Hampaiden valkaisu luonnollisesti

huhtikuu 28, 2015

 

Nykyään markkinoilla jyllää useita tuotteita hampaiden valkaisuun. Tuotteet ovat kuitenkin valmistettu hampaisiin tunkeutuvista ainesosista, jotka vahingoittavat kiillettä peruuttamattomasti. Mikäli haluat valkaista hampaasi, kokeile äärimmäisten keinojen sijaan näitä luonnollisia keinoja.

Kuinka hampaat värjäytyvät?

Hammaskiille hampaiden pinnassa on hieman huokoista, joka ”täyttyy” syömällämme ruoalla. Tämän takia esimerkiksi punaviinilasillisen tai mustikoiden syönnin jälkeen hampaat näyttävät violeteilta. Yleensä tämä ei ole mikään ongelma, sillä heti hampaiden harjauksen jälkeen väri katoaa.

Jotkin ruoat kuitenkin värjäävät hampaita pysyvästikin, mikä aiheuttaa hampaiden värjäytymisen keltaiseksi tai rusehtavaksi. Se ei ole kovinkaan viehättävää.

Värilliset juomat, kuten kahvi, tee tai limsat menevät suoraan värjäytymien aiheuttajien listalle. Tupakointi ja huono suuhygienia ovat myös valkoisen hymyn vihollisia, sillä ne lisäävät kiilteen huokoisuutta.

hampaat

Tiettyjen ruokien happoisuus vahingoittaa hampaita omalla tapaa. Lihan, maitotuotteiden, kananmunien, sitruksien, sokerien, makeutusaineiden, hapollisten juomien ja kasviöljyjen käyttö vain pahentaa tilannetta. Voisimme lisätä makeisetkin listalle, ja ennen kaikkea pahinta on niiden jatkuva syöminen.

Tyypillinen virhe on pestä hampaat heti syönnin jälkeen

Tämä voi estää tiettyjen reikien synnyn, mutta se ei myöskään anna kiilteelle aikaa toipua. Toisaalta on olemassa ruokia, jotka valkaisevat hampaita luonnollisesti. Muun muassa vihannekset ja hedelmät, kuten päärynä, omena, porkkana, paprika, kukkakaali, salaatti, parsakaali sekä pinaatti. Jotkin sisältävät hyviä kuituja ja joidenkin ravinteet muodostavat suojaavan kalvon kiilteen pinnalle, joka estää värjäytymien muodostumista.

hampaiden-harjaus

Myös juustot ovat hyväksi, sillä ne sisältävät proteiineja ja rasvoja, jotka neutraloivat muiden ruokien happoisuutta. Ne myös edistävät syljentuotantoa, joka sisältää fosforia sekä kalsiumia, joka taas auttaa mineraalien palauttamisessa kiilteen pintaan.

Kotireseptejä hampaiden valkaisuun

 • Hiero appelsiininkuoren valkoista sisäpintaa 45 sekunnin ajan hampaisiisi. Sitä sanotaan ytimeksi ja se sisältää ainesta, joka jättää hampaat valkoisemmiksi. Harjaa hampaat puolen tunnin kuluttua.
 • Tee mansikasta ja leivinjauheesta tahna. Mansikat ovat luonnollinen valkaisija. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin murskata mansikat ja sekoittaa ne leivinjauheeseen. Levitä tahna hampaisiin, anna vaikuttaa 20 minuuttia ja huuhtele. Odota jälleen puoli tuntia ennen harjaamista. Älä käytä tätä keinoa liian usein (jos mahdollista, käytä vain kerran viikossa tai kahdessa).

hampaat-2

 • Syö päivittäin viipale papaijaa ja yksi omena. Nämä hedelmät ovat mainioita ikenien vahvistajia ja samalla ne jättävät hampaat valkoisemmiksi.
 • Laita pieni määrä puutuhkaa hammasharjaasi ja pese normaalisti. Huuhtele lämpimällä vedellä ja harjaa hampaat sitten normaalisti.
 • Laita kaksi ruokalusikallista salvian lehtiä kiehuvaan veteen. Anna veden viiletä ja käytä suuvetenä jokaisen ruokailun jälkeen. Voit myös pureskella yhden lehden ruokailun jälkeen.
 • Sekoita kaksi ruokalusikallista hapetettua vettä normaaliin veteen. Kostuta pumpulipallo veteen ja hiero sitä hampaisiisi. Huuhtele runsaalla vedellä.
 • Tee sileä tahna ruokalusikallisesta oluthiivaa, kahdesta teelusikallisesta suolaa ja pienestä määrästä vettä. Harjaa hampaasi tällä tahnalla, kuten tekisit hammastahnan kanssa.
 • Hiero banaaninkuoren sisäpintaa hampaisiisi kahden minuutin ajan. Voit tehdä tämän niin monta kertaa kuin haluat päivittäin. Se sisältää salisyylihappoa, mikä valkaisee kiillettä erinomaisesti.
 • Hiero leivinjauhetta hammasharjaasi ja harjaa jokainen hampaasi sillä. Tämä voi tuntua oudolta (kuten tuhkakin), mutta monet ihmiset ovat sitä mieltä, että tämä on paras keino hampaiden valkaisuun.

Leivinjauhe hampaiden valkaisussa

Yllä mainittiin monia tehokkaita kotikonsteja hampaiden valkaisuun. Mutta me kaikki olemme sitä mieltä, että mikään ei ole tehokkaampaa kuin leivinjauhe. Tämä on kaikista luonnollisin ja terveellisin vaihtoehto hampaillesi, eikä sinun tarvitse käyttää jauheen kanssa hammastahnaa, mikäli et halua.

Kaada vain 1/4 ruokalusikallista leivinjauhetta kuppiin ja kostuta hammasharjasi vedellä. Kasta sitten hammasharja jauheeseen ja harjaa hampaat, kuten tekisit hammastahnankin kanssa. Älä huoli, mikäli jauhetta tulee liikaa, voit huuhdella sen runsaalla vedellä harjauksen jälkeen.

Älä kuitenkaan käytä jauhetta montaa kertaa kuussa, sillä liiallinen käyttö voi vahingoittaa hammaskiillettä. Muista kohtuus kaikessa ja ole huolellinen käytön kanssa. Suosittelemme käyttöä kerran kahdessa viikossa ja vähennä sitten käyttöä yhteen kertaan kuukaudessa.

Neuvoja valkoistakin valkoisempiin hampaisiin

 • Pidä aina suusi puhtaana
 • Älä harjaa liian kovaa
 • Käytä hammaslankaa
 • Älä tupakoi
 • Vähennä kahvin, teen ja virvoitusjuomien nauttimista
 • Juo pillillä aina kun mahdollista

 

UUTISIA VERKOSSA