Logo image
Logo image

Miksi kaura on terveellistä ja kuinka sitä voidaan syödä?

2 minuuttia
Kaura on keholle hyvin terveellinen vilja, jota voi nauttia lukemattomilla eri tavoilla. Lue lisää tästä artikkelista!
Miksi kaura on terveellistä ja kuinka sitä voidaan syödä?
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kaura on hyvin suosittu vilja, koska sillä on erinomainen ravintosisältö ja sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa niin monin eri tavoin. Kaura auttaa mm. säätelemään ruoansulatusjärjestelmää ja siitä saa energiaa koko päiväksi, monien muiden hyötyjen lisäksi. Kaura on terveellistä.

Tässä artikkelissa kerromme kaikista kauran hyvistä ominaisuuksista ja eri tavoista syödä sitä.

Miksi kaura on terveellistä?

Kaura sisältää proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa, kuitua, B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita (kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa).

Ravintosisältönsä ansiosta kauralla on monia loistavia ominaisuuksia terveydelle:

  • Se parantaa ruoansulatustoimintoja ja ehkäisee närästystä ja mahahaavaa.
  • Se edistää suoliston liikkeitä ja torjuu ummetusta ärsyttämättä suolistoa, sillä se on niin kuitupitoista. Se on paljon parempi vilja kuin mitkään valkaistut jauhot.
  • Sen sisältämä kuitu auttaa alentamaan kolesterolia.
  • Se on hyvin ravitsevaa ja energiapitoista, siitä saa puhtia. Tästä ominaisuudesta on hyötyä vaikeuksien ja toipumisjaksojen aikana. Se on erittäin hyväksi urheilijoille, lapsille ja raskaana oleville naisille jne.
  • Vaikka kaura ei ole vähäkalorista, se edistää tervettä painonpudotusta, sillä se on niin täyttävää ja vähärasvaista. Sitä voi syödä päivittäin kohtuudella.
  • Sen aminohapot edistävät osaltaan maksan toimintaa, mikä helpottaa myrkkyjen poistumista elimistöstä. Tämä on oleellista sairauksien ehkäisyn kannalta.
  • Kaura säätelee hermostoa sekä torjuu sairauksia ja ongelmia kuten ahdistusta, hermostuneisuutta, masennusta, unettomuutta, ylivilkkautta jne.

Käy lukemassa: Pudota painoa tehokkaasti kauradieetillä

Kuinka kauraa voidaan syödä?

Kauraa voidaan syödä monin eri tavoin. Ala nauttia kaurasta kaikenlaisissa resepteissä.

Raakana

Some figure

Voit syödä kaurahiutaleita joko sellaisenaan vaikka myslissä tai muissa välipaloissa tai sitten kypsennettynä.

Jos haluat syödä kaurahiutaleita sellaisenaan, voit paahtaa ne ja lisätä niiden joukkoon esimerkiksi kuivattuja hedelmiä. Näin saat herkullista ja terveellistä mysliä.

Kaura on hyvin täysipainoista ravintoa, josta saa runsaasti kasviproteiinia, vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja ja kuitua.

Joissakin maissa kaurahiutaleita syödään sellaisenaan maidon kanssa. Joillakin ihmisillä raa’at kaurahiutaleet voivat tosin aiheuttaa närästystä ja muita vaivoja. Ne tulisikin tässä tapauksessa pureskella huolella.

Kaurajauho

Kaurajauho, jota saadaan kauraa jauhamalla, on täydellinen ainesosa leivontaan. Se on paljon ravitsevampaa kuin vehnäjauho ja antaa hyvää makua eri resepteihin.

Myös keliakiaa sairastavat ja gluteenille yliherkät voivat käyttää kaurajauhoa ruoanlaitossa (kunhan se on gluteenitonta!) Kaurajauhosta voi leipoa esimerkiksi keksejä, kakkuja, muffineja, leipää, vohveleita jne.

Smoothiet

Some figure

Jos haluat saada hedelmäsmoothiesta kermaisempaa ja paksumpaa, lisää joukkoon hieman kaurahiutaleita. Suosittelemme kypsentämään kauran etukäteen tai liottamaan sitä ensin muutaman tunnin vedessä.

Kauran antama kermaisuus johtuu sen sisältämästä lima-aineesta, eräänlaisesta liukenevasta kuidusta, joka muuttuu hyytelömäiseksi vedessä. Tästä on suurta hyötyä suolistolle ja terveydelle yleisestikin.

Suosittelemme lukemaan: Pudota painoa kauran avulla – 4 kätevää reseptiä

Kauramaito ja -kerma

Jos etsit toista vaihtoehtoa lehmänmaidolle, valitse kaurajuoma. Nykyään sitä löytyy helposti kaikista supermarketeista, ja sen valmistus onnistuu kätevästi myös kotona.

Kaurasta voi tehdä myös kermaa. Se on paksua kaurajuomaa, jolla voi korvata kerman ruoanlaitossa esimerkiksi kastikkeissa, jälkiruoissa jne.

Kauravesi

Some figure

Kauravesi on hyvin suosittu ja helppo lisäapu painonpudotuksessa. Se voi auttaa myös parantamaan vaivoja ja puhdistamaan elimistöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.