Logo image
Logo image

Puhdista hampaat luonnontuotteilla

3 minuuttia
Perinteiset hammastahnat, valkaisuaineet ja suuvedet sisältävät aggressiivisia aineksia, jotka tekevät hallaa suun luonnolliselle pH-tasapainolle. Usein tuotteet antavat hetkellisen raikkauden ja puhtauden tunteen, mutta pitkällä aikavälillä ne heikentävät suun vastustuskykyä bakteereja vastaan. Tämä voi johtaa reikiintymiseen, ientulehdukseen ja muihin suun tulehduksiin.
Puhdista hampaat luonnontuotteilla
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kaupasta saatavien hammastahnojen ja muiden tuotteiden sijaan on mahdollista käyttää luonnollisia ja ekologisia tuotteita, jotka valmistetaan huomioimalla suun luonnollinen tasapaino. Näillä aineilla on lisäksi yleensä terapeuttinen vaikutus. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin näihin aineisiin ja siihen, miten niitä voi käyttää hampaiden puhdistukseen ja suuhygienian ylläpitoon. Usein luonnontuotteet ovat myös huomattavasti edullisempia kuin kaupalliset suuhygieniatuotteet.

Puhdista hampaat valkoisella savella (bentoniitti)

Valkoinen savi tunnetaan myös nimellä kaoliinisavi tai kiinansavi. Se on kaikista savilaaduista miedoin ja sopii käytettäväksi herkällä iholla ja suun puhdistukseen. Valkoinen savi muodostaa usein pohjan luonnolliselle hammastahnalle. Valkoisen saven ominaisuuksiin kuuluu mm:

Valkoinen savi soveltuu kaikenikäisille, mutta ennen käyttöä tulee varmistaa, että todella käytät puhdasta valkoista savea. Savilaatuja on monia erilaisia, mutta vain valkoinen savi soveltuu hampaiden puhdistukseen. Muut savilaadut voivat olla haitallisia suun limakalvoilla. Valikoi hienorakeinen, mahdollisimman pehmeä ja sileä valkoinen savi, sillä karkea savi voi vahingoittaa hampaiden kiillettä.

Voit käyttää savea suoraan kostealle hammasharjalle lisättynä tai käyttää sitä yhdessä joidenkin alla mainittujen ainesten kanssa.

Kurkuma

 

Some figure

Tällä eksoottisella mausteella on runsaasti terveysvaikutuksia ja se sopii myös suun hygienian hoitoon. Kurkumalla on seuraavat vaikutukset:

  • Ehkäisee tulehduksia
  • Antioksidanttinen vaikutus
  • Valkaisee
  • Antiseptinen aines

Puhdista hampaat harjaamalla ne kurkumalla kahden minuutin ajan. Huuhtele suu lopuksi vedellä. Voit yhdistää ripauksen kurkumaa valkoiseen saveen ja näin saat todella tehokkaan, luonnollisen hammastahnan.

Kookosöljy

 

Some figure

Tällä aineella on monia terveydelle hyödyllisiä ja lääkinnällisiä vaikutuksia, ja sitä voi käyttää myös hampaiden ja suun puhdistukseen. Luonnollisen hammastahnan valmistuksessa kookosöljy antaa tahnalle juoksevamman koostumuksen. Kookosöljyä voi käyttää myös oil pulling -menetelmässä, jossa kookosöljyä purskutellaan suussa aamulla noin 15 minuuttia ja syljetään sitten pois: tämä puhdistaa hampaiden ahtaatkin välit, valkaisee hampaita ja poistaa bakteerit.

Kookosöljyn pehmeä koostumus ja herkullinen trooppinen maku soveltuu ihanteellisesti suun puhdistukseen. Öljy sisältää lauriinihappoa, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja hammaskiveä.

Muista käyttää extra virgin -kookosöljyä, sillä muut öljylaadut härskiintyvät helposti ja menettävät tärkeät ominaisuutensa.

Ruokasooda

Some figure

 

Ruokasoodaa voi käyttää hampaiden vaalentamiseen. Ruokasooda auttaa puhdistamaan hampaat tehokkaasti ja vähentää ikenien tulehdusta ja ärsytystä luonnollisesti. Ruokasoodaa ei kuitenkaan saa käyttää liiallisesti, eli älä käytä sitä päivittäin, sillä se on koostumukseltaan vahvan emäksistä ja voi vahingoittaa hampaiden kiillettä.

Suosittelemme ruokasoodan käyttöä maltillisesti. Sekoita sooda yhteen muiden ainesten kanssa ja pidä koostumus pehmeänä; voit esimerkiksi liuottaa sen nesteeseen.

Teeuute timjamista

Some figure

 

Timjamista saat valmistettua tehokkaan suuhuuhteen. Valmista timjamiuute käyttämällä kuivattua tai tuoretta timjamia ja säilytä sitä jääkaapissa neljän päivän ajan. Voit käyttää uutetta päivittäin suun huuhteluun.

Käytä timjamiuutetta hampaiden pesun jälkeen puhdistuksen viimeistelyyn. Timjamilla on antiseptinen ja reikiintymistä ehkäisevä vaikutus, joka sopii tulehdusten lievittämiseen ja ehkäisyyn sekä happopattien ehkäisyyn. Lisäksi timjamia suositellaan niille, joiden ikenet vuotavat verta helposti esimerkiksi hammaslangan käytön jälkeen.

Merivesi

Some figure

 

Merivedestä saat hyvän suuhuuhteen, joka auttaa palauttamaan hampaiden mineraalit ja tekee suusta emäksisemmän. Hapokas suu nimittäin aiheuttaa enemmän reikiintymistä ja bakteerikasvua.

Sekoita 0,5 desiä merivettä (voit ostaa apteekista tai luontaistuotekaupasta) 2,5 desiin tavallista hanavettä, näin saat hyvän pH-tasapainon liuokselle. Suuvesi ei maistu liian suolaiselta, etkä välttämättä edes huomaa meriveden makua. Tätä suuvettä ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, sillä pilaantumisen riskiä ei ole.

Banaanin kuoret

Some figure

 

Tiesitkö tätä yllättävää keinoa banaanin kuorien käyttämiselle? Banaanin kuori valkaisee hampaat.

Seuraavan kerran kun syöt banaanin, älä heitä kuoria roskiin vaan säästä ne hampaiden valkaisuun. Puhdista hampaat hieromalla kuoren sisäpintaa hampaita vasten joka päivä noin kahden minuutin ajan ja harjaa hampaat tavalliseen tapaan jälkikäteen.

Hampaat vaalenevat asteittain, ja hammaskivi sekä kahvin tai punaviinin aiheuttamat tahrat katoavat vähitellen. Banaaninkuoren sisältämä salisyylihappo ja sitruunahappo vaalentavat hellävaraisesti, mutta tehokkaasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.