Logo image
Logo image

Vaalenna hampaita tällä mineralisoivalla hoidolla

4 minuuttia
Parantaaksesi suun terveyttä on tärkeää katsoa tarkasti, mitä suuhunsa laittaa. Vähennä kaupallisten hammastahnojen ja suuvesien käyttöä, ja korvaa ne luonnollisilla resepteillä.
Vaalenna hampaita tällä mineralisoivalla hoidolla
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Et ehkä ole tästä tietoinen, mutta kaupoista yleisesti saatavat hammastahnat ja suuvedet eivät tee välttämättä hyvää suun terveydelle. Tämä johtuu siitä, että suurin osa näistä tuotteista sisältää haitallisia kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa hampaiden kiillettä. Vaalenna hampaita sen sijaan luonnollisella suuvedellä!

Monet kaupalliset hammastahnat lupaavat puhdistaa hampaat, valkaista ne ja poistaa kertyneen plakin. Usein tämä pitääkin paikkansa, mutta harmittavan usein teet samalla hallaa hampaiden yleiskunnolle.

Tässä artikkelissa näytämme sinulle, miten voit tehdä itse valkaisevan suuveden, joka sekä vaalentaa hampaita että suojaa niiden kiillettä. Jatka siis lukemista ja vaalenna hampaita ilman kemikaaleja!

Mitä tarkoittaa hampaiden mineralisointi?

1930-luvulla hammaslääkäri Weston Price matkusti kaukaisille alueille löytääkseen primitiivisiä heimoja, joiden hampaissa ei ilmennyt rappeutumista tai mätää. Price tutki mm. polynesialaisia heimoja, Pohjois-Amerikan intiaaneja ja pygmejä.

Pricen mukaan hänen tutkimansa heimojen hammaskalusto oli verrattain hyvässä kunnossa ja tästä Price päätteli, että nykyihmisen ruokavaliolla on selkeä yhteys hampaiden reikiintymiseen ja erilaisiin suun ongelmiin.

Pricen mukaan vitamiinit olivat vastaus tähän mielenkiintoiseen eroon alkuperäiskansojen ja modernien kansojen välillä. Price tutki 14:ää eri kulttuuria, jotka sijaitsivat ympäri maailmaa, ja joiden edustajat eivät olleet koskaan tavanneet tai kuulleet toisistaan.

Kaikkia näitä kulttuureja yhdisti samanlainen ruokavalio, joka koostui kalasta, äyriäisistä, raa’asta maidosta ja juustotuotteista.

Price jatkoi tutkimuksiaan ja huomasi, että edellämainitut ruuat sisälsivät paljon rasvaliukoisia vitamiineja, etenkin A-, D-, E- ja K2-vitamiinia. Nämä vitamiinit ovat tärkeitä hampaiden mineralisaation kannalta.

Etenkin K2-vitamiinilla on tärkeä osa siinä, mihin keho varastoi tärkeitä mineraaleja (luihin ja hampaisiin) ja minne sitä ei tule varastoida (verisuoniin).

Some figure

Hampaiden mineralisaatiosta ollaan nykyisin montaa eri mieltä, etenkin silloin, kun asiaa kysytään hammastahnoja ja suuvesiä valmistavilta yrityksiltä, jotka tietenkin haluavat turvata hammastuotteiden myynnin.

Nyky-yhteiskunnassa rasvaa löytyy yleensä voista, makkaroista ja muista lihatuotteista, sekä kalasta ja merenelävistä. Jos haluat pitää painosi ihannelukemissa, tulee sinun syödä terveellisesti.

Jos haluat hampaidesi pysyvän terveinä ja reiättöminä, ja hampaiden mineraalitason hyvällä tasolla, suosittelemme vähentämään kaupallisten hammastahnojen ja suuvesien käyttöä ja luottamaan sen sijaan kotitekoisiin aineisiin.

Vaalenna hampaita tehokkaasti kotitekoisella suuvedellä

Vaikka ostaisit luonnollista suuvettä kaupasta, katso tarkkaan läpi tuoteseloste, sillä usein suuvesi sisältää glyseriiniä. Glyseriiniä tulee välttää hampaiden hoidossa. Tarkoituksena on valmistaa tasainen neste, joka ei ole liian vahvaa, sillä muuten se voi estää hampaiden uudelleenmineralisoinnin.

Lääkäri Ramiel Nagelin mukaan hampaiden kiilteen voi poistaa kokonaan jopa niinkin lyhyessä ajassa kuin 30 päivässä. Kaikki riippuu ruokavaliosta ja siitä, minkälaista rasvaa saat ravinnostasi, stressitasosta, unirytmistä, aineenvaihdunnasta ja terveyden yleistasosta.

On tärkeää muuttaa ruokavaliosi sellaiseksi, että hidastat hampaiden kiillevaurioiden syntymistä.

Vaalenna hampaita luonnollisesti

Haluatko vahvat hampaat, jotka eivät reikiinny? Käännä katseesi luontoäidin suuntaan. Tiesitkö, että luonnossa elävät eläimet, jotka syövät raakaa lihaa, eivät koskaan kärsi hampaiden reikiintymisestä? Kun ruokimme kotieläimiä teollisesti valmistetulla ruualla, lemmikin hampaisiin kehittyykin yhtäkkiä reikiä.

Sama pitää paikkansa ihmisten kohdalla. Ihmisten kannattaa syödä mahdollisimman käsittelemätöntä, sokeritonta ja lisäaineetonta ruokaa. Ihmiset ovat sekasyöjiä, ja tarvitsemme monia erilaisia ruokia niin kasvi- kuin eläinkunnasta pitääksemme huolta terveydestämme ja hampaistamme.

Luonnosta saamme tehokkaimmat ainekset suuveden valmistukseen. Tällainen suuvesi pitää huolta siitä, ettei kiilteeseen synny vaurioita ja reikiä ei pääse syntymään. Syö siis paljon kalsiumia, fosforia ja liukoisia vitamiineja ja vältä prosessoitua ruokaa.

Some figure

Näin valmistat luonnollisen, valkaisevan suuveden

Ainekset:

 • 2 teelusikallista kalsiumkarbonaattia
 • 1 teelusikallinen xylitol-kiteitä
 • 10 tippaa nestemäistä hivenainetiivistettä (engl. Concentrated Liquid Trace Minerals, löytyy ainakin nettikaupoista ja kannattaa kysyä omasta luontaistuotekaupasta)
 • 10 tippaa piparminttuöljyä
 • 5 tippaa eteeristä sitruunaöljyä
 • 5 dl tislattua vettä

Sekoita kalsiumkiteet xylitoliin suuressa kulhossa. Lisää hivenainetiiviste ja eteeriset öljyt. Lisää lopuksi vesi ja sekoita hyvin. Kaada neste pulloon tai lasipurkkiin ja sulje kansi tiukasti – ravistele hyvin 30-60 sekuntia, kunnes xylitol on sulanut kokonaan. Ravistele suuvettä joka kerta ennen käyttöä.

Suuvettä voi säilyttää jääkaapissa kahden viikon ajan.

Miksi juuri nämä aineet?

 • Kalsiumkarbonaatti mineralisoi hampaat.
 • Xylitol suojaa hampaita ja ikeniä kariekselta.
 • Hivenainetiiviste mineralisoi hampaat.
 • Piparminttuöljy tuo makua ja raikastaa hengityksen.
 • Sitruunaöljy valkaisee ja kirkastaa hampaita.

Mitä kotitekoisen suuveden tulisi sisältää?

Some figure
 • Minttu. Lisäämällä minttua tai muuta raikastavaa eteeristä öljyä suuveteen saat veteen hyvän maun ja pidät hengityksen raikkaana aamusta iltaan. Kokeile eukalyptusta, jos et välitä mintusta.
 • Jotakin makeaa. Älä koskaan lisää suuveteen sokeria tai muita makeutusaineita, sillä tämä johtaa reikiintymiseen, mutta lisää jotakin uutetta tai öljyä, joka antaa suuvedelle mukavan säväyksen.
 • Mineralisointi. Sylki puhdistaa hampaita ja palauttaa niihin ruokailun ja juomisen yhteydessä kadonneet mineraalit. Hyvä suuvesi tehostaa syljen toimintaa.
 • Valkaisu. Jokainen meistä haluaa valkoisen, kirkkaan hymyn ja puhtaat hampaat. Älä kuitenkaan käytä kemiallisia valkaisutuotteita, sillä ne vahingoittavat kiillettä ja voivat johtaa pahempiin tummentumiin.
 • Suojaa reikiintymistä vastaan. Puhdista hampaat tehokkaasti hammaslangalla ja hampaiden harjauksella ja viimeistele puhdistus purskuttelemalla suuvettä. Suuvesi tunkeutuu pienimpiinkin koloihin ja puhdistaa ne.
 • Suuveden tulee olla luonnon aineksista valmistettua. Valmista se itse kotona, se on helppoa! Käytä yllä eriteltyä ohjetta ja huomaat, että sen vaikutus on huomattavasti parempi kuin kemiallisten tahnojen ja suuvesien.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Conrads G, About I. Pathophysiology of Dental Caries. Monogr Oral Sci. 2018;27:1-10. doi: 10.1159/000487826. Epub 2018 May 24. PMID: 29794423.
 • Price WA., Nueva luz sobre la causa y prevención de la caries dental y de otros procesos de degeneración. Revista mensual de cirugía y prótesis dental, 1934.
 • Neel EAB., Aljabo A., Mudera V., Demineralization-remineralization dynamics in teeth and bone. International Journal of Nanomedicine, 2016.
 • Gargouri W., Zmantar T., Kammoun R., Kechaou N., et al., Coupling xylitol with remineralizing agents improves tooth protection against demineralization but reduces antibiofilm effect. Microbial Pathogenesis, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.