Parhaat yrtit ja mausteet aivoille

Tiesitkö, että jotkut yrtit ja mausteet voivat auttaa parantamaan muistia? Ihan totta! Lue lisää aiheesta tästä artikkelista.
Parhaat yrtit ja mausteet aivoille

Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2018

Jotkut lääkkeet voivat olla erinomainen apu terveyden hoitamisessa. Totuus on kuitenkin se, että aivojen hyvinvoinnin kannalta on toisinaan parasta valita luonnollisia tuotteita teollisten lääkkeiden sijaan. Tässä artikkelissa esittelemme parhaat yrtit ja mausteet aivoille – näiden avulla aivojen hapensaanti ja muisti paranevat.

Tänään antamamme suositukset ovat hyödyllisiä myös siinä tapauksessa, että kärsit ahdistuksesta tai tarvitset suojaa aivokasvaimia vastaan sukurasitteen takia.

Kiinnitä huomiota tähän listaan eri yrteistä ja mausteista, joiden tulisi olla aina ruokalistallasi! Seuraavaksi esittelemme parhaat yrtit ja mausteet aivoille.

Parhaat yrtit ja mausteet aivoille

Persilja ja timjami

Sekä persilja että timjami sisältävät apigeniinia eli flavonoidia, joka auttaa vahvistamaan hermosolujen ja kantasolujen välisiä yhteyksiä.

Et ehkä ole kuullut apigeniinista, mutta tiedät luultavasti estrogeenin. Näiden kahden yhdisteen kemiallinen rakenne on hyvin samankaltainen, sillä myös estrogeenilla on oma tehtävänsä hermosolujen kehittymisessä. Apigeniini saa aikaan samanlaisia positiivisia solumuutoksia kuin estrogeeni.

Joidenkin tutkijoiden mukaan runsaasti apigeniinia sisältävä ruokavalio saattaa vaikuttaa aivosolujen muodostumiseen ja parantaa solujen välistä kommunikaatiota.

Persilja ja timjami ovat joitakin parhaista yrteistä, jotka sisältävät kyseistä kemikaalia. Lisäksi nämä mausteet voivat auttaa ehkäisemään masennusta sekä Alzheimerin ja Parkinsonin tautia.

Kamomilla

Parhaat yrtit ja mausteet aivoille - kamomilla.

 

Kenelläpä ei olisi kamomillateetä kotonaan? Jos todella pidät siitä, saat taas yhden syyn juoda sitä perheesi kanssa aamulla tai vaikka illalla auringonlaskua katsellen.

Kamomilla on yksi kaikkien aikojen parhaista yrteistä ja mausteista. Se on hyväksi todettu stressinlievittäjä. Se ei ainoastaan rauhoita oloa, vaan auttaa myös kontrolloimaan ahdistusta. Kamomilla sisältää yhdisteitä, jotka kiinnittyvät tiettyjen aivoissa olevien kemikaalien reseptoreihin, vähentäen samalla ahdistusta.

Suosittelemme juomaan kupillisen kamomillateetä iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Se rentouttaa sinua niin, että saat nukuttua paremmin.

Salvia

Kun muistisi heikkenee, sitä voi olla vaikea saada takaisin. Voit kuitenkin optimoida muistisi toiminnan.

Jos etsit sitä varten parhaita yrttejä ja mausteita, ei kannata unohtaa sitä, joka näyttäisi parantavan muistia. Jos siis haluat suoriutua erinomaisesti oppimista, muistamista ja tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä, ota salvia pysyvästi osaksi ruokavaliotasi.

Sinun tulee kuitenkin varoa, jos harkitset lisäravinteita. Kysy aina lääkäriltäsi ennen kuin otat salviaa lisäravinteena, sillä se voi olla vaarallista joillekin ihmisille, esimerkiksi korkeasta verenpaineesta kärsiville.

Valkosipuli

Valkosipuli auttaa tappamaan aivojen syöpäsoluja.

 

Valkosipuli ei paranna aivokasvaimia, kuten vuosia sitten arveltiin. Se auttaa kuitenkin tappamaan aivoissa olevia syöpäsoluja.

Vaikka tämä asia tarvitsee vielä paljon enemmän tieteellistä näyttöä, ei ole epäilystäkään siitä, että valkosipuli tulisi lisätä listaan niistä yrteistä ja mausteista, jotka hoitavat aivoja ja muistia.

Parasta on se, että kun otat valkosipulin osaksi ruokavaliotasi, voit käyttää sitä samalla aterioidesi maustamiseen.

Minttu

Minttu on yksi parhaista saatavilla olevista yrteistä ja mausteista, jota kannattaa aina löytyä keittiöstä.

Jos olet työn raskaan raataja, ei kannata lopettaa mintun syömistä. Tämä ravinnepitoinen ja herkullinen yrtti on loistava tapa parantaa muistia terveillä aikuisilla. Lisäksi se on myös yleinen hoitokeino pahoinvointiin.

Voit juoda sitä teenä yhdessä kamomillan ja hunajan kanssa. Tulet huomaamaan, kuinka vain 20 minuutissa pitkä- ja lyhytkestoinen muistisi, valppautesi ja mielialasi paranevat.

Jos juot mieluummin esimerkiksi smoothieta sen sisältämän energian ja ravinteiden vuoksi, lisää siihen hieman mintunlehtiä ja nauti sen raikkaasta mausta.

Rosmariini

Rosmariini auttaa parantamaan prospektiivista muistia.

 

Tällä mausteella on voimakas eteerinen tuoksu, joka yksinään voi auttaa parantamaan yli 65-vuotiaiden ihmisten prospektiivista muistia.

Prospektiivinen muisti viittaa kykyyn muistaa tiettyjä tulevaisuudessa odottavia tapahtumia ja tehtäviä. Tällaisia voivat olla mm. lääkäriajat, vuosipäivät ja syntymäpäivät.

Jos haluat parantaa prospektiivista muistiasi, voit turvautua rosmariiniin! Tätä menetelmää on jo testattu komparatiivisissa tutkimuksissa, joissa vertailtiin yli 65-vuotiaiden ihmisten muistia laventelin ja rosmariinin tuoksuisissa huoneissa ja huoneessa, jossa ei ollut mitään tuoksua.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miksi käsityöt ovat hyväksi aivotoiminnalle?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miksi käsityöt ovat hyväksi aivotoiminnalle?

Hyvin monet ihmiset pitävät käsitöistä ja tekevät niitä vapaa-ajallaan, mutta kaikki eivät kuitenkaan tiedä että käsityöt ovat hyväksi aivotoiminna...


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.