4 oiretta K-vitamiinin puutteesta

Kaikilla vitamiineilla on tärkeä tehtävä ihmisen elimistössä, niin myös K-vitamiinilla. Se auttaa sitomaan proteiinit verenhyytymisessä ja mikäli sen pitoisuus on alhainen, se voi johtaa ikäviin ongelmiin, kuten esimerkiksi halvaukseen.
4 oiretta K-vitamiinin puutteesta

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

K-vitamiinin puutteesta kertovia oireita voi olla hankala tunnistaa. Yhtäkkinen verenvuoto nenästä, ikenistä tai limakalvoista saattavat olla merkkejä K-vitamiinin vähäisestä saannista. Siihen voi liittyä myös haavojen hidas paraneminen sekä mustelmien ilmestyminen helposti.

K-vitamiini ei ole yhtälailla ihmisten tietoisuudessa kuten muut vitamiinit, mutta senkin riittävä saanti on aivan yhtä tärkeää. Siksi haluammekin kertoa siitä sinulle lisää, jotta voit tunnistaa mahdollisen puutostilan. Lue lisää oireista, jotka kertovat K-vitamiinin puutteesta!

Mitä K-vitamiini tekee?

K-vitamiini huolehtii veren hyytymisestä.

 

Asenokumaroli -lääkkeen käyttäjille K-vitamiini on erittäin tuttu juttu. Tämä lääke toimii samoin kuten K-vitamiini, eli se huolehtii veren hyytymisestä oikealla tavalla. Lääkkeen käyttäjillä on rajoituksia K-vitamiinin saannissa, sillä lääke ehkäisee veren muuttumista liian paksuksi.

Veren ollessa liian ohutta on riski saada yllättäviä verenvuotokohtauksia, kuten esimerkiksi hammaslääkärillä käydessä. Pahimmassa tapauksessa voi tulla halvaus.

Riskien ehkäisyssä tulee huolehtia riittävästä K-vitamiinin saannista oikealla ruokavaliolla. Onneksi meillä on hyviä uutisia! K-vitamiinia saa monista eri ruoista ja helpointa sitä on saada vihreistä kasviksista, joita onkin helppo lisätä jokaiselle aterialle.

Oireita, jotka kertovat K-vitamiinin puutteesta

Mikäli et saa riittävästi K-vitamiinia, kehosi antaa sinulle merkkejä seuraavilla tavoilla:

1. Verenvuoto

Nenäverenvuoto voi kieliä K-vitamiinin puutteesta.

 

Kuten edellä jo mainitsimme, liian ohut veri aihuettaa suuremman mahdollisuuden kärsiä verenvuodosta. Esimerkiksi pieni viilto sormeen keittiöveitsellä ruokaa laittaessa saattaa muuttua suuremmaksi ongelmaksi, sillä veri ei hyydy eikä lakkaa vuotamasta.

Siksi on hyvä olla tietoinen omasta K-vitamiinin tasosta, että se on riittävä eikä aiheuta ongelmia ja vaaratilanteita hammaslääkärissä tai joutuessa leikkaukseen. Muista myös, että sisäisetkin verenvuodot ovat mahdollisia, suuret ja pienet.

Huolimatta tilanteen vakavuudesta, nämä oireet saattavat kehittyä vakavaksi ongelmaksi terveydellesi ja elämässäsi pitkällä aikavälillä.

Katso myös tämä artikkeli: 7 tehokasta kotihoitoa nenän verenvuotoon

2. Mustelmat

Mustelmien saaminen ei ole vakavimmista päästä ollenkaan. Mustelma syntyy verenvuodosta ja se on ihon alle kerääntynyttä verta. Toistuvat mustelmat voivat olla näkyvin ensioire mahdollisesta K-vitamiinin puutteesta.

Jotkut ihmiset saavat helposti mustelmia pienestäkin osumasta. He eivät edes huomaa eivätkä tiedä, mistä saivat mustelman, ja joskus he saavat mustelmia ilman pienintäkään kolhimista.

Jos sinulla on tällainen taipumus, on syytä käydä ottamassa verikoe ja tarkistaa K-vitamiinipitoisuus. Puutoksen varhainen huomaaminen ja hoito mahdollistavat hyvän hoitotuloksen ja auttavat oireisiin heti alkumetreillä, ilman vakavia seurauksia.

3. Purppura

K-vitamiinin puutteesta kärsivä ihminen voi saada mustelmia herkästi.

 

Purppura tarkoittaa punaisia tai purppuranvärisiä alueita kehossa, joihon on kerääntynyt verta. Toisin kuin mustelmat, purppura ei katoa, vaan jää iholle. Ne ovat yleisiä nilkan alueella, sillä siellä on paljon verenkiertoa.

Mikäli kärsit purppurasta ja vaikka niiden poistaminen on melkein mahdotonta, voit ehkäistä niiden leviämisen varmistamalla riittävän K-vitamiinin saannin. Purppura saattaa muuttua pahemmaksi tai hiljalleen vähentyä.

4. Liiallinen nivelten kalkkeutuminen

K-vitamiinin tehtävänä on näyttää D-vitamiinille oikea paikka. Kun K-vitamiinia on liian vähän, D-vitamiini menee vääriin paikkoihin elimistössä, kuten niveliin ja rustoihin.

Mitä tämä oikein tarkoittaa? Liiallinen kalkki tekee nivelien liikkumisten vaikeaksi. Samalla muut paikat, kuten luut heikentyvät, koska siellä ei ole riittävästi kalkkia. Mikäli K-vitamiinin puutos on vakavaa, saattaa luustossa tuntua terävää kipua ja huomaat sen yleistä heikentymistä.

Loppupäätelmä

Ole valppaana mikäli sinulla on edellä mainittuja oireita. Vaikka suurin osa niistä ei ole kovin vakavia, ne ovat elimistön sinulle antamia varoitussignaaleja, että terveytesi ei ole ihan kohdallaan. Jos huomaat jonkin näistä oireista, varaa aika lääkäriin ja pyydä tarkistamaan K-vitamiinin taso.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dorês, C, M, S. (2010). Vitamina K. Nutri-Facts.Org.
  • Fuster, G., & Lima, R. (2012). Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (sintrom, aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.
  • Anguita Sánchez, M., Bertomeu Martínez, V., & Cequier Fillat, Á. (2015). Calidad de la anticoagulación con antagonistas de la vitamina K en España: prevalencia de mal control y factores asociados. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.11.022

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.