Mikä on terveellisin leipä?

Mikä on terveellisin leipä?

Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2019

Leipä ja viljat ovat oleellinen osa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Monet ihmiset jättävät nämä kuitenkin syömättä tavoitteenaan laihduttaa, mutta ravitsemusterapeuttien mukaan tämä ei ole oikea ratkaisu. Viljatuotteista saa kuitua ja hiilihydraatteja, mitkä ovat oleellisia kehosi hyvinvoinnille. Sinun täytyy vain tietää, mikä on terveellisin leipä ja nauttia sitä osana tasapainoista ruokavaliota. Tässä kerromme tarkemmin miten.

Jotkin nykyiset dieetit ja laihdutusmenetelmät neuvovat sinua jättämään ruokavaliosta pois tiettyjä ruokia, jotka ovat sinulle välttämättömiä. Nämä välttämättömät ruoat, kuten leipä, antavat sinulle kuitua, mutta myös aminohappoja, vitamiineja, mineraaleja, jne. Hyvän ruokavalion pitäisi aina olla monipuolinen ja leivän syöminen – nimenomaan terveellisen leivän – on aina hyödyllistä. Tutustutaanpa tärkeimpiin näkökantoihin.

Lihottaako leipä?

Painonpudottaminen

On erittäin tärkeää säilyttää tasapaino kaikessa mitä syöt. Esimerkiksi appelsiinin tai omenan syöminen joka päivä on erittäin terveellistä, mutta jos syöt 5 appelsiinia, sokeritasosi alkavat nousta, mikä ei ole sinulle enää hyväksi. Sama juttu leivän kanssa.

Leipä, kohtuullisesti kulutettuna, ei välttämättä lihota sinua. Mutta mikä sitten on suositeltu määrä? WHO (Maailman terveysjärjestö) määrittelee, että normaali määrä on 250 grammaa. Esimerkkinä voimme sanoa, että 100 grammaa valkoista leipää sisältää 290 kaloria ja 100 grammaa kokojyväleipää sisältää 243 kaloria.

Ongelmia ilmenee siis vasta, kun laitat jotakin leivän päälle. Sinun pitäisi pysyä kohtuudessa eikä käyttää leivän päällä liikaa voita, leikkeleitä jne.

Mikä on terveellisin leipä ja vähiten suositeltava leipä?

Valmiiksi viipaloitu leipä on vähiten suositeltu vaihtoehto. Siinä on enemmän rasvaa, sokereita ja lisäaineita, jotta se pysyisi tuoreena pidempään. Se on epäterveellisempää kuin perinteinen leipä. Mutta tämä ei välttämättä tarkoita, että se olisi “huonoa”. Se tarkoittaa vain, että sinun tulisi syödä sitä vähemmän.

Terveellisin leipä on sellainen, jossa on enemmän jyviä ja joka on tehty 100 % kokojyväjauhoista. Tutki tuoteluetteloa, jotta saat tämän selville. On myös tärkeää, että leivässä on suuri määrä jyviä. Selvittääksesi tämän, tarkista näiden jyvien määrää:

  • Leseet: jyvän uloin osa, se sisältää B-vitamiineja, mineraaleja ja kuitua.
  • Siemeniä: kasvin osa, josta kasvaa myös uusia kasveja, sisältää B-vitamiinia, mineraaleja ja proteiineja.
  • Jyvät: jyvän sisällä oleva jauhoydin sisältää proteiineja ja hiilihydraatteja.

Terveellisimmät leipätyypit

Kokojyvävehnäleipä

leipä

Vehnäleipä on yleisin ja myydyin leipätyyppi. Siinä on liukenematonta kuitua, joka auttaa ehkäisemään paksusuolen syöpää.

Sinun tulee kuitenkin tarkistaa, että se on kokojyvistä valmistettua ja että leipään on käytetty myös kokojyvävehnäjauhoja, koska jauhot on saatettu sekoittaa yhdistämällä viljoja, mikä ei ole yhtä terveellistä. Voit normaalisti nähdä sen ensisilmäyksellä. Etsi yksinkertaisesti sellaista leipää, joka on tumminta, koska tämä sisältää vähemmän eri ainesosia ja vähemmän lisäaineita. On aina tärkeää tarkistaa, mitä valmistusaineita leipään on käytetty.

Kauraleipä

leipä-2

Kauraleipä on myös erittäin suosittua ja aivan yhtä terveellistä. Kaura on usein yhdistetty vehnäjauhoihin, mikä tekee siitä kevyempää ja maukkaampaa sekä vähemmän kuivaa, kun se on tehty vehnäpohjaisena.

Toinen mielenkiintoinen tosiasia on, että kauraleivässä on liukenevaa kuitua, mikä on erinomaista kolesterolin vähentämisessä.

Ruisleipä

terveellisin leipä ruisleipä

Ruisleipä ei ehkä ole maailmalla yhtä yleistä kuin vehnäleipä. Monet ihmiset eivät pidä sen mausta ja sitä myydään vähemmän, mutta jos et jo tiennyt, se on erittäin terveellinen vaihtoehto.

Ruisleipä on varmastikin terveellisin ja paras suositeltava leipä. Se on erittäin maukas leipätyyppi, jossa on hyvää jauhoa ja se sopii erittäin hyvin sekä makeiden että suolaisten kanssa. Se on tosi hyvää aamupalalla: nauti viipale esimerkiksi appelsiinimehulasillisen kanssa ja saat hyvän määrän energiaa, kuitua ja vitamiineja.

Ruisleipä sisältää eniten kuitua ja ravintoaineita. Se on erinomainen sekoitus rautaa ja B-vitamiineja, jotka pitävät huolta terveydestäsi. Kannattaa siis sisällyttää sitä ruokavalioosi. Se auttaa sinua sekä painonhallinnassa että on ehdottomasti terveellisin leipä ja myös maukkain vaihtoehto.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dewettinck, K., Van Bockstaele, F., Kühne, B., Van de Walle, D., Courtens, T. M., & Gellynck, X. (2008). Nutritional value of bread: Influence of processing, food interaction and consumer perception. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.01.003
  • Shewry, P. R., Hawkesford, M. J., Piironen, V., Lampi, A. M., Gebruers, K., Boros, D., … Ward, J. L. (2013). Natural variation in grain composition of wheat and related cereals. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf3054092
  • Nagyová, L., Rovný, P., Stávková, J., Uličná, M., & Maďarova, L. (2009). Consumer perception of bread quality. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. https://doi.org/10.11118/actaun200957030115
  • Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). Dietary fibre. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1002/bjs.5249

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.