Adrenaliinin vapautuminen: aktivoiva stressi- ja päänsärkyhormoni

Adrenaliinin lyhytkestoinen vapautuminen voi saada olosi hyväksi, mutta jos se on pitkäkestoista, voi sillä olla myös negatiivisia vaikutuksia kuten lihaskipua ja päänsärkyä.
Adrenaliinin vapautuminen: aktivoiva stressi- ja päänsärkyhormoni
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Olet varmasti kuullut adrenaliinista. Yhdistät adrenaliinin vapautumisen luultavasti aktivointiin, motivaatioon ja energiaan, jota tarvitset tunteaksesi olosi hyväksi ja saadaksesi asiat hoidettua. Tämä hormoni, joka toimii myös välittäjäaineena, voi olla suureksi avuksi.

On siis mielenkiintoista huomata, että tämä sama aine voi johtaa krooniseen stressiin, päänsärkyihin ja ahdistukseen.

Tässä artikkelissa syvennymme adrenaliiniin, monipuoliseen aineeseen, jota kehosi tarvitsee.

Mitä adrenaliini on?

adrenaliinin vapautuminen urheillessa

Kuten totesimme, adrenaliini on hormoni, joka toimii myös välittäjäaineena. Keho tuottaa sitä adrenaliinirauhasissa ja keskushermojärjestelmän tietyissä osissa.

Se on siis kemiallinen välittäjä, jonka tehtävänä on muuttaa useiden eri elimien aktiivisuutta, sydän mukaan lukien.

  • Adrenaliinin päätarkoituksena on valmistaa sinut taistelemaan tai pakenemaan, kun aivosi kokevat tietyn ärsykkeen uhkana.
  • Se myös sallii sinun antaa itsestäsi 100 %: pystyt käyttämään koko fyysistä potentiaaliasi saavuttaaksesi tavoitteesi.
  • Tämä aktivointi tapahtuu usealla eri tavalla: se nostaa sydämen sykettä, verenpainetta ja keuhkojesi kykyä pidätellä ilmaa. Se myös laajentaa pupillisi ja lähettää lisää verta käsivarsien ja jalkojen lihaksiin.
  • Toinen tämän hormonin vaikutus – ja todennäköisesti kaikista tunnetuin – on sen aineenvaihdunnallinen vaikutus. Se maksimoi glukoositasosi lähettääkseen sen sitten aivoillesi.
  • Yksi mielenkiintoinen fakta adrenaliinista on se, että se vaikuttaa ruoansulatusjärjestelmääsi, kun aivosi aistivat vaaraa. Se hidastaa ruoansulatusta ja jopa suoliston toimintaa yhdestä hyvin erityisestä syystä: jotta lihaksesi voisivat käyttää kaiken energiasi.

Se siis laittaa jopa tärkeät asiat kuten ruoansulatuksen ja ravintoaineiden imeytymisen toiselle sijalle, sillä nämä tehtävät vaativat melko paljon energiaa.

Kuinka adrenaliinin vapautumista hallitaan?

Kun uhka ilmenee tai kun tunnet voimakasta tunnetta, kuten pelkoa tai ahdistusta, stimuloivat adrenaliinirauhasiisi yhdistyneet hermot adrenaliinin eritystä, jotta se voi vapautua verenkiertoosi.

Vapautuvan adrenaliinin määrä on riittävä tunteaksesi sen 3-5 minuutin ajan. Se on aika, jonka tarvitset tilanteeseen reagoimiseen vaarantamatta muita elimiäsi.

Adrenaliinissa ongelmallista on kuitenkin se, jos koet stressiä pitkän aikaa. Silloin toinen hormoni, kortisoli, edistää adrenaliinin vapautusta.

Tässä tapauksessa se ei pysy kehossasi ainoastaan 3-5 minuutin ajan. Se saattaa pysyä siellä päiviä tai jopa viikkoja vaikuttaen vakavasti terveyteesi: sydämesi syke saattaa kohota, sinua alkaa pyörryttää, ruoansulatuksesi heikkenee, syntyy päänsärkyä…

Adrenaliini: sen positiiviset ja negatiiviset puolet

adrenaliinin vapautuminen vuoristokiipeilyssä

Ihmiset menettäisivät hieman todellista olemustaan ilman tätä mahtavaa hormonia. Kuitenkin kaiken sen jälkeen mitä sanoimme aikaisemmin, sinulla saattaa olla negatiivinen vaikutelma siitä.

Sinun tulisi kuitenkin ymmärtää, kuinka tärkeää adrenaliini on päivittäisessä elämässäsi ja jopa luonteenpiirteillesi.

Adrenaliini saa sinut “eloon”

Olemme kaikki kokeneet miellyttäviä “kohokohtia”, kun harrastamme äärimmäisiä urheilulajeja, tanssimme, olemme vuoristoradassa, olemme rakastuneita…

Kaikki nämä tunteet muodostavat neurologien kutsumaa “aivolääkettä”.

Itse asiassa joillakin ihmisillä on todellinen riippuvuus tällaisiin tilanteisiin, joissa adrenaliini kohoaa, kuten joihinkin aktiviteetteihin.

Toinen mielenkiintoinen asia on se, että adrenaliini voi pitää masennuksen loitolla. Se johtuu siitä, että sillä on myös merkittävä rooli serotoniinin tuotannossa, hormonin, joka yhdistetään henkiseen hyvinvointiin.

Tietyt urheiluharrastukset ja ajanvietto kavereiden kanssa ovat mahtavia tapoja vapauttaa adrenaliinia.

Liiallisen adrenaliinin seuraukset

liika adrenaliinin vapautuminen: pelkotilat

Liiallinen huolehtiminen, jatkuva pelko, pysyvä ahdistus ja jopa fyysisyyttä vaativan aktiviteetin tekeminen tuntien ajan kerrallaan voivat johtaa liiallisen adrenaliinin vapautumiseen.

Nykyajan painetta aiheuttava elämäntyyli, jossa on loputtomia velvollisuuksia ja stressiä, saa aikaan tämän “epätavallisen” tilanteen kehossasi. Toisin sanoen veressäsi voi olla liian suuri määrä tätä ainetta.

Huomaat sen välittömästi näistä oireista:

  • Lihaskipu
  • Kaulan, käsivarsien tai jalkojen jännitys
  • Huimaus
  • Sumea näkö tai paine silmissä
  • Päänsärky
  • Uniongelmat
  • Korkea verenpaine
  • Jatkuva väsymys

Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että terveydessä on tärkeintä ylläpitää adrenaliinia täydellisessä, herkässä tasapainossa.

Aktiivisen elämäntyylin eläminen harrastusten, sosiaalisen kanssakäymisen, rentoutumisen ja hyvän stressinhallinnan avulla on mahtava tapa parantaa elämänlaatuasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. (2017). Adrenalina. Pediamécum.
  • Brandan, N., Llanos, I., Díaz, D. A., & Rodríguez, A. (2010). Hormonas Catecolamínicas Adrenales. Cátedra de Bioquímica. https://doi.org/doi:10.2514/6.1998-2696
  • Adrenalina. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 24 de septiembre de 2017  de https://es.wikipedia.org/wiki/Adrenalina

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.