Logo image
Logo image

Kanelin 8 tehokasta ominaisuutta

4 minuuttia
Kanelin 8 tehokasta ominaisuutta
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Olet jo varmasti kuullutkin kanelin loistavista hyödystä terveydenhoidossa. Tätä maustetta käytetään tietysti myös kahvin ja jälkiruokien maustamiseen, mutta makuelämysten lisäksi kanelista saa mahtavan avun terveyden parantamiseen.

Tällä kertaa kerromme siis kanelin todistetuista hyödyistä terveydelle ja annamme ohjeita, joiden avulla voit alkaa nauttia tämän mausteen loistavista hoitavista ominaisuuksista. Jatka siis lukemista ja lisää kaneli keittiösi vakiotuotteisiin!

Kaneli on varsinainen aarre hyvinvoinnin kannalta

Jo tuhansien vuosien ajan kanelia on käytetty osana erilaisia kotihoitoja. Moderni tiede on myös todistanut tämän mausteen lukuisat hyödyt useilla tutkimuksilla ja selvityksillä.

Kanelia saadaan keräämällä sitä cinnamomun-nimisen puun kaarnan sisäpuolelta. Tämä puu kasvaa esimerkiksi Egyptissä, ja kyseisellä alueella kanelia käytettiinkin todisteiden mukaan ensimmäiseksi. Muinoin kaneli oli hyvin arvokasta, harvinaista ja kallista, ja se olikin tuote, jota pidettiin lahjana. Siten vain sen ylellisyyden arvoiset kuninkaat saivat käyttää kanelia.

Kanelin tuotantoprosessi on sellainen, että ensin puun runko leikataan ja sitten sen kaarna otetaan talteen ja kuivatetaan. Tuloksena on pitkiä paloja, joiden muoto on tankomainen. Kanelia voidaan myös murskata; näin saadaan jauhettu versio tästä monien suosimasta mausteesta.

Some figure

Nykypäivänä kaneli on erittäin helposti saatavilla oleva tuote, ja sitä löytyykin monenlaisista paikoista – niin markkinoilta kuin erikoistuote- ja ruokakaupoistakin. Kanelin helposti tunnistettavissa oleva ja miellyttävä tuoksu on sen rasvaisen osan ansiota, josta löytyy ainesosaa nimeltään kanelialdehydi. Siitä johtuu suurin osa kanelin ominaisuuksista, ja sillä on merkittäviä hyötyjä aineenvaihdunnalle kuin myös terveydelle yleisestikin.

On olemassa kahden tyyppistä kanelia:

  • Ceylon-kaneli, joka tunnetaan myös “aitona” kanelina
  • Cassia-kaneli, joka on nykypäivänä kaikkein tavallisin laatu

Kanelin hyödyt terveydelle

Sen lisäksi, että kanelilla on kiistämättömän hyvä maku ja tuoksu, on sillä eräitä tieteellisesti todistettuja hyötyjä ihmisen hyvinvoinnille. Seuraavassa kerromme näistä tarkemmin.

Runsaasti antioksidantteja

Nämä aineet suojaavat kehoasi hapettumisen vahingoittavalta vaikutukselta, joka johtuu niin kutsuttujen vapaiden radikaalien toiminnasta. Kanelissa on hyvälaatuisia polyfenoleja, mikä todistettiin tutkimuksessa, jossa myös verrattiin 26 mausteen antioksidanttisisältöä. Kaneli oli näistä tuotteista voittaja, ja kilpailijoihin kuuluivat muun muassa oregano ja valkosipuli.

Taistelee tulehduksia vastaan

Kanelin antioksidantit taistelevat tulehduksia vastaan ja saattavat näin ollen helpottaa kroonisista tulehdussairauksista kärsivien potilaiden oloa.

Some figure

Vähentää riskiä kärsiä sydänongelmista

Jos suvussasi on ollut sydänsairauksia tai kuulut riskiryhmään terveysongelmiesi vuoksi (tällaisia ovat muun muassa liikalihavuus, korkea kolesteroli ja verenpaine), kannattaa sinun ehdottomasti alkaa nauttia enemmän kanelia. Tällä mausteella on kyky vähentää sydänongelmien todennäköisyyttä – tämä on oleellinen asia, sillä kyseiset terveysongelmat voivat aiheuttaa jopa kuolemaa.

Kakkostyypin diabeetikoille voi yksi gramma kanelia joka päivä nautittuna olla erittäin hyväksi verensokerin tasapainon kannalta. Kaneli auttaa myös vähentämään “huonon” kolesterolin ja triglyseridien määrää. Joidenkin tutkimusten mukaan kaneli lisää “hyvän” kolesterolin määrää ja lisäksi laskee verenpainetta. Kaikki tämä on eduksi, jos haluat lisätä sydämesi hyvinvointia.

Parantaa insuliiniherkkyyttä

Tämä on toinen etu, josta diabeetikot hyötyvät kanelia käyttäessään, sillä se parantaa herkkyyttä insuliinihormonille. Tämä hormoni on yksi elimistön aineenvaihdunnan ja energiatasojen tärkeimmistä säätelijöistä. Se myös kuljettaa sokeria veressä soluille.

Sellaiset potilaat, joilla on insuliiniresistenssi, voivat saada diabeteksen lisäksi muitakin vakavia terveysongelmia. Kannattaa siis muistaa, että tämän sairauden lievittymistä voi edistää myös luonnollisella tavalla – jos siis itselläsi on puutteellinen insuliiniherkkyys, ota avuksesi kanelin mahtavat kyvyt!

Some figure
 
Some figure

Diabetesta torjuva tuote

Kuten jo kerroimmekin, kaneli alentaa verensokeritasoja, ja siksi suosittelemme, että erityisesti diabeteksesta kärsivät ihmiset nauttisivat kanelia usein. On todistettu, että kaneli vähentää vereen päätyvän glukoosin määrää syönnin jälkeen, ja se pystyy puuttumaan ruoansulatuksen entsyymien toimintaan, vähentämään hiilihydraattien pilkkoutumista ruoansulatuksessa sekä vaikuttamaan insuliinia kuljettaviin soluihin.

Suosittelemme syömään kanelia sokerittomissa jälkiruoissa tai kahvin seassa lounaan tai päivällisen jälkeen. On tehty tutkimuksia, joiden mukaan kaneli voi alentaa verensokeritasoja jopa 30 %. Suositeltu päivittäin nautittavan kanelin määrä on maksimissaan 6 grammaa.

Lievittää rappeumasairauksia

Neurologisissa rappeumasairauksissa aivosolujen toiminta tai rakenne heikkenee asteittain. Kaksi tavallisinta sairautta ovat Alzheimerin ja Parkinsonin taudit. Kanelista löytyy kahta sellaista ainesosaa, jotka pystyvät estämään proteiinin kertymistä aivoihin – tämä saa aikaan Alzheimerin tautia. Lisäksi kaneli suojelee neuroneja, parantaa motorisia toimintoja sekä normalisoi välittäjäaineiden tasoja Parkinsonin taudista kärsivillä ihmisillä.

Saattaa auttaa suojaamaan syövältä

Syöpä aiheutuu siitä, että vahingollisia soluja alkaa kehittyä elimistössä hallitsemattomalla tavalla. Jo vuosien ajan on tutkittu kanelin nauttimisen ja syövän ehkäisemisen välistä yhteyttä. Joidenkin tutkimusten mukaan kaneli saattaisi olla avuksi syövän ehkäisyssä.

Tutkimusten mukaan kaneli mm. vähentää verisuonten muodostumista kasvaimissa – niiden ilmeneminen aiheuttaa hyvien solujen tuhoutumista.

Taistelee sieni- ja bakteeri-infektioita vastaan

Some figure

Kanelin pääasiallinen aktiivinen ainesosa, kanelialdehydi, auttaa taistelemaan joitakin infektioita, kuten hengitysteiden sieni-infektioita vastaan. Se estää myös salmonella-bakteerien kasvua, ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja parantaa pahanhajuista hengitystä.

Ota siis avuksesi kaneli ja sen tehokkaat terveyttä edistävät ominaisuudet, mikäli haluat lisätä hyvinvointiasi luonnollisella tavalla!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.