Kanelin salaiset hyödyt

Kanelilla on rauhoittava ja tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka helpottaa lihaskipuja ja -kramppeja. Lisäksi kaneli mielen tyynnyttämiseen, sekä ahdistuksen ja ärtyneisyyden lievittämiseen.
Kanelin salaiset hyödyt

Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2018

Kanelia käytetään yleisesti ruuanlaitossa, etenkin jälkiruuissa ja kahvijuomissa. Monet vanhat kansat pitivät kanelia ihmeruokana, jolla on vahva lääkinnällinen ja terveyttä edistävä vaikutus. Nykytiedon mukaan kaneli pitää sisällään monia hyödyllisiä vaikutuksia. Kanelilla voi ehkäistä tiettyjä sairauksia ja hoitaa pieniä vaivoja. Lue lisää kanelin salaisuuksista sekä kanelin terveyshyödyistä tässä artikkelissa.

Kanelin terveyshyödyt – näistä et tiennyt

Kanelilla on vahva luontainen aromi ja maku, joka sopii etenkin leipomuksissa ja muissa jälkiruuissa käytettäväksi. Kanelia voi lisätä myös moniin suolaisiin aterioihin. Kanelin maku on monen mieleen, mutta tiesitkö, että sillä on myös terveyden kannalta hyödyllisiä vaikutuksia?

Hiljattain suoritetussa tutkimuksessa todettiin, että kanelin terveyshyödyt auttavat muun muassa alentamaan verensokeria ja suojaavat ihmistä dyslepidemialta eli valtimosairauksilta. Se kohentaa ruuansulatuksen toimintaa, helpottaa epämukavaa oloa suolistossa, vähentää suolikaasujen muodostumista ja ilmavaivoja ja helpottaa vatsan tulehdusta.

Kaneli sisältää fenoliyhdisteitä ja nämä antavat kanelille sen antioksidanttiset ominaisuudet. Fenoleita löytyy kanelin lisäksi viinirypäleistä, punaviinistä ja mustikoista. Antioksidanteilla on positiivinen vaikutus koko elimistöön, sillä ne hidastavat vapaiden radikaalien tuhoisaa vaikutusta kehossa, hidastavat solujen vanhenemista ja pitävät monet taudinaiheuttajat kurissa.

kanelin terveyshyödyt

 

Nauttimalla kaneliöljyä voit vähentää sienikasvustojen leviämistä elimistössä, kanelilla on nimittäin antibioottinen vaikutus. Kaneliöljyä käytetäänkin usein kosmetiikkatuotteissa.

Kaneli sisältää B1- ja C-vitamiinia, fosforia, kalsiumia ja kaliumia: kaikkia terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita. Kanelilla on rentouttava vaikutus, joka tuo helpotuksen ahdistukseen, hermostuneisuuteen, stressiin, ärtyneisyyteen ja masennukseen.

Kanelin tulehdusta rauhoittava vaikutus sopii lihas- ja nivelkipujen hoitoon. Kanelia voi käyttää etenkin reumasairauksien aiheuttamien kipujen lievittämiseen ja jäykkyyteen. Kanelin on todettu helpottavan yskää, vilustumista ja tukkoista oloa. Lisäksi kaneli vähentää verensokeriarvoa ja valtimoihin kertynyttä rasvaa – kaneli sopiikin erityisen hyvin niille, jotka kärsivät diabeteksesta tai korkeasta kolesterolista.

hunaja ja kaneli

 

Edellä listattujen hyötyjen lisäksi kaneli sopii ruuansulatuksen hoitoon. Kaneli hillitsee mm. oksentelua mahataudin yhteydessä, stimuloi ruokahalua ja helpottaa ripulia. 

Kaneli sopii etenkin naisille, sillä se helpottaa kuukautiskipuja ja parantaa verenkiertoa. Kanelilla voi myös olla raskautta ehkäisevä vaikutus, joten jos yrität lasta, älä syö liikaa kanelia. Raskaana ollessa kanelia kannattaa vältellä kokonaan, sillä sen yhteys keskenmenoihin on vielä epäselvä.

Kaneli helpottaa palaneen kielen kipua, joten jos poltat kielesi kuumaan juomaan tai ruokaan, imeskele kanelitankoa heti ja kipu katoaa nopeasti.

kaneli on terveellinen

 

Näin saat kaiken irti kanelista

Kanelia ostettaessa on kaksi vaihtoehtoa: kanelitanko tai jauhettu kaneli. Valitsitpa kumman tahansa, kaneli tulee säilyttää lasisessa, kannellisessa maustepurkissa. Pidä purkki viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa, kuten maustekaapissa.

Kanelitangot pysyvät tuoreina ja käyttökelpoisina vuoden ajan, kanelijauhe puolestaan puolisen vuotta. Mausteiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä ne jääkaapissa. Tuoreen kanelin tunnistaa hajusta: nuuhkaise kanelipurkkia ja kun nenään ujuttautuu kanelin makea tuoksu, sopii se vielä käytettäväksi. Mikäli kaneli on menettänyt tuoksunsa, se saattaa olla vanhentunutta.

Suosi luomukanelia, mikäli se on mahdollista. Ilman hyönteismyrkkyjä ja muita kemikaaleja kasvatettu kaneli on turvallisempaa ja terveellisempää, eivätkä nämä haitalliset aineet pääse kertymään kehoon. Usein luomukanelissa on yhä tallella C-vitamiini ja muut ravintoaineet. Hoitaaksesi kehoa kanelilla, nauti 1-6 grammaa kanelia päivässä. Teelusikallinen kanelia on noin 4 grammaa.

Lisää kanelia juomiin ja ruokiin: leivo se herkkuihin, ripottele aasialaisiin ruokiin, nauti sellaisenaan pienissä määrissä, taateiden pinnalle ripoteltuna tai millä tahansa muulla tavalla. Kaneli mielletään usein joulumausteeksi, mutta se sopii kaikkina vuodenaikoina nautittavaksi. Kaneli kannattaa yhdistää lämpimiin ruokiin ja juomiin, sillä se imeytyy paremmin lämpimänä, eikä sen maku ole liian vahva.

kanelitankoja astiassa

 

 

Kokeile kanelin nauttimista teen tai kahvin kanssa, sillä kuten mainittua, se imeytyy paremmin lämpimänä. Tämä menetelmä on erityisen hyödyllinen, jos olet vilustunut tai flunssainen. Teelusikallinen kanelia riittää maustamaan teen. Lisää puolitoista teelusikallista jauhettua kanelia kahvinpuruihin ennen kahvin valmistamista – tämä tuo kahviin ihanan mausteisen ja makean maun. Kaneli maistuu myös keitoissa ja lisää mukavan lämpimän ja eksoottisen vivahteen, kokeile etenkin linssien ja mustien papujen kanssa.

Kaneli sopii ruuansulatuksen avittajaksi lounaan tai illallisen jälkeen. Jos kärsit säännöllisesti närästyksestä ja vatsakivuista, etenkin suurten aterioiden jälkeen, voit nauttia kaneliteetä aterian päätteeksi. Tämä toimii etenkin iltaisin ja rauhoittaa mahan.

Kaiken tämän lisäksi kanelin aromeilla on todettu olevan aivotoimintaa ja kognitiivisia prosesseja tehostava vaikutus. Kanelitankoa pureskelemalla voi parantaa aivotoimintaa esimerkiksi vaativan koulu- tai työprojektin parissa. Kanelilla on virkistävä vaikutus, joten jos joudut valvomaan myöhään esimerkiksi kokeeseen valmistautuessa, voit pureskella kanelitankoa pysyäksesi virkeänä.

Kaneliöljyä voi myös käyttää kotikosmetiikassa hoitavana ainesosana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017 Jun 16;18(6):1283. doi: 10.3390/ijms18061283. PMID: 28621716; PMCID: PMC5486105.
  • Qubty D, Rubovitch V, Benromano T, Ovadia M, Pick CG. Orally Administered Cinnamon Extract Attenuates Cognitive and Neuronal Deficits Following Traumatic Brain Injury. J Mol Neurosci. 2021 Jan;71(1):178-186. doi: 10.1007/s12031-020-01688-4. Epub 2020 Sep 8. PMID: 32901372.
  • Zhu C, Yan H, Zheng Y, Santos HO, Macit MS, Zhao K. Impact of Cinnamon Supplementation on cardiometabolic Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Complement Ther Med. 2020 Sep;53:102517. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102517. Epub 2020 Jul 18. PMID: 33066854.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.