Viisi teetä ärsyttävään yskään

Minttutee on mainio liman irrottaja, sitruuna on loistava luonnon antibiootti ja timjami tehokas mikrobioottinen yrtti.
Viisi teetä ärsyttävään yskään

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Valitettava totuus on, että ilmansaasteet leviävät ja vahingoittavat terveyttämme. Yskä ilman suurempaa syytä on yksi niistä, ja siihen liittyy usein tumman värinen lima. Monet ovat jo tottuneet tällaiseen krooniseen, ärsyttävään yskään.

Sekä yskä että lima ovat elimistömme antamia oireita siitä, että jotain vaarallista on päässyt elimistöömme ja siksi syntyy limaa ja tulee yskäpuuskia. Keho puolustautuu ja yrittää pitää pölyn ja muut haitalliset, ulkopuoliset aineet poissa aiheuttamasta vahinkoa.

Yskä on myös oire vilustumisesta tai tulehduksesta, jotka aiheutuvat lämpötilan muutoksesta, heikentyneestä puolustusjärjestelmästä tai viruksesta.

Oli syy mikä tahansa, voit nauttia yrttiteetä ärsyttävään yskään ja liman poistoon.

Mitkä teet auttavat parhaiten yskään?

1. Timjamitee

timjamiteetä ärsyttävään yskään

Laulaja ja muut äänen ammattilaiset rakastavat timjamiteetä. Tähän on syynsä, sillä timjami on erittäin hyvä yrtti poistamaan ääniväylän ja keuhkojen tartuntatauteja. 

Se on myös tehokas alentamaan tulehduksia, poistamaan kipua ja auttamaan paranemaan yskästä. Timjami toimii antibakteerisesti tappaen mikrobeja, jotka aiheuttavat yskää.

2. Sitruunatee hunajalla ja kanelilla

Kuten varmaan tiedätkin, sitruunassa on hyvin tehokkaita antibakteerisia ominaisuuksia. Tosin sen happamuus voi olla liikaa jos se on suorassa kosketuksessa nielurisoihin.

Siten onkin hyvin idea yhdistää sitruunaa johonkin pehmeään, kuten hunajaan. Hunaja on myöskin luonnon antibiootti ja tappaa bakteereita ja toimii kuten suojaavana “kelmuna”.

Kaneli auttaa irrottamaan limaa ja tehostaa muita aineita toimimaan paremmin.

3. Minttutee

ärsyttävä yskä ja minttutee

Minttutee on kuin rokkistara, jos etsit teetä yskään. Minttu auttaa irrottamaan limaa ja siten helpottaa hengitysvaikeuksia.

Joskus hengittäminen on todella vaikeaa, koska lima on liian paksua. Kehon on vaikea karkottaa limaa, koska se on kiinnittynyt hengitysteihin.

Minttutee on loistava ehkäisemään yskän aiheuttamaa tulehdusta ja yskän tartuntaa. Jos haluat tehostaa minttuteetä, lisää teehen keittovaiheeseen kanelitanko.

4. Rooibostee sitruunalla

Allergiaan kuuluu muitakin oireita, kuin vain aivastus, nuha ja ihottuma. Yskäkin voi olla allergian oire. Jos sinulla on allergista yskää, kokeile rooibosteetä sitruunan kera.

Rooibos on erinomainen luonnon antihistamiini, joka auttaa allergiseen yskään.

Rooiboksessa on myös runsaasti puolustusjärjestelmää vahvistavia mineraaleja, joten rooibostee on loistava vilustumisen tai flunssan oireisiin.

5. Inkivääritee hunajalla

ärsyttävä yskä ja inkivääritee

Kaikki edelliset teet maistuvat hyvälle, mutta kaikki eivät ole inkivääriteen ystäviä. Suosittelemme antamaan inkivääriteelle mahdollisuuden sen mahtavien ominaisuuksien vuoksi.

Inkivääriteellä on erittäin tehokkaita tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Teetä juomalla kipu alenee ja paranet nopeammin.

Inkivääriteessä on limaa irrottavia ominaisuuksia, kuten muissakin mainitsemissamme teelaaduissa. Autat itseäsi paranemaan sisältäpäin, mikä on tärkeää yskän hoidossa.

Voit nauttia näitä teelaatuja sekä krooniseen että ohimenevään yskään. Näiden nauttimisesta ei tule sivuoireita, ellet ole allerginen jollekin aineelle.

Yksi oikein mukava ja helppo tapa nauttia yrttiteetä on valmistaa tee aamulla ja juoda sitä pitkin päivää termosmukista tai -kannusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
  • Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología50(7), 294-300.
  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura5(4), 167-173.
  •  Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.