Minttuöljy on mahtava terveyden edistäjä

Älä unohda peittää kattilaa, jossa minttua haudutat, sillä näin pystyt säilyttämään yrtin ominaisuudet tehokkaina, etkä menetä uutteen mahtavia piirteitä.
Minttuöljy on mahtava terveyden edistäjä
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Minttuöljy – tunnetko tämän yksinkertaisen hoitonesteen monet hyödyt? Se on todella mahtava tuote, sillä saat siitä apua lukuisissa tilanteissa sekä kauneudenhoidossa että kehon terveyden ylläpidossa. Päänsäryt, turvotus ja monet muut vaivat ovat hoidettavissa tällä perinteisellä kasvilla, joka on ällistyttävän tehokas terveyden edistäjä.

Minttu on siis ehdottomasti sen arvoinen yrtti, että sitä kannattaa pitää kasvamassa kotona! Tällä kertaa kerromme kuinka monipuoliset minttuöljyn terveyshyödyt ovat sekä sen valmistamisesta kotikonstein – tulet todella ihastumaan tähän äärimmäisen käytännölliseen ja luonnolliseen terveystuotteeseen!

Mihin minttuöljyä voi käyttää?

minttuöljyä pullossa

 

1. Minttuöljyn käyttö kauneudenhoidossa

  • Minttuöljy on täydellinen luonnollinen apu aknen hillitsemiseksi sekä rasvaisen ihon kontrollointiin muutenkin. Kannattaa laittaa minttuöljyä puuvillavanulle ja sivellä sitä sitten suoraan iholle, jotta voisit kohentaa sen ulkoista olemusta – etenkin aknen jättämien arpien hoidossa minttu on hyvä apu.
  • Se on mahtava ihon koostumusta parantava tuote. Voit hieroa öljyä sellaisille vartalosi alueille, joilla näkyy selluliittia.
  • Se sopii säärien ja reisien hierontaan silloin kun tunnet ne väsyneiksi ja raskaiksi, tai niin kutsuttujen hämähäkkiverisuonten hoitoon.
  • Minttuöljy hillitsee nesteiden kertymistä kehoon.
  • Se on hyvä apu hilseen poistamiseksi. Hiero minttuöljyä suoraan kosteaan tukkaasi, anna vaikuttaa, ja huuhtele sitten huoneenlämpöisellä vedellä. Pese lopuksi hiuksesi normaaliin tapaan.
  • Tämä öljy sopii myös deodoranttina käytettäväksi.
  • Se on mahtava täiden karkottaja, mikäli sinulla on lapsia. Todella tehokas apu!

2. Minttuöljyn terveyshyödyt

  • Tätä öljyä voidaan käyttää tehokkaana apuna päänsärkyjen karkottamisessa. Laita siis hiukan öljyä kylmäkääreeseen, jotta voisit vähentää sitä jännittyneisyyttä, jota päänsärkyyn saattaa liittyä.
  • Voit käyttää tätä öljyä myös silloin kun kärsit migreeneistä.
  • Se vähentää turvotusta.
  • Minttuöljy on mahtava kivunlievittäjä, jos sinulla on jokin vamma, joka aiheuttaa särkyä.
  • Voit käyttää sitä lievien palovammojen hoidossa.
  • Se alentaa kuumetta sekä stimuloi hikoilua.
  • Yksi minttuöljyn ominaisuuksista on se, että se sopii täydellisesti lihaskipujen hoitoon, ja tähän sisältyy myös reumatismin oireiden lievitys.
  • Tunnetko jalkasi usein väsyneiksi päivän loppupuolella? Ovatko ne turvonneet? Tällöin ei mikään ole parempi hoito kuin kylpy, jossa on kuumaa vettä ja 10 pisaraa minttuöljyä.
  • Minttuöljy on klassikkohoito minkä tahansa hengitysteihin liittyvän ongelman lievityksessä keuhkoputkentulehdus, käheys, flunssat, vilustumiset… Voit hengittää minttuöljyn höyryä tai hieroa sitä suoraan rintaasi.
  • Se sopii hyvin hyönteispuremien hoitoon.
  • Se lievittää kuukautiskipuja. Voit hieroa öljyä suoraan vatsasi iholle tai laittaa sen päälle liinan, joka on kostutettu tähän öljyyn.
  • Se on raikastava hoito auringon polttaman ihon hoitamiseksi.
  • Yksi minttuöljyn kyvyistä on hermoston stimulointi, ja se hillitsee myös mielen uupumista. Täydellinen apu näissä ongelmissa!
  • Se lisää energiaasi, mikäli esimerkiksi laitat muutaman pisaran makuuhuoneeseesi ilmanraikastajan tapaan.

Kuinka minttuöljyä voi valmistaa kotikonstein?

minttuöljyn valmistus

 

Mitä aineksia tarvitset?

  • 350 grammaa tuoretta piparminttua
  • 200 ml perustana käytettävää öljyä; voit valita manteli- tai oliiviöljyn
  • Tumma lasipurkki, johon mahtuu 250 ml nestettä

Kuinka tätä öljyä valmistetaan?

1. Ensimmäiseksi sinun tulisi hankkia piparminttua (ole tämän kanssa tarkkaavainen, sillä emme tässä tarkoita tavallista vihreää minttua). Voit käyttää kotonasi kasvattamaasi piparminttua tai ostaa sitä kaupasta. Kun sinulla on sitä tarpeeksi, pese minttu kunnolla kylmällä vedellä lehti kerrallaan, jotta voisit päästä eroon kaikista epäpuhtauksista. Muista, että tulet laittamaan sitä suoraan ihollesi, joten sen tulee olla hyvin puhdasta.

2. Seuraavaksi sinun tulee murskata lehdet puuhaarukalla tai -lusikalla. Käytä tässä kohtaa tarpeeksi voimaa, sillä tarkoituksena on hajottaa lehdet niin, että saat niiden nesteet irtoamaan. Tämän vaiheen tuottama tuoksu on todella mahtava!

3. Sitten on aika siirtyä lieden lähettyville. Ota kattila ja täytä se 200 ml:lla aikaisemmin mainitsemaamme öljyä. Aseta lämpö alhaiseksi. Lisää sitten murskattu minttu, sekoita, ja anna seoksen olla liedellä matalassa lämmössä. Älä unohda peittää kattilaa, jossa minttua haudutat, sillä näin pystyt säilyttämään yrtin ominaisuudet tehokkaina etkä menetä uutteen mahtavia piirteitä. Jatka tätä puolen tunnin ajan, ja pidä lämpötila koko ajan alhaisena.

4. Kun on kulunut puoli tuntia, laita hella pois päältä ja anna seoksen olla. Seuraavaksi on aika ottaa esiin tumma lasipurkkisi. Käytä siivilää kaataessasi nesteen purkkiin, äläkä päästä lehtiä tulemaan mukana.

5. Jätä neste viileään paikkaan, jossa se ei altistu auringolle.

6. Seuraava vaihe? Kärsivällisyys. Odota siis 10 päivää, jotta kotitekoinen minttuöljysi kehittyisi ominaisuuksiensa kannalta tehokkaimmaksi. Sinun kannattaa kääntää purkki ympäri joka 12. tunti, jotta voisit varmistaa ainesten kunnollisen sekoittumisen.

Haluaisimme vielä kertoa eräästä vaihtoehtoisesta minttua sisältävästä hoitonesteestä – minttualkoholista. Se on mahtava lihasten ja reumaattisten ongelmien hoitaja, joka tehoaa myös haavoihin ja naarmuihin.

Jos haluat valmistaa tätä seosta, tarvitsee sinun vain sekoittaa piparmintun lehtiä pullollisessa 95-prosenttista alkoholia.  Laita neste sitten vedenpitävään astiaan ja anna sen olla viileässä ja pimeässä paikassa 15-30 päivän ajan. Kun tämä aika on kulunut, voit siivilöidä nesteen ja laittaa sen talteen. Tämä on todella tehokas lääkinnällinen neste, joka auttaa sinua hillitsemään lihaksia koskevaa tai reumaattisiin ongelmiin liittyvää epämukavuutta. Hyvin hyödyllinen apu!

Kokeile kotitekoisen minttuöljyn valmistamista, jotta saisit tehokkaan ja monikäyttöisen tuotteen hyvinvointisi edistämiseen! Minttuöljyn terveyshyödyt ovat erittäin monipuoliset ja auttavat moneen vaivaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • AB Sharangi y S. Guha, 2013. Maravillas de las especias frondosas: propiedades medicinales que aseguran la salud humana. Science International, 1: 312-317. https://www.scienceinternational.com/fulltext/?doi=sciintl.2013.312.317
  • Allama, S., Kruegera, D., Demirb, I. E., Ceyhanb, G., Zellerc, F., & Schemanna, M. (2015, November 15). Extracts from peppermint leaves, lemon balm leaves and in particular angelica roots mimic the pro-secretory action of the herbal preparation STW 5 in the human intestine. Phytomedicine, 22(12), 1063-1070
    sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711315002536
  • Cash, B. D., Epstein, M. S., & Shah, S. M. (2015, August 29). A novel delivery of peppermint oil is an effective therapy for irritable bowel syndrome symptoms. Digestive Disease and Sciences
    link.springer.com/article/10.1007%2Fs10620-015-3858-7
  • Meamarbashi, A. (2014). Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(1), 72-78
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/
  • Oh, J. Y., Park, M. A., & Kim, Y. C. (2014). Peppermint oil promotes hair growth without toxic signs. Toxicological Research, 30(4), 297-304
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/
  • Thosar, N., Basak, S., Bahadure, R. N., & Rajurkar, M. (2013). Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitro study. European Journal of Dentistry, 7(1), S71-S77
    doi.org/10.4103/1305-7456.119078
  • Mendoza Collantes, Asunciona. Uso de plantas medicinales para el alivio de la fiebre por los pobladores del Asentamiento Humano Pedro Castro Alva, Chachapoyas – 2014. http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/7354
  • María Cristina Rogles Jiménez (2017). Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Universidad Complutense. http://147.96.70.122/Web/TFG/TFG/Memoria/MARIA%20CRISTINA%20ROGLES%20JIMENEZ.pdf
  • Barragán-Solís A. La práctica de la autoatención por fitoterapia en un grupo de familias mexicanas. Arch Med Fam. 2006;8(3):155-162. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=11178

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.