Kuinka hoitaa närästystä

Ylipaino voi lisätä vatsan alueen painetta ja närästystä. Muista syödä hitaasti, pureskella ruoka kunnolla, äläkä juo liikaa vettä aterioiden aikana.
Kuinka hoitaa närästystä
Maricela Jiménez López

Reviewed and approved by lääkäri Maricela Jiménez López.

Last update: 20 joulukuuta, 2022

Närästys on tunne, joka alkaa rinnan alaosasta päätyen vatsalaukkuun. Yleensä se ilmaantuu kun vatsalaukun nesteet virtaavat ylöspäin kohti ruokatorvea, joko siksi ettei vatsalaukku ole kokonaan sulkeutunut tai jonkinlainen paine vatsalaukussa aiheuttaa happojen virtauksen ylöspäin ruokatorveen. Vatsalaukku on tehty kestämään hapanta pH:ta. Ruokatorvella ei kuitenkaan ole tätä samaa ominaisuutta ja siksi refluksina yleisesti tunnettu ärsyttävä tunne ilmaantuu. Tässä artikkelissa esittelemme luonnollisia tapoja hoitaa närästystä – jatka siis lukemista. 

Mitkä ovat närästyksen syyt?

Kuten mainittu, yksi syy närästykseen voi olla paine vatsan alueella, joko liian tiukan vaatetuksen, raskauden tai ylipainon takia. Kuitenkin syitä voivat olla myös:

 • Liiallinen alkoholin nauttiminen tai liiallinen syöminen.
 • Pitkäaikainen vatsan tyhjillään olo.
 • Aamupalan tai muiden pääaterioiden väliin jättäminen.
 • Erittäin rasvaisten, happamien tai mausteisten ruokien syöminen.
 • Tietyt lääkkeet.

Mitkä ovat närästyksen oireet?

Kun henkilö kärsii refluksista tai närästyksestä, hän saattaa kokea yhtä tai useampia seuraavista oireista:

 • Polttava tunne vatsassa
 • Pahoinvointi
 • Oksentelu
 • Jatkuvat vatsakrampit
 • Nielemisvaikeudet

Luonnollisia keinoja hoitaa närästystä

Yksi parhaista tavoista hoitaa närästystä on tehdä se luonnollisten keinojen avulla. Monet näistä keinoista on tarkoitettu ehkäisemään tätä ongelmaa. 

Aloe vera

Aloe vera auttaa närästyksen aiheuttamaan polttelun tunteeseen.

 

Aloe vera tunnetaan joka puolella maailmaa rauhoittavista ominaisuuksistaan ja ärsytyksen ja polttelun korjaajana. Se on myös erittäin tehokas hoitokeino närästykseen. Suosittelemme juomaan puolikkaan tai neljäsosalasillisen aloe verasta valmistettua mehua 20 minuuttia ennen jokaista ateriaa. Sitä on parasta juoda kohtuullisesti, sillä aloe veran tiedetään omaavan laksatiivisia vaikutuksia.

Ruokasooda

Ruokasooda on yksi parhaimmista luonnontuotteista närästyksen ehkäisyyn. Se on yksi kuuluisimmista luonnollisista antasideista, joka ei ainoastaan auta ehkäisemään ärsyttävää polttavaa tunnetta, vaan on myös tehokas säätelemään kehon pH:ta. On parasta juoda teelusikallinen ruokasoodaa liuotettuna lasilliseen vettä. Ei suositella ihmisille, joilla on korkea verenpaine tai nesteen kertymistä.

Inkivääri

Voit hoitaa närästystä inkiväärin avulla.

 

Inkiväärin juuri on yksi tuhansista apukeinoista närästyksen ehkäisyyn. Sillä on myös ominaisuuksia, joiden johdosta se on tehokas helpottamaan pahoinvointia tai tulehdusta. Voit käyttää sitä haudukkeena ja lisätä salaatteihin, pirtelöihin tai muihin ruokiin.

Omenaviinietikka

Kun juot pieniä määriä omenaviinietikkaa, voit myös säädellä vatsasi pH:ta ehkäistäksesi tai hoitaaksesi liikahappoisuutta. Tässä tapauksessa suosittelemme juomaan kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa sekoitettuna puoleen desiin vettä 30 minuuttia ruokailun jälkeen. On erittäin tärkeää sekoittaa tämä tuote veteen, koska jos et tee niin, vaikutus on päinvastainen.

Papaija

Papaija on yksi parhaista luonnollisista keinoista hoitaa närästystä.

 

Papaijaa pidetään yhtenä parhaista luonnollisista keinoista ehkäistä ja hoitaa närästystä. Sen ominaisuudet stimuloivat ruoansulatusta ja auttavat ehkäisemään oireita, jotka aiheuttavat ärsyttävää polttavaa tunnetta. Suosittelemme juomaan papaijamehua puoli tuntia ruokailun jälkeen.

Kamomilla

Kamomilla helpottaa ruoansulatusta ja vähentää refluksin ja närästyksen riskiä, koska se auttaa neutraloimaan vatsan hapanta pH:ta. Suosittelemme tekemään kamomillahaudukkeen lisäämällä kourallisen kamomillan kukkia kupilliseen kiehuvaa vettä 3 minuutiksi. Anna seistä ja juo aterioiden jälkeen.

Vinkkejä närästyksen hoitoon

 • Vältä kuntoilua välittömästi syömisen jälkeen.
 • Älä kumartele usein syömisen jälkeen.
 • Vältä torkkujen ottamista ruokailun jälkeen, koska tämä saattaa aiheuttaa vatsaasi painetta ja sitä kautta närästystä.
 • Syö pieniä annoksia ruokaa muutamaan kertaan päivässä. Liiallinen ruoka voi ylityöllistää vatsan.
 • Vältä tiukkoja vaatteita ruokailun aikana.
 • Vältä tai hoida ylipainoa, koska se on ongelma, joka lisää vatsan alueen painetta, mikä saa ruoan kulkeutumaan kohti ruokatorvea.
 • Vältä tupakointia.
 • Nuku ylävartalo hieman kohotettuna.
 • Pureskele ruoka kunnolla ja syö hitaasti.
 • Vältä juomista aterioiden aikana.
It might interest you...
8 närästystä aiheuttavaa ruokaa
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
8 närästystä aiheuttavaa ruokaa

Närästyksen aiheuttaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen huono toiminta. Vältä närästystä nauttimalla pieniä määriä tässä artikkelissa listattuja ...
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.