8 ruokaa, joita tulisi välttää kärsiessäsi vatsakivusta

13 lokakuun, 2018
Vaikka et tulisi sitä ajattelleeksikaan, voivat hiilihydraattipitoiset juomat lisätä ilmavaivojen syntymistä ja ärsyttää vatsaa, joten on hyvä idea välttää niitä jos kärsit vatsaongelmista.

Vatsakipu on hyvin yleinen oire, jota ruoansulatusongelmat yleensä aiheuttavat johtuen ruoan sisältämistä mikrobeista tai muista aineista. Muissa tapauksissa se voi johtua hermojärjestelmän tulehduksesta tai epätasapainosta, joka on melkein aina seurausta stressistä ja ahdistuksesta.

Vaikka se ei yleensä olekaan vakava sairaus, se voi olla hyvin epämiellyttävä ongelma, sillä siihen liittyy usein ilmavaivoja, happoja ja muita ruoansulatusongelmiin liittyviä oireita.

Lisäksi vatsakipua voivat aiheuttaa ruoka-allergiat, jotka voivat myös laukaista ummetuksen tai ripulin.

Tämän takia sinun tulisi pysyä valmiustilassa ja vältellä ruokia jotka pahentavat sitä, ja ottaa myös lääkkeitä sen lievittämiseksi.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa kahdeksan ruokaa, joita sinun tulisi vältellä kärsiessäsi vatsakivusta.

Lue mitä ne ovat!

1. Maitotuotteet

vatsakipu ja vältettävät ruoat: maitotuotteet

Maitotuotteet ovat osa miljoonien ihmisten säännöllistä ruokavaliota. Ne ovat herkullisia ruokia, joista saa kehon terveydelle välttämättömiä ravintoaineita.

Ne on kuitenkin myös luokiteltu tulehdusta aiheuttaviksi, etenkin heille, jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista.

Laktoosilla voi kestää pitkään hajota ja kun se ylikuormittaa vatsasi, aiheuttaa se tulehdusta, kipua ja muita ruoansulatushäiriöitä. Sen takia on hyvä idea välttää maitotuotteita silloin kun kärsit vatsakivusta, vaikka voisitkin muutoin syödä niitä.

Haluatko tietää lisää? Lue myös: Loistava resepti: gluteenittomat ja laktoosittomat keksit

2. Rasvat

Kun kärsit vatsakivusta, sinun pitäisi rajoittaa rasvaisten ruokien syömistä niin paljon kuin mahdollista, sillä ne hidastavat ruoansulatustasi.

Kun suolistosi imee ne, vähentävät ne kykyäsi hallita tulehduksia lisäten kivun tai ruoansulatusongelmien vakavuutta.

Paistetut ruoat, jäätelö ja liha hidastavat ruoansulatusta, mikä johtaa ummetus- ja tulehduskausiin.

3. Mausteet

vatsakipu ja vältettävät ruoat: mausteet

Mausteet sisältävät joitakin ravintoarvoltaan erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta jotkut niistä ovat myös vatsaa ärsyttäviä ja sinun pitäisi vältellä niitä, jos kärsit kivusta.

Mausteet voivat stimuloida vatsahappojen syntymistä, mikä johtaa happorefluksiin ja polttavaan tunteeseen.

Vaikka niitä voikin käyttää kohtuudella, tulisi sinun välttää niiden käyttöä ruoanlaitossa täysin silloin kun kärsit ruoansulatusongelmista.

4. Mausteiset ruoat

Aivan kuten mausteetkin, mausteiset ruoat voivat ärsyttää vatsaa ja lisätä vatsahappojen syntymistä.

Ne voivat heikentää sulkijalihasta, joka ehkäisee happoja kulkeutumasta ruokatorveen, joka taas johtaa happorefluksiin ja närästykseen.

On ihanteellista vältellä täysin mausteisia ruokia, jos kärsit vatsakivusta, ja syödä niitä kohtuudella yleisesti ottaen.

5. Sokeri ja makeiset

vatsakipu ja vältettävät ruoat: sokeri

Hienosokerin ja minkä vain niitä sisältävien tuotteiden nauttiminen voi vaikuttaa aineenvaihdunnan aktiivisuuteen ja sekaantua ruoansulatusprosessiin.

Sokeri ruokkii vahingollisia bakteereita, jotka muuntelevat suoliston pH-arvoja. Tulehduksen lisäksi se lisää tartuntojen ja sairauksien riskiä.

Sinun tulisi olla tietoinen myös siitä, että sokeripitoisten tuotteiden liiallinen käyttö hidastaa kehosi muiden ravintoaineiden imeytymistä ja se voi johtaa ylipainoon tai liikalihavuuteen.

Lue myös tämä artikkeli: Puhdista kehosi kolmessa päivässä vihervedellä

6. Kofeiini

Kofeiinia sisältävät ruoka- ja juomatuotteet voivat lisätä taipumustasi kärsiä happorefluksista, sillä ne ärsyttävät vatsaa ja vaikuttavat ruoansulatukseen.

Ne hidastavat suoliston aktiivisuutta aiheuttaen ummetusta, kipua ja tulehduksia.

Tässä on joitakin kofeiininlähteitä, joita sinun tulisi vältellä kärsiessäsi vatsakivusta:

  • Kahvi
  • Virvoitusjuomat
  • Musta tee
  • Tumma suklaa
  • Kermalikööri

7. Virvoitusjuomat

vatsakipu ja vältettävät ruoat: virvoitusjuomat

Virvoitusjuomat ovat aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen vihollisia. Nämä juomat saattavat olla herkullisia, mutta ne ärsyttävät vatsaa ja lisäävät ilmavaivoja.

Ne sisältävät kemikaaleja kuten sitrushappoa ja natriumbentsoaattia, jotka yhdistetään tulehduksiin ja vatsaongelmiin. Lisäksi ne sisältävät suuren määrän sokeria, joka vaikuttaa suoliston pH-arvoon sekä sen mikrobeihin.

8. Valkaistut jauhot

Valkaistuja jauhoja sisältävät hiilihydraatit hidastavat ruoansulatusprosessia, lisäävät tulehduksia sekä aiheuttavat kipua ja turvotuksen tunnetta.

Kun syöt näitä ruokia kärsiessäsi vatsakivusta, voi se pahentaa oireita ja tehdä niiden hoidosta vaikeampaa.

Sen sijaan on parempi syödä täysjyvää, sillä niiden kuidut tukevat tervettä ruoansulatusta.

Kärsitkö vatsakivusta? Pidä tässä artikkelissa mainitsemamme ruoat mielessäsi ja yritä vältellä niitä kunnes tunnet olosi paremmaksi.

  • Esmaillzadeh, A., Keshteli, A. H., Hajishafiee, M., Feizi, A., Feinle-Bisset, C., & Adibi, P. (2013). Consumption of spicy foods and the prevalence of irritable bowel syndrome. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v19.i38.6465
  • Hansen, K. L., Brustad, M., & Johnsen, K. (2015). Prevalence of self-reported stomach symptoms after consuming milk among indigenous sami and non-Sami in Northern- and mid-Norway – the SAMINOR study. International Journal of Circumpolar Health. https://doi.org/10.3402/ijch.v74.25762
  • J. Boekema, M. Samsom, G. P. van Be, P. (1999). Coffee and Gastrointestinal Function: Facts and Fiction: A Review. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/003655299750025525