5 syytä syödä papaijaa, jos sinulla on diabetes

· tammikuu 1, 2018
Papaija voi olla loistava apu diabetespotilaille, sillä se auttaa tasapainottamaan verensokeritasoja luonnollisesti. Sitä tulee kuitenkin aina syödä kohtuudella.

Siihen, kannattaako diabeetikon syödä papaijaa, liittyy paljon myyttejä. Monet ovat päättäneet suoraan poistaa tämän hedelmän ruokavaliostaan, sillä he uskovat sen vaikuttavan negatiivisesti verensokeritasoihinsa.

Tässä artikkelissa kumoamme nämä myytit ja kerromme, miksi diabeetikon kannattaa syödä papaijaa.

Tietoa diabeteksesta

lääkärin välineet

Diabetes on krooninen sairaus, joka ilmenee silloin kun haima lakkaa tuottamasta insuliinia joko kokonaan tai riittävästi sokerien metaboloimiseksi.

Insuliini mahdollistaa sen, että ruoasta saatu glukoosi voidaan muuttaa energiaksi, jota tarvitaan jokapäiväisiin toimintoihin. Jos solut eivät saa imettyä glukoosia käyttääkseen sen energiaksi, se kerääntyy vereen ja aiheuttaa hyperglykemiaa.

Hyperglykemia tarkoittaa liian korkeita verensokeritasoja. Jos tilanne jatkuu liian pitkään, se voi vaurioittaa elimiä ja kudoksia.

Diabetesta on olemassa montaa eri tyyppiä, ja vaikka ne kaikki vaativatkin lääkärinhoitoa, papaijan syöminen voi auttaa tasapainottamaan diabetesta sairastavan verensokeritasoja luonnollisesti.

Katso tämä artikkeli: 6 asiaa, jotka sinun tulisi tietää diabeteksesta

Papaijan hyödyt

Papaijan syömiseen ja diabetekseen liittyy monia vääriä luuloja. Tavallisesti kuulee sanottavan, että diabeetikon tulisi välttää kaiken tyyppisiä hedelmiä, koska ne sisältävät sokeria ja ovat haitallisia tästä sairaudesta kärsiville ihmisille.

On olemassa joitakin hedelmiä, joita diabeetikko voi kyllä syödä ja jotka auttavat ehkäisemään sairauden vaikutuksia. Papaija on nimenomaan yksi näistä hedelmistä, sillä:

 • Se sisältää runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sekä joitakin B-ryhmän vitamiineja.
 • Se sisältää papaiinia, koko ruoansulatusprosessia edistävää entsyymiä.
 • Siinä on runsaasti kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia ja fosforia.
 • Se sisältää liukenevaa kuitua.
 • Se on tärkeä antioksidanttien lähde.

Kaikkien ainesosiensa ansiosta papaijaa ei ainoastaan suositella diabetesta sairastaville ihmisille, vaan myös ummetuksesta ja muista ruoansulatusongelmista kärsiville.

1. Parantaa immuunijärjestelmää

Papaijassa on runsaasti C-vitamiinia. Tämä on erittäin hyödyllistä, sillä C-vitamiini on yksi tehokkaimmista luonnon tarjoamista antioksidanteista.

Papaijaa syövät diabeetikot saavat seuraavat hyödyt:

 • Immuunijärjestelmä vahvistuu, ja syövän kaltaisia sairauksia voidaan ehkäistä.
 • Se ehkäisee vapaiden radikaalien aiheuttamaa ennenaikaista vanhenemista ja solujen heikentymistä.
 • Vähentää näön heikentymistä.
 • Parantaa sydämen terveyttä.

2. Papaija ei nosta verensokeritasoja

Vaikka papaija on makea hedelmä ja sen sokeripitoisuus on korkeampi kuin esim. omenan, sen syöminen kannattaa aina, kunhan pitää silmällä annoskokoja.

On suositeltavaa syödä papaijaa:

 • Pieninä annoksina (ei enempää kuin yksi kupillinen)
 • Aamulla, jotta sen sisältämä energia ehditään käyttää
 • Yhdistettynä johonkin proteiininlähteeseen, kuten jogurttiin tai juustoon, hyperglykemiariskin pienentämiseksi

3. Papaija tuo kylläisyyden nopeasti

papaija viipaloituna

Koska papaija sisältää runsaasti liukenevaa kuitua, se tuo kylläisyydentunteen jo kohtuullisissa määrissä syötynä. Tämä on täydellistä diabeetikkojen kannalta, jotka kärsivät jatkuvista mieliteoista.

Jos nautit papaijaa lounaan jälkeen tai aamiaiseksi, tunnet olosi kylläiseksi pidempään. Tämä auttaa välttämään houkutusta syödä joitakin ravinneköyhiä tai verensokeria nopeasti nostavia ruokia.

Ehkä papaijan syöminen ei huolestuta sinua diabeetikkona, mutta kyllästyt nopeasti sen makuun. Tässä tapauksessa voit lisätä siihen muutaman tipan sitruunamehua, käyttää sitä jälkiruoissa tai lisätä siihen ripauksen lempimaustettasi.

4. Hyväksi sydämen ja verisuonten terveydelle

Jos sairastat diabetesta, papaijan syöminen ei ainoastaan auta ehkäisemään mielitekoja, vaan myös alentamaan huonon kolesterolin (LDL) määrää veressä.

 • Tämä johtuu siitä, että se sisältää suuria määriä C-vitamiinia, flavonoideja ja kuitua.
 • Kaikki nämä ravintoaineet auttavat ehkäisemään rasvan kerääntymistä verisuoniin, joten ne parantavat verenkiertoa huomattavasti.
 • Papaija myös alentaa triglyseridien määrää ja ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia.

Lue myös: 7 helppoa muutosta sydämen ja verisuonten kunnon parantamiseksi

5. Auttaa painonpudotuksessa

nainen mittaa vyötäröään

Yksi syy syödä papaijaa on se, että se nopeuttaa painonpudotusta. Tämä on ehdoton vaatimus monille diabetespotilaille, mutta se ei ole aina helppoa.

Koska tämä hedelmä sisältää vain hyvin vähän kaloreita ja suuria määriä liukenevaa kuitua, se edistää paksusuolen puhdistusta. Se parantaa myös rasvaisten ruokien ruoansulatusta ja vähentää ja ehkäisee näin tulehdusta ja nesteturvotusta.

Papaija on ehdottomasti sellainen hedelmä, joka kannattaa sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon sen loistavien hyötyjen vuoksi. Siitä ei ole apua vain diabetesta sairastaville ihmisille, vaan kaikille muillekin.

Totuus on, että sinun ei tarvitse lopettaa minkään hedelmien syömistä. Avainasia diabeetikon kohdalla on syödä niitä sopiva annos hyötyjen saamiseksi ilman riskejä.