Logo image
Logo image

7 ruokaa, jotka suojaavat diabetekselta

1 minuuttia
7 ruokaa, jotka suojaavat diabetekselta
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kakkostyypin diabetes on lisääntynyt viime vuosina. Vieläkin huolestuttavampaa on se, että viimeisen kymmenen vuoden aikana sairastumisikä on keskiarvoltaan tippunut 70 vuodesta 40 vuoteen. Siksi on tärkeää tunnistaa ruoat, jotka voivat suojella diabetekselta.

Diabetekselta parhaiten suojaavat ruoat

Ensimmäiseksi tulisi muistaa, että tämän listan ruoat eivät toimi, mikäli päivittäinen ruokavaliosi ei ole yleisesti ottaen terveellinen. Lisäksi tulisi harrastaa säännöllistä liikuntaa ja pitää paino kurissa.

Curry

Vaikkakaan tämän ei ole selkeästi osoitettu suojaavan diabetekselta, eräät tutkimukset ovat osoittaneet, että currylla on positiivisia vaikutuksia elimistöön ja diabeteksen ehkäisyyn.

Eräs tutkimus kokosi yhteen 240 ihmistä, joilla oli korkea riski sairastua kakkostyypin diabetekseen; vaikka heidän verensokeritasonsa eivät olleet erittäin korkealla, ne olivat hieman koholla. Potilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin kurkumaa, jolla on diabetekselta suojaavia ominaisuuksia, ja toinen ryhmä sai vain lumelääkettä.

Tutkimuksen lopussa tutkijat todistivat, että kurkumaa saaneet potilaat eivät sairastuneet diabetekseen, kun taas lumelääkettä saaneista suuri osa sairastui siihen.

Kaneli

Some figure

Kanelilla on kyky parantaa veren sokeritasoa. Kanelia suositellaan lisäämään esimerkiksi juomiin ja ruokiin, jolloin se antaa myös miellyttävän maun: lisää kanelia uuniomenoihin, joka on mainio jälkiruoka. Voit lisätä kanelia myös kahviin tai kaakaoon. Saat sekä terveyshyödyt että ihanan maun. Kokeile.

Kahvi

Kahvi on suosittu juoma, joka auttaa meitä pysymään virkeänä ja valppaana. Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan se voi myös ehkäistä kakkostyypin diabetesta. Kohtuullinen määrä kahvia lisää SHBG-proteiinien määrää veressä, mikä voi pienentää diabetesriskiä.

Mustikat ja omenat

Some figure

Nauti mustikkaa ja/tai omenaa useampi annos viikossa ja saatat pienentää diabetesriskiä. Kyseiset herkut sisältävät runsaasti antosyaaneja, joilla arvellaan olevan runsaasti terveysvaikutuksia.

Tumma suklaa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilöillä, jotka nauttivat säännöllisesti tummaa suklaata, on pienempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Se ehkäisee myös sydän- ja verisuonisairauksia.

Pähkinät

Some figure

Pähkinöiden ja hedelmien säännöllinen syöminen auttaa ehkäisemään monia sairauksia, kuten kakkostyypin diabetesta sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Syö pähkinöitä kourallinen päivässä saadaksesi parhaat terveyshyödyt.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salas-Salvadó, J., Bulló, M., Babio, N., Martínez-González, M. Á., Ibarrola-Jurado, N., Basora, J., … Ros, E. (2011). Reduction in the incidence of type 2 diabetes with the mediterranean diet: Results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc10-1288

  • Preedy, V. V., Ross Watson, R., & Vinood, P. (2011). Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/C2009-0-01960-6

  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.