Logo image
Logo image

Mikä on miniaivohalvaus?

3 minuuttia
Miniaivohalvauksen jääminen huomioimatta voi saada aikaan vakavamman ongelman, ja tällöin voi kehittyä esimerkiksi aivojen verenkierron häiriö.
Mikä on miniaivohalvaus?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Miniaivohalvaus on ilmiö, jota kutsutaan myös nimellä Transient Ischemic Accident (TIA).

Sen saa aikaan tukkeuma aivojen verenkierrossa. Halvaus voi olla merkki siitä, että kehossa on paljon vakavampia ongelmia.

Miniaivohalvaus ja aivohalvaus, mikä niiden ero on?

Kuten nimikin jo kertoo, tämän tyypin ongelma määritellään ohimenevänä, sillä se ei kestä kauan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö omasta terveydestä tulisi pitää huolta, sillä kyseinen oire on varoitus mahdollisesta aivoverenkierron häiriöstä (CVA).

Ero miniaivohalvauksen ja aivohalvauksen välillä on tilan kesto. Molemmat ovat äärimmäisen vaarallisia ongelmia, mutta jälkimmäisen seurauksena voi olla vakava halvaus tai jopa kuolema.

Molempiin sisältyy vakavia riskejä, mikäli lääkärin hoitoon ei päästä välittömästi.

Yleiset oireet miniaivohalvauksesta

Some figure
 • Kun henkilö tuntee, että toinen puoli kasvoista on puutunut, tai että silmä on tulehtunut, tässä voi olla kyseessä miniaivohalvaus.
 • Huimaus ja kova päänsärky voivat liittyä ongelman voimistumiseen, ja nämä tulee ottaa merkkeinä välittömän valppauden tarpeesta.
 • Samaan aikaan raajat ovat heikot ja puhuminen on vaikeaa.

Kyseiset oireet ovat samat kuin aivoverenkierron häiriön kohdalla. Molemmat ovat tietysti asioita, jotka vaativat lääkärin hoitoa.

Tämä ohimenevä epänormaali tila voi kestää alle tunnin tai sitten koko päivän. Ei ole olemassa mitään standardikestoa, vaan tämä riippuu henkilöstä.

On hyvin tärkeää reagoida asiaan ajoissa, sillä sen huomiotta jättäminen oireiden ilmetessä voi johtaa kuolemaan.

Miniaivohalvauksen syitä

Kaikki mikä aiheuttaa ohimenevän verenkierron pysähtymisen aivoissa, otetaan mahdollisena syynä tähän ilmiöön.

 • Verihyytymät ovat yksi asia, joka voi aiheuttaa tämän tyypin onnettomuuden. Näin käy kun tukkeumat tukkivat valtimot niin, että veri ei voi virrata aivokuoreen.
 • Tämä alentaa verenpainetta merkittävästi, mikä voi sitten aiheuttaa miniaivohalvauksen.
 • Tämä on vaara, jota ilmenee valtimoiden ohentumisen vuoksi.
 • Tulehdus verisuonissa ja sellaiset sairaudet kuten diabetes ja anemia ovat myös mahdollisia syitä aivojen iskemiaan.

Tämän vuoksi onkin tärkeää olla tietoinen kaikista niistä tekijöistä, jotka voivat aiheuttaa tällaista verenkiertojärjestelmän kunnon heikkenemistä.

Huomaamaton tila

Some figure

Jotkut ihmiset kokevat vain voimakasta päänsärkyä ja ottavat päänsärkylääkkeen. On ollut moniakin miniaivohalvaustapauksia, joissa ainoana oireena on ollut päänsärky.

Kenellä on suuri riski saada aivohalvaus?

Toinen väärä luulo koskien miniaivohalvauksia on se, että niitä voivat saada vain ikääntyneet ihmiset.

Totuus on, että 55 vuoden ikään saavuttuamme meidän tulisi alkaa tehdä enemmän ennaltaehkäiseviä asioita ja elämänmuutoksia. On kuitenkin monia tapauksia, joissa tämän tyyppinen ongelma on sattunut nuoremmalle ihmiselle.

Ne joilla on suurempi riski saada miniaivohalvaus, kuuluvat seuraaviin ryhmiin:

 • tupakoivat
 • liikalihavat
 • diabeetikot
 • ne, joilla on perinnöllistä taipumusta

Tämä osoittaa sen, että terveellisen elämäntyylin omaksuminen on paras tapa estää näiden vaarallisten oireiden ilmaantumista ja miniaivohalvauksen huonoja seurauksia.

Miniaivohalvauksen ehkäisy

Some figure

Yleisesti ottaen voidaan sanoa että on selvää, että vähärasvaisen ruokavalion noudattaminen ja tupakoinnin välttäminen ovat parhaat tavat välttää miniaivohalvausta.

Aerobisen liikunnan harrastaminen, eli sellaisen joka edistää kehon sisäistä verenkiertoa, on myös loistava apu.

Jotkut tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että aspiriinin ottaminen päivittäin vähentää miniaivohalvauksen mahdollisuutta. On totta, että tämä lääke voi toimia melkoisen hyvänä ennaltaehkäisevänä hoitona kehossa. Sitä suositellaankin otettavan aivoverenkierron häiriön välttämiseksi miniaivohalvauksen jälkeen.

Lopputiivistyksenä voidaan sanoa, että on tärkeää tietää miniaivohalvaukseen liittyvät oireet, riskit ja seuraukset. Mikä voi alkaa pienenä huimauksena, voi lopulta muuttua paljon vakavammaksi ongelmaksi, jos tilannetta ei hoideta kunnolla.

Jos epäilet että sinulle on sattunut näin, parasta on mennä lähimpään sairaalaan niin pian kuin vain mahdollista.

Jokainen minuutti on tässä tilanteessa tärkeä, sillä seuraukset voivat olla paljon pienemmät mikäli saat hoitoa ajoissa.

Oletko aikaisemmin kuullut miniaivohalvauksesta? Nyt tiedät mistä tässä ilmiössä on kyse – pidä mielessä nämä perusneuvot, ja voit paremmin välttää tämän terveysongelman sattumista omalle kohdallesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.