Harjoituksia ja ruokia näkökyvyn parantamiseksi

Silmien pitäminen kosteutettuina on oleellista näkökyvyn kannalta. Myös ruokavaliolla on hyvin tärkeä merkitys silmien terveydelle, sillä ruoasta saa välttämättömiä ravintoaineita.
Harjoituksia ja ruokia näkökyvyn parantamiseksi
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Silmien terveyttä voi parantaa silmäjumpalla ja hyvällä ruokavaliolla. Tässä artikkelissa esittelemme harjoituksia ja ruokia näkökyvyn parantamiseksi. Ota ne osaksi rutiinejasi tulet huomaamaan eron.

Harjoituksia näkökyvyn parantamiseksi

1. Räpyttele nopeasti 2 minuuttia

Räpyttely vilkastaa verenkiertoa

Niinkin yksinkertainen harjoitus kuin silmien räpyttely nopeasti 2 minuutin ajan parantaa huomattavasti verenkiertoa kehossa.

2. Katso oikealle ja liikuta silmiäsi

Katso oikealle ja liikuta silmiäsi suorassa linjassa. Tee sama sitten vastakkaiseen suuntaan.

3. Sulje silmät ja yritä rentoutua

Silmien painelu on hyväksi silmille

Hyvin tärkeä harjoitus on sulkea silmät ja yrittää rentoutua. Pimeys edistää valoherkkien solujen kehittymistä rodopsiinissa.

Rodopsiini eli näköpurppura on välttämätön aine hyvän näkökyvyn kannalta.

4. Liikuta silmiä eri suuntiin

Yritä liikuttaa silmiä eri suuntiin: vasemmalta oikealle, ylhäältä alas, tehden niillä ympyrää, piirtäen silmillä kahdeksikkoa jne.

5. Sulje silmät pariksi sekunniksi ja avaa ne

Sulje silmät muutamaksi sekunniksi ja avaa ne. Toista tätä prosessia useita kertoja. Tämä harjoitus auttaa rentouttamaan silmälihakset ja vilkastaa verenkiertoa.

6. Paina silmäluomia sormilla

Paina silmäluomia sormilla kaksi sekuntia ja toista tämä 4-5 kertaa. Harjoitus parantaa silmän sisäisen nesteen kiertoa.

7. Piirrä geometrisia kuvioita silmillä

Pidä silmät auki ja piirrä niillä yksinkertaisia kuvioita. Kokeile sitten vaikeampi kuvioita.

8. Sulje silmät ja liikuta silmämunia

Silmien sulkeminen ja silmämunien liikuttelu on hyväksi silmille

Suljet silmät hitaasti ja liikuta silmämunia ylös ja alas. Toista tämä 5-10 kertaa.

9. Keskitä katse lähelle

Yksi hyvin hyödyllinen harjoitus on keskittää katse lähellä oleviin esineisiin. Siirrä sen jälkeen katse vielä lähempänä (tai kauempana) olevaan esineeseen. Toista tämä kymmenen kertaa.

10. Liikuta päätäsi

Pään liikuttaminen puolelta toiselle ja ylhäältä alas vilkastaa verenkiertoa.

Ruokia näkökyvyn parantamiseksi

Edellä mainittujen harjoitusten lisäksi voit myös syödä tiettyjä ruokia näkökyvyn parantamiseksi.

Vihreät lehtivihannekset

Vihreät lehtivihannekset ovat hyväksi silmien terveydelle

Vihreät lehtivihannekset sisältävät runsaasti beetakaroteeneja, jotka ovat keskeisiä A-vitamiinin muodostumisen kannalta.

Tämä vitamiini muodostaa retinolia, joka auttaa retinan muodostumisessa ja ehkäisee silmien kuivumista.

  • Vihreistä lehtivihanneksista loistavia näön kannalta ovat lehtimangoldi, endiivi, selleri ja lehtisalaatti.

Meloni

Keltaiset hedelmät, esimerkiksi meloni, sisältävät runsaasti A-vitamiinia ja ovat näin ollen loistavia silmien terveyden kannalta.

C-vitamiinipitoiset ruoat

C-vitamiinipitoiset ruoat, esimerkiksi appelsiinit, ovat täydellisiä näön kannalta. Tällaisissa ruoissa on tehokasta antioksidanttia, joka tulee tarpeeseen silloin kun etsit lievitystä ikääntymisen ja vapaiden radikaalien aiheuttamaan näön heikkenemiseen.

Nämä ruoat auttavat kollageenin muodostumisessa ja ehkäisevät ikääntymiseen liittyviä silmäongelmia.

Persilja

Sitrushedelmien lisäksi on joukko mausteyrttejä, kuten persilja, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja joita suositellaan lämpimästi ruokavalioon.

Persilja auttaa nostamaan C-vitamiinitasoja ja auttaa osaltaan säilyttämään näön hyvänä.

Porkkanat

Porkkanat sisältävät runsaasti beetakaroteeneja ja A-vitamiinia. Niissä on myös paljon C- ja B1-vitamiineja, sekä mineraaleja kuten kaliumia ja jodia.

Näiden antioksidanttien ansiosta porkkanat auttavat tehokkaasti pysäyttämään ikääntymisen aiheuttaman näön heikkenemisen.

Maksa

Maksa on hyvää ravintoa silmien kannalta

Maksa, oli se sitten peräisin lehmältä tai kanalta, sisältää runsaasti Omega-3:a. Tästä syystä se on loistavaa ravintoa näkökyvyn ylläpitämisen kannalta.

On myös hyvä muistaa käydä säännöllisesti näöntarkastuksissa, näiden ruokien syömisen lisäksi. Se on paras keino ehkäistä kaikenlaisia silmäsairauksia tai -ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep 6;7(9):258. doi: 10.3390/jcm7090258. PMID: 30200565; PMCID: PMC6162863.
  • Kaźmierczak-Barańska J, Boguszewska K, Adamus-Grabicka A, Karwowski BT. Two Faces of Vitamin C-Antioxidative and Pro-Oxidative Agent. Nutrients. 2020 May 21;12(5):1501. doi: 10.3390/nu12051501. PMID: 32455696; PMCID: PMC7285147.
  • Downie LE, Ng SM, Lindsley KB, Akpek EK. Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids for dry eye disease. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Dec 18;12(12):CD011016. doi: 10.1002/14651858.CD011016.pub2. PMID: 31847055; PMCID: PMC6917524

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.