Gluteeniyliherkkyys ja näppylät käsivarsissa

Gluteeniyliherkkyys sekoitetaan usein keliakiaan, mutta toisin kuin keliakia, gluteeniyliherkkyys ei johdu autoimmuunijärjestelmän toiminnasta. Saatat kärsiä gluteeniherkkyydestä vuosiakin ilman että tiedät, mistä erinäiset oireet johtuvat.
Gluteeniyliherkkyys ja näppylät käsivarsissa

Viimeisin päivitys: 11 helmikuuta, 2019

Gluteeniyliherkkyys on yleinen puheenaihe nykyään. Gluteeniyliherkkyys ei ole samalla tavalla vakava tila kuten keliakia, mutta se vaikuttaa negatiivisesti ruuansulatusjärjestelmän toimintaan ja muihin kehonosiin.

Tässä artikkelissa keskustelemme yliherkkyyden yleisimmistä oireista, joihin kuuluvat mm. käsivarsissa ilmenevät punoittavat näppylät.

Gluteeniyliherkkyys ja keliakia, mikä niiden ero on?

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa erilaisten viljojen, kuten vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa.

Tämä heikentää ravintoaineiden imeytymistä ja voi aiheuttaa laihtumista ja puutostiloja. Muihin yleisiin oireisiin kuuluvat ripuli tai löysät ulosteet, vatsakivut, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus. Vaurion aiheuttajana on gluteenin prolamiini, joka synnyttää elimistössä immunologisen vasta-ainereaktion.

Keliakia on geneettisesti peritty tila, joka voi aktivoitua missä tahansa vaiheessa elämää.

mitä on gluteeniyliherkkyys

Viime vuosikymmenien aikana gluteeniherkkyydestä kärsivien määrä on kasvanut huomattavasti. Näissä tapauksissa kyseessä ei ole puutteet autoimmuunijärjestelmän toiminnassa, vaan se saattaa liittyä muihin, vielä tunnistamattomiin seikkoihin.

Gluteeniyliherkkyys – mitkä ovat oireet

Gluteeniherkkyys voi olla hankalampi diagnosoida kuin keliakia, sillä sen oireilu voi olla epämääräisempää, eikä se ole välttämättä aina yhtäjaksoista. Oireilu voi myös alkaa hitaasti ja vähitellen pitkän ajan kuluessa. Joskus oireet sekoitetaan muihin terveysvaivoihin.

Tästä syystä on tärkeää olla tietoinen gluteeniherkkyyden oireista, jotta voit tunnistaa sen ajoissa ja välttää gluteenia ruoassasi.

Näppylät käsivarsissa

Jotkut gluteeniyliherkkyydestä kärsivät saavat pieniä, punoittavia näppylöitä käsivarsiin . Tämä oire johtuu ylimääräisestä keratiinista, joka kertyy käsivarsiin A-vitamiinin ja rasvahappojen puutteen johdosta.

Puutostila ei kuitenkaan johdu riittämättömästä ravinnosta, vaan gluteeniherkkyydestä, joka vaurioittaa suolistoa vähitellen ja ehkäisee rasvan kunnollisen imeytymisen.

Monet ihmettelevät vuosikausia käsivarsien näppyläistä pintaa ja niitä voi olla vaikea yhdistää tiettyyn terveysvaivaan. Jos sinulla on selittämättömiä näppylöitä käsivarsissasi ja haluat selvittää johtuuko se gluteenista, on sinun tiedettävä myös muista herkkyydestä kielivistä oireista.

naisella on gluteeniyliherkkyys

Gluteeniyliherkkyyden oireisiin kuuluvat näppylöiden lisäksi:

  • Krooniset suolistovaivat, kuten turvotus, refluksitauti tai ilmavaivat.
  • Kova väsymys tai uupumus, etenkin gluteenia sisältävien ruokien nauttimisen jälkeen (pasta, keksit, leipä jne.) Krooninen väsymys ja fibromyalgia tulee myös ottaa huomioon.
  • Hormonaaliset muutokset. Naisten on helppo huomata muutokset hormonitoiminnassa, sillä muuttuneet hormonitasot aiheuttavat nopeasti muutoksia kuukautisissa. Kenties kiertosi on muuttunut tai vuotomäärä lisääntynyt tai vähentynyt.
  • Migreeni liittyy lähes aina ruuansulatuksen ongelmiin, vaikka syypäänä ei välttämättä aina olekaan gluteeni.
  • Tulehdus tai kipu nivelissä.
  • Ahdistus, masennus tai mielialan muutokset.

Jos perheessäsi ilmenee autoimmuunisairauksia, kuten nivelreumaa, psoriasista, MS-tautia tms, on sinulla korkeampi riski gluteeniyliherkkyyden kehittymiselle.

Mistä tiedän onko minulla gluteeniyliherkkyys?

gluteeniyliherkkyys

Jos kärsit useammasta tässä artikkelissa mainitusta oireesta, varaa aika lääkäriin kokeiden ja diagnoosin saamiseksi. Kyseessä voi olla jokin muu terveysvaiva, joka vaatii huomiota.

Gluteeniyliherkkyystestit eivät ole aina täysin luotettavia, ja joissain tapauksissa tulos voi olla negatiivinen, vaikka potilaalla ilmenee selkeää reagointia gluteeniin.

Hyvä keino kokeilla gluteiinin sietokykyä on jättää gluteeni kokonaan pois ruokavaliosta kuukauden ajaksi. Kuukauden aikana gluteenin kerryttämät kuona-aineet ehtivät poistua elimistöstä ja vatsan toiminta paranee.

Kuukauden jälkeen voit kokeilla syödä taas gluteenia sisältäviä tuotteita, ja jos huomaat reagoivasi siihen negatiivisesti, on kyseessä gluteeniyliherkkyys. Muista lukea tuoteselostukset huolellisesti, sillä gluteenia löytyy yllättävistäkin paikoista.

Jos syöt ravintolassa, muista kysyä sisältääkö annos gluteenia tai jauhoja (yleinen ainesosa esimerkiksi kastikkeissa). Muista, että myös monet karkit, pähkinät, olut ja muut alkoholijuomat sisältävät gluteenia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Sopiiko gluteeniton ruokavalio kaikille?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Sopiiko gluteeniton ruokavalio kaikille?

Gluteeniton ruokavalio on yksinkertaisesti välttämätön joillekuille. Toiset taas valitsevat sen muista, henkilökohtaisista syistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.