Tämä sinun tulisi tietää fibromyalgiasta

· tammikuu 20, 2017

Fibromyalgia on krooninen sairaus, josta tuhannet ihmiset ympäri maailmaa kärsivät. Monissa tapauksissa tästä sairaudesta kärsivillä henkilöillä ei ole mitään näkyviä oireita, mutta todellisuudessa heidän on kestettävä raju elämänlaadun heikkeneminen. Taudin lukuisiin oireisiin kuuluvat lihas-, nivel- ja luukivut, väsymys sekä ruoansulatusongelmat ja psyykkiset vaivat.

Huolestuttavin asia fibromyalgiassa on se, että sitä on vaikea hoitaa, sillä sairaudesta kärsivä henkilö saattaa vaikuttaa terveeltä, vaikka tunteekin kipua. Siksi on tärkeää tuntea tämä sairaus hyvin sen oireiden tunnistamiseksi ja niiden helpottamiseksi.

Olemme koonneet yhteen tärkeää tietoa, joka auttaa sinua ymmärtämään paremmin tätä sairautta. Lue lisää!

Mitä fibromyalgiasta kärsivän ihmisen elimistössä tapahtuu?

Tästä sairaudesta kärsiville ihmisille kehittyy joukko oireita, joita on aluksi vaikea ymmärtää niiden ilmaantumistavasta johtuen. Itse asiassa fibromyalgiaa sairastavan henkilön ympärillä olevat ihmiset saattavat luulla tämän teeskentelevän kipunsa, sillä hän saattaa näyttää hyvinvoivalta.

Totuus on kuitenkin se, että aivoille kipusignaaleja lähettävissä aistinhermoissa on alkanut ilmetä vikoja. Sen seurauksena kylmä- ja kuumaärsytys sekä stressi laukaisevat säryn ja kivun.

Kipu ei johdu itse alueesta, jossa kipu tuntuu, vaan aivoista.

Mitkä ovat fibromyalgian oireet?

fibromyalgia

Fibromyalgia on usein hankala diagnosoida johtuen taudin monimutkaisesta luonteesta ja samankaltaisuudesta muihin sairauksiin verrattuna.

Sen tavallisimmat oireet ovat kuitenkin:

 • Lihas-, nivel- ja luukipu.
 • Väsymys.
 • Ärtynyt suoli.
 • Ahdistus ja masennus.
 • Yliherkkyys kivulle.
 • Päänsäryt ja migreenit.
 • Keskittymis- ja muistiongelmat.
 • Puutuneet kädet ja jalat.

Mikä fibromyalgian aiheuttaa?

Tähän mennessä tutkijat eivät ole vielä saaneet selville tämän sairauden tarkkaa syytä. Tiedetään kuitenkin, että tietyt tekijät vaikuttavat sen syntyyn.

 • Tapaukset, joissa lapsi perii taudin vanhemmiltaan (perintötekijät).
 • Tunneperäinen trauma.
 • Unihäiriöt.
 • Jatkuva krooninen stressi.
 • Liiallinen oksidanttien kulutus kudoksista, esim. valkoisen sokerin syömisen seurauksena.
 • Autoimmuunisairaudet.
 • Nivelreuma.

Kuka sairastuu todennäköisimmin fibromyalgiaan?

selkakipu

Fibromyalgiaan voivat sairastua miehet, naiset, vanhukset ja lapset. Tätä sairautta koskevan tutkimuksen perusteella on kuitenkin kyetty määrittämään, että fibromyalgia koskettaa eniten naisväestöä, erityisesti yli 45-vuotiaita.

Lisäksi riski sairastumiseen kasvaa, jos ihminen kärsii sellaisista sairauksista kuin punahukka ja nivelreuma.

Voiko tämä sairaus aiheuttaa kognitiivisia ongelmia?

Fyysisen kivun lisäksi fibromyalgiasta kärsivällä henkilöllä saattaa esiintyä myös kognitiivisia ongelmia, kuten muistinmenetystä ja keskittymisvaikeuksia.

Tämä tunnetaan fibronektiininä ja on syy siihen, miksi potilaat saattavat kadottaa tärkeitä tavaroita tai tuntea olonsa sekavaksi.

Miksi on tärkeää välttää stressiä?

Jatkuva stressi ei ole ainoastaan yksi mahdollinen fibromyalgian aiheuttaja, vaan se voi myös lisätä taudin oireiden vaikeusastetta.

Fibromyalgiaa sairastavista ne, jotka ovat myös stressaantuneita, kokevat enemmän kipua, ovat väsyneempiä ja yleisesti huonovointisempia.

Onko fibromyalgiaan parantavaa hoitoa?

Tällä hetkellä fibromyalgiaan ei ole parantavaa hoitoa, sillä se on krooninen sairaus, joka käsittää useita erilaisia vaivoja.

Koska sen oireet ovat samankaltaiset kuin muissa taudeissa, diagnoosi on usein epätarkka, ja tavallisesti suositellaan vain perinteistä lääkehoitoa. Fibromyalgiaa sairastavien potilaiden on mahdollista saada myös psyykkistä apua oppiakseen elämään kehossaan tapahtuvien asioiden kanssa.

Tämän sairauden aiheuttaman säryn ja kivun lievittämiseen käytetään mm. särkylääkkeitä, spasmolyyttejä, rauhoittavia lääkkeitä ja masennuslääkkeitä.

Kivulla on kuitenkin tapana palata takaisin jonkin ajan kuluttua.

Mitkä ovat tärkeimmät keinot tulla toimeen tämän sairauden kanssa?

ruokavalio

Vaikka lääkityksestä onkin hyötyä kivun lievittämisessä, on erittäin tärkeää, että potilaat tekevät muutoksia myös elämäntapoihinsa. Monipuolinen, korkealaatuinen ravinto auttaa vahvistamaan luita, niveliä ja lihaksia.

On myös tärkeää harrastaa sellaista liikuntaa, joka ei sisällä hyppyjä ja iskuja, mieluiten urheilualan ammattilaisen tai fysioterapeutin ohjauksessa.

Lopuksi, on erittäin tärkeää saada psyykkistä tukea taudin jokaisen vaiheen kohtaamiseksi.