Kanelin 8 tehokasta ominaisuutta

Olet varmasti jo kuullutkin kanelin loistavista hyödystä terveydenhoidossa. Tätä maustetta käytetään tietysti myös kahvin ja jälkiruokien lisänä, mutta makuelämysten lisäksi kanelista saa mahtavan avun, mikäli haluat parantaa hyvinvointiasi.

Tällä kertaa kerromme siis kanelin todistetuista hyödyistä terveyden kannalta sekä annamme ohjeita, joiden avulla voit alkaa nauttia tämän mausteen loistavista hoitavista ominaisuuksista. Jatka siis lukemista, ja lisää kaneli keittiösi vakiotuotteisiin!

Kaneli on varsinainen aarre hyvinvoinnin kannalta

Jo tuhansien vuosien ajan kanelia on käytetty osana erilaisia kotihoitoja. Moderni tiede on myös todistanut tämän mausteen lukuisat hyödyt useilla tutkimuksilla ja selvityksillä.

Kanelia saadaan siten, että sitä kerätään cinnamomun-nimisen puun kaarnan sisäpuolelta. Tämä puu kasvaa esimerkiksi Egyptissä, ja kyseisellä alueella kanelia käytettiinkin todisteiden mukaan ensimmäiseksi. Muinoin kaneli oli hyvin arvokasta, harvinaista ja kallista, ja se olikin tuote, jota pidettiin lahjana. Siten vain sen ylellisyyden arvoiset kuninkaat saivat käyttää kanelia.

Kanelin tuotantoprosessi on sellainen, että puun runko leikataan, ja sitten sen kaarna otetaan talteen ja kuivatetaan. Tuloksena on pitkiä paloja, joiden muoto on keppimäinen. Kanelia voidaan myös murskata, jotta saadaan jauhettu versio tästä monien suosimasta mausteesta.

Kanelitangot

Nykypäivänä kaneli on erittäin helposti saatavilla oleva tuote, ja sitä löytyykin monenlaisista paikoista – niin markkinoilta kuin erikoistuote- ja ruokakaupoistakin. Kanelin helposti tunnistettavissa oleva ja miellyttävä tuoksu on sen rasvaisen osan ansiota, josta löytyy ainesosaa nimeltään kanelialdehydi. Tämä vastaa suurimmasta osasta mausteen ominaisuuksia, ja sillä on merkittäviä hyötyjä aineenvaihdunnalle kuin myös terveydelle yleisemminkin ottaen.

On olemassa kahden tyyppistä kanelia:

  • Ceylon-kaneli, joka tunnetaan myös ”aitona” kanelina
  • Cassia-kaneli, joka on nykypäivänä kaikkein tavallisin laatu

Kanelin hyödyt terveydelle

Sen lisäksi, että kanelilla on kiistämättömän hyvä maku ja tuoksu, on sillä eräitä tieteellisesti todistettuja hyötyjä ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Seuraavassa kerromme näistä tarkemmin.

Runsaasti antioksidantteja

Nämä aineet suojaavat kehoasi hapettumisen vahingoittavalta vaikutukselta, joka johtuu niin kutsuttujen vapaiden radikaalien toiminnasta. Kanelissa on hyvälaatuisia polyfenoleja, mikä todistettiin tutkimuksessa, jossa myös verrattiin 26 mausteen antioksidanttisisältöä. Kaneli oli näistä tuotteista voittaja, ja kilpailijoihin kuuluivat muun muassa oregano ja valkosipuli.

Taistelee tulehduksia vastaan

Kaneli saa aikaan tulehtuneisuuden vähentymisen kehon eri osissa, ja se taistelee tulehduksia vastaan, korjaa kudoksissa tapahtunutta vahinkoa sekä parantaa niveltulehduksen tai kihdin kanssa kamppailevien potilaiden oloa.

Kanelitangot kasassa

Vähentää riskiä kärsiä sydänongelmista

Jos suvussasi on ollut sydänsairauksia, tai jos olet tavallista suuremman riskin piirissä terveysongelmiesi vuoksi (tällaisia ovat muun muassa liikalihavuus, korkea kolesteroli ja verenpaine), kannattaa sinun ehdottomasti alkaa nauttia enemmän kanelia. Tällä mausteella on kyky vähentää sydänongelmien ilmenemisen mahdollisuutta – tämä on oleellinen kysymys, sillä kyseiset terveysongelmat voivat aiheuttaa jopa kuolemaa. Sellaisille ihmisille, jotka elävät kakkostyypin diabeteksen kanssa, on yksi gramma kanelia joka päivä nautittuna erittäin hyväksi verensokerin tasapainon kannalta.

Kaneli auttaa myös vähentämään ”huonon” kolesterolin ja triglyseridien määrää. Joidenkin tutkimusten mukaan kaneli lisää ”hyvän” kolesterolin määrää ja lisäksi vähentää verenpainetta. Kaikki tämä on eduksi, jos haluat lisätä sydämesi hyvinvointia.

Parantaa herkkyyttä insuliinille

Tämä on toinen etu, josta diabeetikot hyötyvät kanelia käyttäessään, sillä se parantaa ihmisen herkkyyttä insuliinihormonille. Tämä hormoni on yksi elimistön pääsäätelijöistä koskien aineenvaihduntaa ja energiatasoja. Se myös kuljettaa sokeria veressä – etenkin veren virtauksessa ja soluja kohti.

Sellaiset potilaat, joilla elimistö ei toimi insuliinin kannalta normaalisti vaan vastustaa sitä, voivat saada diabeteksen lisäksi muitakin vakavia terveysongelmia. Kannattaa siis muistaa, että tämän sairauden lievittymistä voi edistää myös luonnollisella tavalla – jos siis itselläsi on puutteellinen insuliiniherkkyys, ota avuksesi kanelin mahtavat kyvyt!

Kanelitankojen pätkät

 

Diabetesta torjuva tuote

Kuten jo kerroimmekin, kaneli alentaa verensokeritasoja, ja siksi suosittelemme, että erityisesti diabeteksesta kärsivät ihmiset nauttisivat kanelia usein. On todistettu, että kaneli vähentää vereen päätyvän glukoosin määrää sen jälkeen kun ihminen on syönyt, ja se pystyy puuttumaan ruoansulatuksen entsyymien toimintaan, vähentämään hiilihydraattien huononemista ruoansulatuksessa sekä vaikuttamaan insuliinia kuljettaviin soluihin.

Me suosittelemme, että söisit kanelia sokerittomissa jälkiruoissa tai kahvin kanssa, ja voit ottaa sitä makusi mukaan lounaan tai päivällisen jälkeen. On tehty tutkimuksia, joiden mukaan kaneli voi alentaa verensokeritasoja jopa 30 %. Suositeltu päivittäin nautittavan kanelin määrä on maksimissaan 6 grammaa.

Lievittää rappeuttavia sairauksia

Neurologiset rappeuttavat sairaudet koostuvat siitä, että aivosolujen toiminta tai rakenne muuttuu huonommaksi asteittaisella vauhdilla. Kaksi tavallisinta sairautta ovat Alzheimerin ja Parkinsonin taudit. Kanelista löytyy kahta sellaista ainesosaa, jotka pystyvät estämään proteiinin kertymistä aivoihin – tämä saa aikaan Alzheimerin tautia. Lisäksi kaneli suojelee neuroneja, parantaa motorisia toimintoja sekä normalisoi välittäjäaineiden tasoja Parkinsonin taudista kärsivillä ihmisillä.

Suojelee sinua syöviltä

Syöpä aiheutuu siitä, että vahingollisia soluja alkaa kehittyä elimistössä hallitsemattomalla tavalla. Jo vuosien ajan on tutkittu kanelin nauttimisen ja syövän estämisen suhdetta, ja samoin on tarkasteltu syövän lievenemistä niillä ihmisillä, joilla sairaus jo ilmenee. Monet tutkimukset kertovat, että kaneli on avuksi kotihoitona syöväntorjunnassa.

Kaneli toimii tässä suhteessa siten, että se vähentää verisuonten muodostumista kasvaimissa – niiden ilmeneminen aiheuttaa hyvien solujen tuhoutumista. Lisäksi kaneli toimii syövän suojelussa sillä tavalla, että kun vapaita radikaaleja estetään elimistössäsi tehokkaammin, vähentyy riskisi sairastua esimerkiksi paksusuolen syöpään, joka on nykypäivänä hyvin yleinen syöpätyyppi.

Taistelee sieni- ja bakteeritulehduksia vastaan

Kanelitangot puukulhossa

Kanelin pääasiallinen aktiivinen ainesosa, kanelialdehydi, taistelee tietyn tyyppisiä tulehduksia vastaan. Näitä ovat esimerkiksi hengitysteihin vaikuttavat sieniperäiset tulehdukset, ja kaneli estää myös salmonella-bakteerien kasvua, torjuu hampaiden reikiintymistä sekä parantaa pahanhajuista hengitystä.

Ota siis avuksesi kaneli ja sen tehokkaat terveyttä edistävät ominaisuudet, mikäli haluat lisätä hyvinvointiasi luonnollisella tavalla!