Kätevät niksit banaaninkuoren hyödyntämiseen

Kätevät niksit banaaninkuoren hyödyntämiseen

Viimeisin päivitys: 26 tammikuuta, 2019

Heitätkö banaaninkuoret huoletta roskikseen banaanin syömisen jälkeen? Älä tee niin enää, sillä niitä voi käyttää moneen eri tarkoitukseen! Tässä artikkelissa näytämme sinulle 20 eri tapaa käyttää banaaninkuorta kodin- ja kauneudenhoidossa.

Banaani on sinulle varmasti entuudestaan tuttu herkullinen hedelmä. Banaani on täynnä kaliumia ja muita elimistölle hyödyllisiä aineita, se pitää kylläisenä pitkään ja maistuu niin välipalana kuin jälkiruuassakin. Saatat yllättyä, kun kerromme, että myös banaaninkuoret sopivat jokapäiväiseen käyttöön. Niillä voi muun muassa kiillottaa kengät ja valkaista hampaat – uskomatonta, mutta totta! Tämä johtuu banaaninkuoren vahvasta antibioottisesta, puhdistavasta ja mm. sieniä tappavasta vaikutuksesta.

Banaaninkuoren käyttäminen kotona

  • Kiillota kuorella kengät. Hieromalla banaaninkuorta kenkääsi saat niistä hetkessä puhtaat ja kiiltävät.
  • Kiillota hopeat. Oli kyse sitten haarukoista, lusikoista tai veitsistä, voit hinkata niitä banaaninkuorella ja paljastaa tummentumien alta kirkkaan hopean.
  • Kompostoi kuoret. Jos sinulla on kotipihallasi komposti, heitä kuoret sinne, sillä ne sopivat hyvin kompostoitaviksi.

 

erittäin kypsät banaanit
  • Kasvien lannoite. Laita banaaninkuoret lasipurkkiin ja lisää vettä. Laita vesikasveja kasvamaan purkkiin, sillä ne pystyvät hyödyntämään banaaninkuoren ravinteet tehokkaasti. Voit myös leikata banaaninkuoren osiin ja laittaa ne kukkaruukkuun mullan sekaan.
  • Karkoita kirvat. Leikkaa kuoresta pieniä paljoa ja kaiva ne lähelle ruusupuskia tai muita samantyyppisiä kasveja, joihin kirvoja ilmestyy. Banaaninkuoret pitävät kirvat ja muut tuholaiset loitolla.
  • Houkuta perhosia. Jos rakastat nähdä perhosia puutarhassasi, levitä pieniä banaaninkuoren paloja ympäri pihaasi. Perhoset huumaantuvat banaanin makeasta tuoksusta ja pian pihallasi liihottaakin toinen toistaan kauniimpia perhosia. Jos sinulla on pieniä lapsia, on tämä kiva pikku yhteisprojekti, sillä voitte yhteistuumin houkutella perhosia ihasteltaviksi.
  • Puhdistaa kasvien lehdet. Voit “kiillottaa” huonekasvien pölyyntyvät lehdet banaaninkuorilla. Hinkkaa banaaninkuoren sisäpintaa lehdelle ja pian se hohtaa puhtaana ja kirkkaana.
  • Pyydystä koiperhosia. Aivan kuten tavalliset perhoset, myös koiperhoset rakastavat banaanin makeaa tuoksua. Voit tarkkailla koiperhosia tai pyydystää niitä helposti banaaninkuoren avulla.

 

banaani ja kuoret
  • Banaaninkuoret pitävät lihan mehevänä. Tämä toimii parhaiten kanafileiden kohdalla. Kääräise fileet banaaninkuoreen ennen kokkausta ja saat varmasti mehukkaan lihan ja estät fileiden kuivahtamisen paistettaessa.
  • Veden puhdistus. Useiden tutkimusten mukaan banaaninkuoret imevät myrkkyjä mm. saastuneista vesistöistä ja joista. Banaaninkuoret imevät itseensä etenkin raskasmetalleja. Jos siis ikinä joudut vaikkapa eksyksiin metsässä eikä saatavilla ole puhdasta juomavettä, voit laittaa banaaninkuoren juomapulloon ja puhdistaa veden sillä.
  • Lintujen houkutteluun. Linnut rakastavat banaanin makeaa makua. Jätä banaaninkuoret parvekkeelle, ikkunalaudalle tai puutarhaan ja ihastele lintuja lähietäisyydeltä.

Banaaninkuoret terveyden- ja kauneudenhoidossa

  • Hampaiden valkaisu. Hiero banaaninkuoren sisäpintaa hampaisiin säännöllisesti valkaistaksesi niitä.
  • Kasvonaamio. Banaaninkuoren sisältämät hoitavat ja ravitsevat aineet sopivat suoraan kasvoille laitettaviksi. Ne auttavat sinua saamaan terveemmän ihon. Pese kasvot hyvin ja poista kaikki meikki. Levitä banaaninkuori kasvoille ja anna sen kuivahtaa, huuhtele kasvot lämpimällä vedellä hoidon lopuksi.
  • Ihoärsytyksen ja kutinan lieventämiseen. Jos kärsit hyönteisten puremien aiheuttamasta kutinasta ja turvotuksesta, kääräise purema tai pistokohta banaaninkuoreen ja anna sen vaikuttaa vähintään viisi minuuttia. Banaaninkuori sopii myös lieviin myrkkysumakin aiheuttamiin iho-oireisiin.

 

iso kasa banaaneja
  • Ruokana. Aasialaisessa ja hindulaisessa keittiössä on totuttu käyttämään banaanit kuorineen. Ne voi nauttia joko raakana tai lämmitettyinä pannulla tai uunissa osana tiettyjä ruokia. Googlen kautta löydät varmasti monia mielenkiintoisia reseptejä kokeiltavaksi!
  • Luonnollinen syylänpoistaja. Asettele pala banaaninkuorta syylälle ja varmista, että se pysyy paikoillaan esimerkiksi laastarilla tai teipillä. Vaihda uusi pala syylän ylle säännöllisesti. Syylä putoaa itsestään noin viikon kuluttua hoidon aloittamisesta.
  • Poista tikku ihosta. Tikkuja saa helposti kesällä avojaloin terassilla kävelystä tai puisella penkillä istuskelusta, mökin puutöistä puhumattakaan. Tikun saa irti ihosta pitkälti samalla tavalla kuin syylänkin, eli asettele pieni pala banaaninkuorta siihen kohtaan, jossa tikku on. Banaaninkuoren entsyymit irrottavat tikun pikkuhiljaa vetämällä sitä itseään kohti ja pois ihosta. 
  • Poista akne. Jos kärsit aknesta, hiero banaaninkuorta kasvoille ja kaulalle ja muihin kohtiin, joissa aknea on. Älä pese kasvoja, vaan nuku banaaninkuoren vaikuttavat aineet kasvoillasi. Pese kasvot aamulla. Huomaat pian eron ihosi kunnossa. Voit käyttää banaaninkuorta myös jokaviikkoisena naamiona samaan tarkoitukseen.
  • Psoriasiksen hoitoon. Hiero banaaninkuoren sisäpintaa psoriasiksesta kärsiville ihoalueille. Hoidon aloittamisen jälkeen iho saattaa punoittaa, mutta tämä on normaalia. Huomaat pian, kuinka paljon ihon kunto paranee banaaninkuoren avulla. Muista käyttää sitä päivittäin.
  • Mustelmien hoitoon. Jos saat helposti mustelmia, joiden paraneminen tuntuu kestävän ikuisuuden, voi apu löytyä banaaninkuorista. Lätkäise banaaninkuori mustelman päälle ja anna kuoren ainesten tehdä taikojaan. Mustelmat hälvenevät selkeästi. 

 

naisella on banaani suun edessä

Vielä muutama vinkki…

  • Ehkäise rypyt. Ilmejuonteet ja kevyet rypyt voi hoitaa banaaninkuorella. Banaaninkuoret sisältävät nimittäin paljon kaliumia, rautaa, magnesiumia ja A-, B- ja E-vitamiineja, jotka ovat kaikki ihon uusiutumisen ja pehmeyden kannalta tärkeitä aineita. Asettele banaaninkuori suoraan niihin kohtiin, joissa ryppyjä on tai joihin niitä tulevaisuudessa tulee syntymään, kuten silmien ympärille ja otsalle.
  • Vahingoittuneet hiukset. Leikkaa banaaninkuori pieniin osiin ja lisää se käyttämääsi shampooseen tai hoitoaineeseen ja käytä normaaliin tapaan. Banaani korjaa hiusten vaurioita ja siloittaa hiuksen pintaa luonnollisesti. Voit tehdä kuorista myös tehokkaan hiusnaamion soseuttamalla ne tehosekoittimessa. Levitä kaikkialle hiuksiin ja anna imeytyä puoli tuntia, huuhtele ja pese hiukset normaaliin tapaan.
  • Kuiva iho. Sekoita paloiteltua banaaninkuorta teelusikalliseen ruokasoodaa. Heitä ainekset tehosekoittimeen, lisää pieni tilkka vettä ja sekoita, kunnes saat tasaisen seoksen. Levitä kasvoille ja kaulalle, anna imeytyä 20 minuuttia ja huuhtele pois kylmällä vedellä. Banaaninkuoren vaikuttavat aineet kosteuttavat ja rauhoittavat kuivaa ihoa.
  • Ihon kosteutus. Muussaa kuori ja sekoita joukkoon puolikas kurkku ja yhden kokonaisen mangon hedelmäliha. Sekoita kunnes seos on tasainen. Levitä niihin kohtiin, jotka kaipaavat lisäkosteutusta ja anna imeytyä puoli tuntia. Pese pois viileällä vedellä ja viimeistele kasvovedellä ja kosteusvoiteella.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pereira, A., & Maraschin, M. (2015). Banana (Musa spp) from peel to pulp: Ethnopharmacology, source of bioactive compounds and its relevance for human health. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2014.11.008

  • Sampath, K. P., Bhowmik, D., Duraivel, S., & Umadevi, M. (2012). Traditional and Medicinal Uses of Banana. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. https://doi.org/10.1023/A:1009988607044

  • Mohapatra, D., Mishra, S., & Sutar, N. (2010). Banana and its by-product utilisation: An overview. Journal of Scientific and Industrial Research. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2010.12.004


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.