Logo image
Logo image

Hoida ja ehkäise lihaskramppeja kotikeinoin

3 minuuttia
Lihaskrampit voivat kestää useamman minuutin ja olla hyvin kivulaita. Niitä voi tulla eri osiin kehossa, ja lihakset voivat krampata jopa maatessasi tai nukkuessasi.
Hoida ja ehkäise lihaskramppeja kotikeinoin
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2018

Lihaskrampit ovat ei-tahdonalaisia kouristuksia tai supistuksia lihaksissa. Yleensä ne ovat hyvin kivuliaita ja voivat kestää muutamasta sekunnista useaan minuuttiin. On mahdollista, että yhdellä kertaa ilmenee useampi kuin yksi lihaskramppi.

Voit kärsiä lihaskrampeista oikeastaan missä lihaksessa tahansa. Tavallisimmat kohdat ovat pohkeet, reidet, jalkaterät, niska ja vatsa.

Tässä artikkelissa kerromme lihaskrampeista, niiden syistä ja estosta sekä muutamista hyvin hyödyllisistä neuvoista.

Lihaskramppien syyt

Lihaskrampit aiheutuvat hermojen liiallisesta jännittymisestä, mikä stimuloi lihasta. Tämä  ilmiö johtuu seuraavista asioista:

 • rankka fyysinen aktiivisuus (kramppi voi kehittyä liikkumisen aikana tai sen jälkeen)
 • nesteytyksen puute (tämä on tärkeä syy ikääntyneillä ja niillä, jotka käyttävät nestettä poistavia tuotteita)
 • raskaus (yleisesti ottaen nämä krampit johtuvat magnesiumin liian vähäisestä määrästä)
 • elektrolyytteihin liittyvät ongelmat, pääasiassa kalsiumin ja magnesiumin puute
 • luiden murtumat (lihakset supistuvat ei-tahdonalaisesti vamman ympärillä suojellakseen vammakohtaa)
 • aineenvaihdunnan muutokset (esimerkiksi diabetes, kilpirauhasen liikatoiminta, alkoholismi ja hypoglykemia)
 • hermostolliset häiriöt, kuten Parkinsonin tauti, neuronisairaudet tai lihassairaudet (myopatia)
 • verisuonten häiriöt ja suonikohjujen muodostuminen säärissä
 • pitkään liikkumattomana oleminen (huonossa asennossa istuminen on yksi esimerkki)

Ehkäise lihaskramppeja

Jotta voisit ehkäistä lihaskramppeja, kannattaisi aina venytellä hyvin ennen ja jälkeen kaikkea liikuntaa. Tämä on tärkeää etenkin silloin, kun elämäntyyli on istumapainotteinen.

Nesteytys on myös tärkeää ennen liikuntaa sekä sen aikana ja jälkeen, ja samoin on liikunnan välttäminen hyvin kuumina päivinä.

Moni kärsii yöllisistä krampeista pääasiassa jaloissa ja jalkaterissä. Nämä ovat idiopaattisia, eli niiden syy ei ole tiedossa, ja yleensä tällöin henkilön suvussakin on ollut kyseistä ongelmaa.

Jos kärsit usein näistä krampeista, me suosittelemme 15 minuutin venyttelyrutiinia ennen kuin menet nukkumaan. Samoin suosittelemme sellaisten ruokien nauttimista, joissa on runsaasti kalsiumia ja magnesiumia, kuten myös kehon pitämistä kunnolla nesteytettynä päivän ajan sekä fyysistä aktiivisuutta.

Käytännön neuvoja lihakrampeista kärsivälle

Venyttely on paras tapa estää kramppeja etenkin jaloissa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämä ei tule vaikuttamaan yhdessä yössä. Ihmisen tarvitsee venytellä muutaman viikon ajan ja joka päivä, jotta lihakset saavat enemmän torjuntakykyä ei-tahdonalaisille supistuksille.

Jatkuva venyttely ja hyvä nesteytys ratkaisevat ongelman useammalla idiopaattisista krampeista kärsivällä ihmisellä.

Paras tapa hallita nesteytystä on tarkkailla virtsan väriä. Jos olet hyvin huonosti nesteytetty, virtsan väri on voimakkaan keltainen, ja haju on myöskin voimakas. Jos olet sen sijaan hyvin nesteytetty, virtsasi tulee olemaan väritöntä ja hajutonta.

Luonnollisia hoitoja ja hyviä vinkkejä

Kalium

Some figure

Riittävä kaliumin määrä kehossa auttaa estämään lihaskramppeja. Sellaiset hedelmät kuten kiivi ja banaani sisältävät erityisen paljon tätä vitamiinia, ja ne ovatkin erinomaisia tuotteita sekä etukäteen että toipumisen edistämiseksi.

Miten tulisi toimia?

 • Syö yksi banaani aina ennen kuin harrastat liikuntaa.
 • Juo vaihtoehtoisesti banaanismoothie.

Omenaviinietikka

Some figure

Omenaviinietikka on erinomainen hoitotuote lihaskipuun, sillä se kiinteyttää ja auttaa parantamaan verenkiertoa. Sitä voidaan käyttää ulkoisestikin.

Mitä tähän hoitoon tarvitaan?

 • 2 rkl omenaviinietikkaa

Tee hoito näin

 • Laita nestettä niille alueille, joilla kärsit usein krampeista. Muutama kevyt hierontaliike luultavasti riittää, ja sitten jätä neste kuivumaan.

Arnikki

Some figure

Arnikin kukkia käytetään mustelmien, niveltulehduksen ja jäykkien raajojen hoidossa. Voit valmistaa hauduketta arnikin kukista ja liottaa sitten nesteessä kangasta, jota käytät hoidettavalla alueella suoraan.

Ainekset

 • 1 rkl arnikin kukkaa
 • 1 kupillinen vettä

Tee hoito näin

 • Kaada kupillinen vettä kattilaan ja lisää mukaan arnikin kukat.
 • Keitä vesi kiehuvaksi ja sitten laita lämpö pois. Jätä 5-7 minuutin ajaksi olemaan, kaada neste kupilliseen ja sitten nauti.
 • Toinen vaihtoehto on liottaa haudukkeessa kangasta ja käyttää sitä alueella suoraan.

Kokeile hierontaa

Some figure

Voit lievittää kipua hieromalla kyseistä aluetta kevyillä pyörivillä liikkeillä. On myös tarjolla tulehdusta torjuvia ja kipua lievittäviä voiteita ja muita vastaavia tuotteita, joita käyttävät muun muassa urheilijat. Ne auttavat vähentämään kipua, rentouttamaan lihaksia ja parantamaan verenkiertoa.

Hiero hoidettavaa aluetta kevyesti ja pyörivin liikkein – muuta ei tarvita!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.