5 tapaa joilla ihosi kertoo sinulle että jokin on pielessä

elokuu 4, 2015

Ihoamme, suurinta elintämme, on usein pidetty yhtenä suurimmista ikkunoista kehomme terveyteen. Ihotautilääkäreiden mukaan ihomme ulkonäkö, värimuutoksista uuteen kasvustoon, voi olla joskus ensimmäinen merkki vakavammasta taustalla olevasta terveysongelmasta. Tässä artikkelissa kerromme viisi tapaa, jolla ihosi ehkä kertoo sinulle että jotain on pielessä kehossasi.

1. Ihonäppylät ja muut iho-oireet

Tavallisesti iholle puhjenneet näppylät, johon liittyy muita oireita kuten kuume, nivel– tai lihaskipua, voi olla merkki sisäisestä ongelmasta tai tulehduksesta. The American Academy of Dermatology (AAD) mainitsee, että iho-ongelmat voivat johtua myös allergiasta tai reaktiosta lääkitykseen.

Samettinen ihomuutos kaulan alaosassa tai käsivarren ympärillä, jossa iho on hiukan tummempi kuin muualla, voi olla merkki siitä että on suurempi riski sairastua 2-tyypin diabetekseen. Paljon useammin samettisen ihon puhkeaminen voi kuitenkin olla varoitus syövästä sisäelimissä, kuten vatsassa tai maksassa, the Mayo Clinicin mukaan. 

2. Keltaisenruskea väri ja muut värimuutokset iholla

 

maksa4

Ihmisillä, joilla on diabetes, keltaisenruskea väri iholla voi olla merkki aineenvaihduntaan tai rautaan liittyvästä ongelmasta. Toisaalta kellertävä väri voi olla merkki maksan vajaatoiminnasta ja sen ohella silmien valkoisiin osiin voi ilmestyä kellertävää väriä. 

Ihon tummuminen arvissa ja ihon taitoksissa, samoin kuin nivelissä, kuten kyynärpäissä ja polvissa, voi olla merkki hormonaalisesti sairaudesta, kuten Addisonin taudista, joka vaikuttaa lisämunuaisiin, ADD:n mukaan.

3. Uusi kasvusto

Jos iholla alkaa ilmenemään jotain kasvustoa, pitäisi ottaa yhteyttä lääkäriin, koska ADD:n mukaan se voi olla merkki ihosyövästä ja joskus sisäisestä sairaudesta tai geneettisestä oireyhtymästä. Esimerkiksi keltaiset kohoumat käsissä, jaloissa tai takapuolessa voivat olla triglyseriditason kasvamisen seurausta, joka tarkoittaa hoitamatonta diabetesta, samaisen instituution mukaan.

4. Muutokset kynsissä

Kynnet

Muutokset kynsien värissä tai muodossa voivat usein olla merkki puutteesta tietyissä elinjärjestelmissä. Esimerksi kynsien muutokset jotka näyttävät sieni-infektiolta voivat olla psoriaasin seurausta, vaikka kyseinen sairaus yleensä vaikuttaakin ihoon. Ihmisille, joilla on myös nivelkipua, voisi olla muodostunut niveltulehdus nimeltä nivelpsoriaasi. Myös, maksan ja munuaisten ongelmat voivat joskus aiheuttaa kynsien värin muutoksia.

5. Muutokset ihon kovuudessa ja kuivuudessa

Korkea verenpaine ja munuaisongelmat aiheuttavat joskus ihosi tihenemisen. Toisaalta todella kuiva iho ja kutina voivat olla merkki hormonaalisista ongelmista kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ihmiset, joilla on autoimmuunisairaus nimeltä systeeminen skleroosi voivat myös kokea tulehduksia ja ihon kovenemista.

ADD:n mukaan vakavimmissa tapauksissa tämä voi vaikuttaa sisäelimiin kuten keuhkoihin tai sydämeen. Toisaalta hyvin löysä ja silkkinen iho on oire harvinaisesta sidekudossairaudesta, joka voisi viitata verisyöpään kuten lymfoomaan ja voisi edetä sisäelimiin.

On erittäin tärkeää, että jos sinulla on mitään näistä ongelmista, sinun tulisi käydä asiantuntijan juttusilla. Tärkeimpänä, älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä tai huolestu, ennen kuin saat selville mistä on kyse.

 

 

 

UUTISIA VERKOSSA