), stress, and depression meta-analysis revisited: Evidence of genetic moderation. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archgenpsychiatry.2010.189

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.