Suklaa tehostaa aivojen toimintaa

Kun nautit suklaata osana terveellistä ruokavaliota, etkä nauti sitä suuria määriä, voi se tehostaa aivojen toimintaa ja kognitiivisia kykyjä.
Suklaa tehostaa aivojen toimintaa

Viimeisin päivitys: 09 helmikuuta, 2019

Suklaa on herkkujen herkku, jota monet nauttivat mielellään vaikka joka päivä. Suklaan terveyshyödyt on monelle tuttu aihe, siitä on kirjoitettu paljon ja monet tietävätkin jo, että muutama pala tummaa suklaata on terveellinen tapa herkutella.

Mitkä ovat suklaan terveyshyödyt

Suklaata ei kuitenkaan sovi nauttia levyittäin, eikä kaikki suklaa ole yhtä terveellistä. Maitosuklaa, valkoinen suklaa sekä erilaiset suklaapatukat sisältävät runsaasti sokeria ja rasvaa, eikä niitä suositella nautittavaksi kovinkaan usein.

Kun suklaata nauttii oikein, voi se tehostaa monia elintoimintoja, parantaa mielialaa ja kohentaa jopa aivojen toimintaa. Tumma suklaa on yleisesti ottaen terveellisempää, mutta hiljattaisten tutkimusten mukaan pieni määrä maitosuklaatakin voi olla keholle hyödyllinen herkku.

Australialaisessa yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan suklaan nauttiminen kerran viikossa säännöllisesti tekee aivojen suorituskyvystä tehokkaamman ja parantaa myös keskittymiskykyä ja muistia. Tieto suklaan säännöllisen nauttimisen hyödyistä vastaanotetaan riemulla varmasti etenkin suklaata rakastavien keskuudessa.

tumman suklaan terveyshyödyt

Suklaan hyödyt aivojen toiminnalle

Olet varmasti tietoinen siitä, että suklaata myydään eri muodoissa ja että kaikki näistä eivät ole terveellisiä. Marketista saatavat suklaat eivät välttämättä ole hyödyllisiä keholle, sillä ne sisältävät usein runsaasti sokeria ja säilöntäaineita, joilla on negatiivisia vaikutuksia.

Sokeri ja lisäaineet hidastavat aivojen toimintaa, nostavat kolesterolia ja lisäävät halvausriskiä. Nämä vaikutukset syvenevät entisestään, jos vietät liikkumatonta elämää.

Lääkäri Georgie Crichtonin mukaan suklaata tulisi syödä korkeintaan 25-28 grammaa päivässä.

mitkä ovat suklaan terveyshyödyt

Tämän ohjeellisen määrän voi nauttia muutaman kerran viikossa ilman pelkoa terveysriskeistä. Paras terveysteko suklaan suhteen on kuitenkin valita hyvälaatuista, tummaa suklaata.

Tumman suklaan terveyshyödyt sikiön kehittymiselle

Yhdysvaltalaisessa Atlantan yliopistossa suoritetun kokeen mukaan tumma suklaa sisältää vahvaa antioksidanttia, flavonolia.

Kun raskaana olevat naiset nauttivat 20-35 grammaa tummaa suklaata päivittäin raskauden aikana, istukan terveys kohenee ja riski raskausmyrkytykseen vähenee. Mielenkiintoista, eikö totta?

Suklaa suojaa sydäntä ja ehkäisee verenkierron sairauksia

Avain suklaan terveyshyötyihin piilee sen sisältämissä flavonoideissa ja mineraaleissa, kuten magnesiumissa, jotka parantavat kehon terveyttä ja aivojen toimintaa.

 • Skotlantilaisessa Aberdeenin yliopistossa suoritetun 12 vuotta kestäneen tutkimuksen aikana tarkasteltiin, miten päivittäin nautittu suklaa yhdessä aktiivisen elämäntyylin kanssa vaikutti sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen. Tutkimukseen otti osaa 20 000 koehenkilöä, joista osa nautti 30-40 grammaa suklaata joka päivä. Osa osallistujista puolestaan ei nauttinut suklaata ja vältti myös liiallista alkoholin kulutusta.
 • Tulokset osoittivat, että säännöllisesti suklaata nauttineiden sydän ja aivot olivat yleisesti ottaen paremmassa kunnossa kuin suklaata syömättömien.

Tumma suklaa ja maitosuklaa tehostavat kognitiivisia kykyjä

suklaan terveyshyödyt parantavat aivojen toimintaa

Suklaan syöminen päivittäin on terveellinen tapa, jolla on monia positiivisia vaikutuksia ympäri kehoa, kunhan muistaa nauttia suklaata maltillisesti ja viettää muutenkin terveellistä elämää. Suklaan hyödyt aivoille ovat seuraavat:

 • Visuaalinen muisti ja järjestelykyky kohenee
 • Työmuistin toimivuus paranee ja pystyt analysoimaan tietoa, säilyttämään tietoa ja luomaan uutta tietoa helpommin
 • Lyhyt- ja pitkäkestoinen muisti paranee

Saatat miettiä, miten on mahdollista saada kaikki nämä uskomattomat hyödyt paristakymmenestä grammasta suklaata. Se on kuitenkin mahdollista.

Tutkijat seurasivat 19-98 -vuotiaita koehenkilöitä 30 vuoden ajan ja huomasivat, että suklaan nauttimisen hyödyt olivat ehdottoman positiivisia:

 • Suklaan sisältämä flavonoli parantaa aivosolujen välistä yhteyttä ja solujen välistä toimintaa.
 • Verenkierto ja veren määrä aivoissa tehostuu.
 • Suklaan sisältämä pieni määrä kofeiinia parantaa keskittymiskykyä ja valppautta, mutta ei nosta stressitasoa tai rasita kehoa kuten muut kofeiinin lähteet.
 • Kaakaopapu, josta suklaa valmistetaan, sisältää oleiinihappoa. Oleiinihappo on monityydyttymätön rasvahappo, joka auttaa kontrolloimaan LDL-kolesterolin määrää verenkierrossa.
suklaan terveyshyödyt tulevat esiin kun elät muutenkin terveellisesti

On hyvä muistaa, ettei suklaan napostelu yksinään tee kenestäkään tervettä ja toimivaa ihmistä, vaan suklaa osana terveellistä elämää tehostaa terveyttä ja aivojen toimintaa. Muista siis liikkua säännöllisesti ja syödä terveellisesti.

Suosi tummaa, hyvälaatuista suklaata ja nauti sitä pieniä määriä vaikka päivittäin. Jos rakastat maitosuklaata, voit nauttia sitä pieniä määriä (muutama pala), mutta vältä valkosuklaata ja suklaalevyjä, jotka sisältävät suklaan lisäksi muita makeisia. Voit helliä itseäsi herkullisella tummalla suklaalla vaikka joka ilta illallisen jälkeen, jos niin mielit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kerimi A, Williamson G. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular Pharmacology. 2015.
 • Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. 2016;
 • Socci V, Tempesta D, Desideri G, De Gennaro L, Ferrara M. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Front Nutr. 2017;
 • Saftlas AF, Triche EW, Beydoun H, Bracken MB. Does Chocolate Intake During Pregnancy Reduce the Risks of Preeclampsia and Gestational Hypertension? Ann Epidemiol. 2010;
 • Kwok CS, Boekholdt SM, Lentjes MAH, Loke YK, Luben RN, Yeong JK, et al. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart. 2015;

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.