5 loistavaa syytä syödä tummaa suklaata

Sen lisäksi että tumma suklaa edistää endorfiinien tuotantoa, sen syöminen voi auttaa parantamaan sydämen ja verisuonten terveyttä, kunhan valitsee tummasta suklaasta kaikkein puhtaimmat versiot.
5 loistavaa syytä syödä tummaa suklaata

Viimeisin päivitys: 23 marraskuuta, 2018

Tumman suklaan historia alkaa tiettävästi lähes 4 000 vuoden takaa Keski-Amerikasta. Mayat joivat sitä ja käyttivät sitä rituaaleissaan pyhänä juomana.

Kaakaopuun (se mistä suklaa saadaan) viljelystä alkoi tulla tärkeää. Ajan myötä sitä alettiin arvostaa uudelleen sen spirituaalisen, lääkinnällisen, poliittisen ja ekonomisen luonteen vuoksi.

Tässä artikkelissa esittelemme 5 loistavaa syytä syödä tummaa suklaata päivittäin. Tämä muinainen, vastustamaton ja maukas herkku on jopa luontaishoito joihinkin terveysongelmiin. Sen lisäksi että se on loistava antioksidantti, se parantaa myös sydämen ja verisuonten terveyttä ja säätelee suoliston toimintaa.

Tumma suklaa ja kaakao

Ensin on selvennettävä, että tässä artikkelissa viittaamme ainoastaan tumman suklaan hyötyihin. Tällä tuotteella on lääkinnällisiä ominaisuuksia johtuen sen runsaasta kaakaopitoisuudesta, joka on siis suklaan hoitava ainesosa. Emme puhu siis maitosuklaasta emmekä muista vähemmän terveellisistä suklaalajeista.

Suosittelemme valitsemaan tummaa suklaata, jossa on vähintään 70 % kaakaota. Myös puhdasta kaakaota voi käyttää kaikenlaisiin juomiin ja muihin resepteihin. Näin vältät haitalliset ainesosat, kuten maitorasvan ja sokerin.

Suosittelemme lukemaan: Suklaa tehostaa aivojen toimintaa

Syitä syödä tummaa suklaata

1. Voimakas antioksidantti

Suklaa valmistetaan kaakaopavuista

Kitkerä tumma suklaa valmistetaan kaakaopuun siemenistä eli pavuista. Niillä on jopa voimakkaampi antioksidanttivaikutus kuin hedelmillä.

Kaakaopuun siemenet ja kaakaojuoma sisältävät runsaasti polyfenoleja, luonnollisia antioksidantteja. Kaakaopapua ei turhaan kutsuta superruoaksi sen ravintosisällön ansiosta.

Tulee huomioida, että kypsennettynä ja lämmitettynä kaakao menettää osan ravinteistaan. Tämän käsittelyn myötä osa sen antioksidanttisista kyvyistä häviää.

Kun suklaassa on paljon kaakaota, se ei ole ainoastaan maukas herkku, vaan myös ikääntymistä ehkäisevä hoito.

2. Parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä

Kohtuullinen ja säännöllinen tumman suklaan syöminen auttaa ehkäisemään yleisimpiä sydän- ja verisuoniongelmia: korkeaa kolesterolia, korkeaa verenpainetta ja tyypin 2 diabetesta. Muut suklaalajit sen sijaan voivat aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen elimistössä.

Näin tumma suklaa auttaa kontrolloimaan verenpainetta ja ehkäisemään sydämeen ja verisuoniin vaikuttavia sairauksia. Sisältämänsä aktiivisen ainesosan ansiosta kaakao parantaa verenkiertojärjestelmää samaan tapaan kuin monet hoidot.

3. Säätelee suoliston toimintaa

Tumma suklaa on terveellinen herkku

Tumman suklaan sisältämä liukeneva kuitu auttaa paitsi kontrolloimaan kolesterolia, myös hyödyttämään suolistoa. 10 % siitä on kuitua, mikä aikaansaa lähes välittömän kylläisyydentunteen. Suklaan syöminen vie siis nälkää.

Koska kuitu ei hajoa kehossa ja kulkeutuu suoliston läpi koskemattomana, se auttaa puhdistamaan ruoansulatuskanavaa kulkiessaan sen läpi. Tumman suklaan syöminen ehkäisee siis ummetusta ja ärtyvän suolen oireyhtymää, sillä sen kuitu toimii kuin puhdistava luuta suolessa.

4. Rauhoittaa yskää

Tumma suklaa sisältää ainetta nimeltä teobromiini, joka vaikuttaa vagushermoon vähentäen sen toimintaa. Tämä hermo vastaa mm. yskäkohtausten hillitsemisestä.

Niin erikoiselta kuin tämä saattaakin kuulostaa, muutama kymmenen grammaa tummaa suklaata päivässä voi auttaa hillitsemään yskänpuuskia.

Tässä mielessä voimme siis turvautua kupilliseen lämmintä kaakaota kärsiessämme flunssan oireista. Suosittelemme kuitenkin välttämään maitoa kaakaossa, sillä se voi lisätä limaneritystä ja pahentaa oloa.

5. Parantaa mielialaa

Puhdas kaakao on terveellistä

Miksi niin monella ihmisellä on tarve saada suklaata, ja sen syöminen tuntuu piristävän? Miksi suklaaseen voi tulla riippuvuus? Siksi, että suklaata syödessä aivot tuottavat endorfiineja, ja nämä hormonit saavat aikaan hyvän olon.

Tässä oli viisi riittävän hyvää syytä antautua suklaanautinnolle. Muista vain valita runsaasti kaakaota sisältävä hyvänlaatuinen suklaa ja nauttia sitä pieninä annoksina päivittäin. Voit syödä sitä tuntematta syyllisyyttä, sillä nyt tiedät kuinka terveellistä tumma suklaa on!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miksei suklaa lihota?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miksei suklaa lihota?

Mikä onkaan herkullisempaa kuin suklaa? No, kaikkien mieleen se ei toki ole, mutta se on silti yksi maailman himotuimmista herkuista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ibero-Baraibar Idoia, Abete Itziar, Martínez José Alfredo, Rodríguez Mateos Ana, Zulet María Ángeles. Guías para el consumo de chocolate negro: ¿placer y salud cognitiva?. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2017  Ago [citado  2019  Feb  07] ;  34( 4 ): 759-760. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017000400001&lng=es.
  • Gomez-Juaristi M, Gonzalez-Torres L, Bravo L, Vaquero MP, Bastida S, Sanchez-Muniz FJ. Beneficial effects of chocolate on cardiovascular health. Nutr Hosp 2011;26(2):289-92.
  • Ibero-Baraibar I, Suarez M, Arola-Arnal A, Zulet MA, Martinez JA. Cocoa extract intake for 4 weeks reduces postprandial systolic blood pressure response of obese subjects, even after following an energy-restricted diet. Food Nutr Res 2016;60:30449.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.