Mistä vatsan turvotus johtuu?

· syyskuu 23, 2015
Suosittelemme nauttimaan ruuansulatusta edistäviä teeuutteita ruokailun jälkeen. Nämä poistavat ylimääräistä ilmaa mahasta ja auttavat ruuansulatuksen toimintaa. Myös mausteiden lisääminen ruokaan on hyvä keino välttää turvotusta ruokailun jälkeen.

Turvonnut vatsa ei ole pelkästään esteettinen haitta, vaan se saattaa liittyä johonkin terveysongelmaan, joka kaipaa huomiota ja hoitoa. Tässä artikkelissa keskitymme niihin moniin syihin, jotka vatsan turvotuksen taustalla voivat vaikuttaa. Tarjoamme samalla vinkkejä, joilla vatsan turvotus voidaan hoitaa nopeasti.

Ruuan pureskelematta jättäminen

Monet meistä hotkivat ruuan kiireisen päivän aikana ja nielevät sen nopeasti sitä paljon pureskelematta. Etenkin työlounaat saattavat päätyä mahaan hotkien, kun juttelee samalla työkavereiden kanssa tai projektit kutsuvat palaamaan pariinsa nopeasti.

Huonosti pureskeltu ruoka tekee hallaa ruuansulatukselle, sillä maha joutuu työskentelemään paljon kovemmin suurien kappaleiden sulatuksessa. Tämä voi johtaa turvotukseen ja muihin inhottaviin reaktioihin. Ruoka kannattaa pureskella huolellisesti myös siksi, että näin maha täyttyy hiljalleen, etkä välttämättä syö niin paljon kuin hotkimalla söisit.

On tärkeä muistaa, että ruuansulatusprosessi alkaa jo suussa, kun sylki alkaa hajottamaan ruokaa. Mitä tehokkaammin ruuan pureskelee, sitä paremmin keho pystyy sen käsittelemään.

Loiseliöt

Elimistön loiseliöt voivat aiheuttaa paljon terveyshaittoja, mutta ikävä kyllä niiden olemassaoloa voi olla vaikea selvittää. Loiseliöt voivat aiheuttaa mm. hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä, häiriöitä ruokailutottumuksissa, kutinaa sieraimissa ja peräaukon alueella ja mahan turpoamista. Useimmat meistä ovat kokeneet ruokailun jälkeistä turvotusta ainakin kerran tai pari, mutta loiseliöistä johtuva vatsan turvotus toistuu jatkuvasti riippumatta siitä, mitä suuhunsa laittaa.

Loiseliöistä eroon pääseminen ei ole helppoa. Sinun tulee vähentää tai poistaa ruokavaliosta sokeri ja vehnätuotteet täysin, sillä juuri nämä ainekset ruokkivat loiseläimiä. Suosittelemme myös lisäämään paljon valkosipulia, kurpitsansiemeniä, korianteria ja tulisia mausteita ruokavalioon.

Voit myös kokeilla probioottivalmisteiden nauttimista. Maitohappobakteerit pitävät huolta suoliston luonnollisesta bakteerikannasta, jotka ehkäisevät mm. ummetuksen syntymistä.

vatsan turvotus valkosipuliRuuan ahmiminen

Ruuan terveellisyydellä ei ole väliä, sillä jopa terveelliset ruuat voivat liiallisesti nautittuina aiheuttaa turvotusta. Ahmiminen täyttää mahan nopeasti ja kerryttää ilmaa vatsaonteloon. Syöminen tulisi lopettaa heti siinä vaiheessa, kun olo tuntuu täydeltä, vaikka kuinka tekisi mieli ahtaa mahaan vielä jälkiruoka ison aterian jälkeen.

Kokeile ruuansulatuksen toimintaa tehostavaa teetä ruokailun jälkeen. Tällä voi myös korvata jälkiruuan.

Ilmavaivat

Monet ruuat kerryttävät ilmaa vatsaan ja jotkut ovat tälle herkempiä kuin toiset. Kun vatsa tuntuu pinkeältä ilman takia, suosittelemme nauttimaan sellaisia teesekoituksia, jotka koostuvat aniksesta, mintusta ja/tai sitruunasta. Joukkoon kannattaa lisätä myös fenkolia ja kuminaa – näitä voi käyttää myös erilaisissa keitoissa tasapainottamaan esimerkiksi papujen vaikutusta mahaan.

vatsan turvotus kuriin yrteilläVatsan turvotus voi myös johtua ruokayliherkkyydestä

Joskus vatsa turpoaa sen takia, että olemme syöneet jotakin, joka ei sovi kehollemme. Useimmiten tällainen reaktio johtuu gluteenista tai laktoosista. Jos epäilet keliakiaa tai laktoosi-intoleranssia, tulee sinun hakeutua lääkärin puheille lisätutkimuksiin.

Voit myös kokeilla näiden ruoka-aineiden poistamista ruokavaliostasi kuukauden ajaksi ja katsoa, tapahtuuko vatsan toiminnassa parannuksia. Jos turvotus vähenee tai poistuu kokonaan, voit olla lähes varma siitä, että oireesi johtuivat joko gluteenista tai maidosta.

Tunne-elämän ongelmat

Joskus vatsa reagoi voimakkaasti tunnepuolen muutoksiin ja mielialan heilahteluihin. Ruuansulatuksen ja vatsan toiminta on nimittäin suorassa yhteydessä aivoihin ja mielialoihin. Jos kärsit tällaisesta turvotuksesta, huomaat sen etenkin sellaisina päivinä, kun sinulla on paljon tunneperäistä stressiä.

Tämän ongelman selvittämiseen kannattaa käydä terapeutin pakeilla, tehdä rentoutumisharjoituksia, käydä hieronnassa, joogassa tai kokeilla josko homeopatiasta voisi olla apua.

jooga vatsan turvotukseenEpäterveelliset illalliset

Illallisen tulisi olla päivän kevyin ateria, sillä illalla keholla ei ole enää paljon energiaa jäljellä ruuan sulatukseen ja imeyttämiseen. Jos heräät joka aamu vatsa turvonneena, on syytä muuttaa illallistottumuksiasi. Kokeile salaatteja ja keittoja lounaaksi ja nauti illalliseksi vaikka kypsennettyjä kasviksia ja kevyitä kastikkeita.