Logo image
Logo image

Timjamiteen uskomattomat hyödyt

3 minuuttia
Jatka lukemista selvittääksesi timjamiteen hyödyt ja kuinka nauttia niistä.
Timjamiteen uskomattomat hyödyt
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt timjamiteen hyötyjä? Ensimmäinen asia joka sinun pitäisi tietää on se, että timjami on aromaattinen yrtti, jota yleensä käytetään ruoanlaittoon, hajuvesiin sekä kuuman teen muodossa.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän teehen ja sen hyötyihin.

Mihin timjamiteetä käytetään?

Tästä lähtien et enää käytä kyseistä maustetta ainoastaan maun ja herkullisen tuoksun lisäämiseksi ruokaasi, vaan haluat myös kokeilla sitä kuumassa juomassa.

Selvitetään miksi ja kuinka timjamiteetä nautitaan!

Lue myös: Näin teet kodistasi raikkaan tuoksuisen

1. Desinfioi

Some figure

Jos sinulla on afta tai suun limakalvon haavauma, voit juoda kuumaa tai kylmää timjamiteetä vähentääksesi tulehdusta ja desinfioidaksesi alueen. 

Lisäksi, koska se on tehokas antiseptinen aine, voit käyttää tätä teetä haavojen, silmätulehdusten ja ihon haavaumien hoitamiseen.

2. Auttaa lievittämään hengitysongelmia

Kun kärsit flunssasta ja yskästä tai muusta hengityselimistöön vaikuttavasta sairaudesta (ennen kaikkea tyypilliset bakteerin tai viruksen tuomat talvisairaudet), voit luottaa timjamiteen voimaan.

Sillä voidaan hoitaa sairauksia keuhkoputkentulehduksesta astmaan. Se johtuu sen bronkodilaattorisista ominaisuuksista.

3. Ehkäisee ennenaikaista ikääntymistä

Some figure

Timjamiteen sisältämän antioksidanttimäärän ja suuren flavonoidien tuotannon ansiosta voit ylläpitää tervettä solutoimintaa sekä ehkäistä solujen ja elinten ennenaikaista vanhenemista.

Se on epäilemättä nuoruuden eliksiiriä!

4. Ehkäisee ruoansulatusvaivoja

Täyttävän aterian jälkeen tai jos syöt liikaa jossain juhlassa tai tapahtumassa, voit ehkäistä raskasta tunnetta ja nukkua paremmin timjamiteen avulla.

Tämä juoma puolestaan tuhoaa suolikanavan liman. Se voi myös vähentää vatsan turvotusta ja ilmavaivoja.

Älä siis epäröi tehdä timjamiteetä, kun seuraavan kerran tiedät vatsasi saavan enemmän ruokaa kuin normaalisti.

5. Vähentää PMS-oireita

Some figure

Kuukautisia edeltäviä tyypillisiä oireita voidaan vähentää timjamiteen avulla. Se voi myös lievittää kipua niiden aikana sekä taistella emätininfektioita vastaan, mikäli sitä käytetään ulkoisesti.

6. Alentaa verenpainetta

Tämä mauste on peräisin Euroopan, Aasian ja Pohjois-Afrikan lauhkeilta alueilta, missä sitä on käytetty lääkekasvina aina muinaiskreikan ajoilta lähtien.

Timjamiteen juominen kerran päivässä voi alentaa verenpainetta kuten myös parantaa valtimoiden ja verisuonten terveyttä. Se voi olla mainio suolan korvike ruoissa, sekä myös jos sinulla on ongelmia verenpaineen tai nesteen kerääntymisen kanssa.

7. Vahvistaa immuunijärjestelmää

Some figure

Jos tulet usein ja helposti kipeäksi, johtuu se ehkä siitä että immuunijärjestelmäsi ei ole terve. Timjamissa on runsaasti A- ja C-vitamiiniajotka toimivat osana immuunivastetta.

8. Tehokas suuvesi

Jos kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, voit juoda timjamiteetä päästäksesi eroon siitä ongelmasta. Yhä useammat hygieniatuotteet sisältävät timjamia ainesosana sen hajuja tuhoavien ominaisuuksien vuoksi.

9. Parantaa mielialaa

Kärsitkö stressistä, ahdistuksesta, masennuksesta tai ärtyisyydestä?

Älä huoli, timjamiteestä voi olla apua. Timjami sisältää terapeuttisista ja rauhoittavista ominaisuuksista koostuvaa ainetta nimeltä karvakroli.

Sitä käytettäessä hyvinvoinnin tunne ja mukavuus tasapainottavat aivojen aktiivisuutta. Se myös nostaa energiatasoa ja helpottaa ahdistusta. Siinä yksi syy lisää nauttia tästä yrtistä pitkän ja uuvuttavan päivän jälkeen.

Lue seuraava artikkeli: Noudata tätä rutiinia 25 päivää ja mullista elämäsi

Timjamiteen juontitavat

Some figure

Kaikki riippuu tavasta, jolla haluat käyttää sitä. Toisin sanoen, se tulee valmistaa eri tavalla riippuen siitä haluatko käyttää sitä sisäisesti vai ulkoisesti.

Kummin vain, “juotava” vaihtoehto voi sisältää myös muita ainesosia vahvistamaan sen tehokkuutta.

Jos käytät teetä haavojen parantamiseen tai tauteja vastaan taistelemiseen, tarvitset vähemmän ainesosia:

Ainesosat

 • 1 rkl timjaminlehtiä
 • Kupillinen vettä

Valmistus

 • Lämmitä vesi ja kun se kiehuu, lisää timjami.
 • Keitä 15 minuutin ajan ja poista liedeltä.
 • Anna seistä kunnes se on lämpötilaltaan juotavaa.
 • Siivilöi lehdet ja siirrä suihkepulloon.
 • Levitä tartunnan saaneelle alueelle puhdistaaksesi ja desinfioidaksesi sen.

Jos haluat nauttia timjamiteen hyödyistä silloin kun sinulla on yskä tai flunssa, voit lisätä muutamia ainesosia:

Ainesosat

 • 1 rkl timjaminlehtiä
 • Kupillinen vettä
 • 1 rkl hunajaa
 • 1/2 sitruuna

Valmistus

 • Lämmitä ensin vesi.
 • Kun vesi alkaa kiehua, lisää timjami ja keitä 15 minuutin ajan.
 • Poista sitten liedeltä ja anna sen hautua 10 minuutin ajan.
 • Siivilöi lehdet ja lisää 1 rkl hunajaa.
 • Purista sitruunanmehu ja lisää joukkoon.
 • Juo se niin kuumana kuin pystyt.

Seuraavien ihmisten tulisi välttää tätä teetä:

 • Ihmiset, jotka kärsivät vatsahaavoista
 • Ihmiset, joilla on sydänongelmia
 • Raskaana olevat naiset

Älä juo enempää kuin kupillinen päivässä – tymolin (yhden timjamin pääaineksista) liiallisella saannilla voi olla epämiellyttäviä sivuvaikutuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Published 2017 Jun 16. doi:10.3390/ijms18061283
 • Boskabady MH, Jalali S, Yahyazadeh N, Boskabady M. Carvacrol attenuates serum levels of total protein, phospholipase A2 and histamine in asthmatic guinea pig. Avicenna J Phytomed. 2016;6(6):636–642.
 • Sun Z, Park SY, Hwang E, et al. Thymus vulgaris alleviates UVB irradiation induced skin damage via inhibition of MAPK/AP-1 and activation of Nrf2-ARE antioxidant system. J Cell Mol Med. 2017;21(2):336–348. doi:10.1111/jcmm.12968
 • Heghes SC, Vostinaru O, Rus LM, Mogosan C, Iuga CA, Filip L. Antispasmodic Effect of Essential Oils and Their Constituents: A Review. Molecules. 2019;24(9):1675. Published 2019 Apr 29. doi:10.3390/molecules24091675
 • Melo, F. H. C., Moura, B. A., de Sousa, D. P., de Vasconcelos, S. M. M., Macedo, D. S., Fonteles, M. M. de F., … de Sousa, F. C. F. (2011). Antidepressant-like effect of carvacrol (5-Isopropyl-2-methylphenol) in mice: Involvement of dopaminergic system. Fundamental and Clinical Pharmacology25(3), 362–367. https://doi.org/10.1111/j.1472-8206.2010.00850.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.