Kuinka paljon vettä tulisi juoda päivittäin?

· heinäkuu 22, 2015

Yleinen kysymys, jonka monet meistä kysyvät itseltään on, että täytyykö meidän todella juoda 8 lasillista vettä päivässä, jotta olisimme täysin nesteytettyjä ja jotta se johtaisi terveelliseen elämäntyyliin.

Nytpä siis tutkimme, onko 8 lasillista tai kaksi litraa vettä päivässä todella tarpeellista juoda pitääksemme itsemme hyvin nesteytettyinä. Lisäksi arvioimme, onko tämä kallisarvoinen neste korvattavissa vai ei.

Kun ihmisiltä kysytään, paljonko vettä heidän pitäisi juoda päivittäin, useimmiten heidän välitön vastauksensa on 8 lasillista tai 2 litraa. Se on lähes pakotettu tai automaattinen vastaus, koska tämä on suositus, jonka me aina kuulemme ja näemme mediassa, lääkärin vastaanotolla jne. Siitä huolimatta monet ihmiset miettivät, onko tämä todella oikea määrä vettä, joka meidän täytyy kuluttaa ylläpitääksemme elintemme terveyden.

8 lasillista vettä päivässä: onko niin suuri määrä välttämätön?

Epäilemättä tutkijat ovat tutkineet pitkään, mikä on oikea määrä vettä, joka meidän pitäisi juoda. Lisäksi useita tutkimuksia on järjestetty voidaksemme arvioida, että noissa 8 lasillisessa vettä päivässä ei todellisuudessa ole samaa tehokkuutta, kuin olemme ajatelleet niillä olevan useiden vuosien ajan, koska ei ole tieteellisesti todistettu tarjoavatko nuo 8 lasillista vettä itseasiassa meille terveydellisiä etuja vai eivät.

Vesi kehossamme

Vesi on kehomme pääkomponentti ja se muodostaa lähes 60 prosenttia kehomme painosta. Kaikki järjestelmämme ja kaikki vartalomme osat ovat riippuvaisia vedestä toimiakseen, onpa tavoitteena sitten siirtää ravintoaineita, eliminoida myrkkyjä tai pitää kudoksiamme ja elimiämme hyvin nesteytettyinä. Niinpä, kun emme juo tarpeeksi vettä, voimme tuntea olevamme erittäin janoisia, mikä viittaa siihen, että me emme ole hyvin nesteytettyjä.

Näitä samoja linjoja pitkin me menetämme jatkuvasti vettä, onpa se sitten hien, virtsan, hengityksen tai ulosteen kautta. Tästä syystä vettä tulee jatkuvasti korvata kehossamme, mutta meidän tulee ottaa huomioon, että jokainen ihminen on erilainen ja että kaikki ihmiset eivät tarvitse samaa määrää nestettä pysyäkseen täydellisesti nesteytettyinä. Tämä riippuu kunkin henkilön elämäntyylistä, säästä sekä fyysisestä aktiivisuudesta.

Lääkäreiden suositukset koskien veden kulutusta

Juomakelpoinen-vesi

Kun lääkärit suosittelevat juomaan 8-9 lasillista vettä päivässä, he perustavat laskelmansa nestemäärään, joka menetetään virtsan kautta, mikä voi olla 3-6 lasillista päivässä sekä 4 lasillista vettä, joka menetetään hikoilun, hengityksen ja ulosteen kautta. Me saamme lähes 20 prosenttia tarvitsemastamme nesteestä ruuan kautta kahden suositellun vesilitran päälle. Toisin sanoen 8 lasia on tarpeeksi korvaamaan koko se nestemäärä, joka menetetään päivän aikana.

Erittäin helppo tapa arvioida oletko hyvin nesteytetty vai et, on se, ettet tunne ollenkaan olevasi janoinen ja että virtsasi väri on kirkas, mutta toisaalta, jos virtsassasi on erittäin vahva väri tai se on sameaa ja tunnet olevasi erittäin janoinen, sinun tulee miettiä, oletko juonut tarpeeksi vettä.

Laskeaksesi veden määrän, jonka kukin henkilö tarvitsee, seuraavat asiat tulee pitää mielessä:

  • Kun liikut: kun urheilet tai liikut päivittäin, sinun tulee nesteyttää itsesi ennen harjoittelua, harjoittelun aikana ja harjoittelun jälkeen, minkä vuoksi sinun tulee juoda vähintään kolme ylimääräistä lasillista vettä.
  • Säästä riippuen: henkilöt, jotka elävät kuumissa ja kosteissa ilmastoissa hikoilevat enemmän kuin henkilöt, jotka asuvat kuivissa ja leudoissa ilmastoissa.
  • Korkeus: ihmiset, jotka elävät 2 500 metrin korkeudessa tai korkeammalla meren pinnasta mitattuna, pitäisi juoda enemmän nesteitä, koska he virtsaavat enemmän ja heidän hengityksensä on nopeampaa.
  • Sairaus: kun kärsii ripulista, oksentelusta ja/tai kuumeesta, on välttämätöntä huolehtia runsaasta nesteytyksestä.
  • Raskauden ja imetyksen aikana: on erittäin tärkeää, että naiset, jotka ovat tässä elämäntilanteessa juovat vähintään 13 lasillista nesteitä päivässä, onpa se sitten vettä tai luonnollisia mehuja.

Muista!

On tärkeää pitää mielessä, että nesteiden määrä, joka tarvitaan hyvään nesteytykseen, voidaan myös saavuttaa syömällä hedelmiä, kuten vesimelonia ja tomaatteja, muutaman nimetäksemme.

Jos näistä suosituksista huolimatta sinulla on yhä kysymyksiä koskien oman kehosi tarvitsemaa veden määrää, sinun tulee kysyä lääkärin mielipidettä, sillä jotkut terveystilanteet rajoittavat nesteiden kulutusta. Tämän vuoksi henkilöt, jotka kärsivät tällaisista tiloista, voivat kärsiä suuresti liiallisestakin veden kulutuksesta.