Risiiniöljyn käyttötavat kauneuden- ja terveydenhoidossa

Risiini on myrkyllinen kasvi, jonka siemenistä saatava myrkky on erittäin voimakasta, jopa voimakkaampaa kuin syanidi. Risiiniöljy saadaan puristamalla siemenestä ja sitä tulisi käyttää kohtuudella. Risiiniöljy sopii auringonpolttaman ihon hoitoon ja tulehdusten hillitsemiseen, mutta liiallisesti käytettynä se voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Risiiniöljyllä on monia erilaisia käyttötapoja, ja sitä löytyykin useista teollisista tuotteista, kuten kosmetiikasta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle muutamista vähemmän tunnetuista risiiniöljyn käyttötavoista, joita voit hyödyntää omassa kauneudenhoidossasi ja terveytesi hyväksi.

Risiiniöljyn tausta ja käyttötavat

Risiiniöljy puristetaan risiinikasvin (Ricinus communis) siemenistä. Risiini kasvaa etenkin Itä-Afrikan alueella ja nykyisin sitä löytyy laajalti muuallakin. Risiiniä käytetään pääasiassa maalien, väriaineiden, lakkojen, polttoaineiden ja kosmetiikan valmistuksessa. Risiini sopii etenkin hiustenlähdön ehkäisyyn ja hiusverisuonien ongelmien hoitoon, ja sillä on iholle hyödyllinen vaikutus. Risiiniöljy valmistetaan tietynlaisen prosessin kautta ja sitä voi käyttää lukuisin eri tavoin.

Risiiniöljy ja iho

Jos kärsit jostakin ihoon liittyvistä ongelmasta ja haluat ihosi näyttävän hehkuvammalta, voi risiiniöljystä löytyä apu tähän. Risiiniöljyä on käytetty vuosien saatossa monissa erilaisissa kosmetiikkatuotteissa, etenkin kosteusvoiteissa. Koostumuksensa ja ominaisuuksiensa vuoksi se soveltuu myös saippuoissa, tuoksuissa ja lääketieteen tuotteissa käytettäväksi.

Jos ihollasi ilmenee tummia läiskiä auringon UV-säteilyn vaikutuksen johdosta, kärsit aknesta tai syylistä, voi risiiniöljy auttaa hoitamaan näitä. Risiiniöljyä voi levittää arville niitä hälventämään ja se myös desinfioi ihoa. Älä kuitenkaan käytä öljyä jatkuvasti, sillä pitkällä aikavälillä voi ilmetä ihoärsytystä, etenkin herkällä iholla. Juttele risiiniöljyn käytöstä lääkärisi kanssa, mikäli sinulla on epäilyksiä siitä, soveltuuko öljy käyttöösi.

Jos kärsit hiustenlähdöstä, voi risiiniöljy auttaa kasvattamaan uusia hiuksia ja vahvistamaan jo kasvavia hiuksia. Öljyllä saat nopeasti lisää volyymiä ja tuuheutta hiuksiisi. Yhdistettynä muihin kasviperäisiin öljyihin saa risiinistä tehokkaan hoidon kuivien tai liikarasvoittuvien hiusten hoitoon ja se sopii myös kuivalle, hilseilevälle päänahalle. Öljy tekee hiuksista kiiltävät ja pehmeät.

Risiiniöljy soveltuu myös juonteiden ja ryppyjen hälventämiseen ja siloittaa ikääntyvää ihoa, ja lisäksi öljyllä on tehokosteuttava vaikutus, joka tekee hyvää kuivalle iholle. Risiinin ainesosat kiinteyttävät ihoa ja antavat kasvoille uuden, raikkaan ilmeen.

Kohenna elimistön toimintaa sisältä ja ulkoa

Reuma kädessä

 

Risiiniöljyä käytetään yleisesti niveltulehdusten hoitoon, ja nivelsairauksien aiheuttamaan kivunlievitykseen. Juttele öljyn käytöstä lääkärisi kanssa ennen sen käyttöönottoa, lääkärisi osaa neuvoa miten paljon öljyä tulee käyttää ja varmistaa myös sen, ettei öljy haittaa lääkitysten tai hoitojen tehoa.

Risiiniöljyn vaikutukset tunnetaan lääketieteellisissä piireissä, etenkin ummetuksen ja muiden ruuansulatusvaivojen hoidossa. Risiiniöljy sopii luonnolliseksi laksatiiviksi ja sitä on hyödynnetty jo pitkään. Risiiniöljyä ei kuitenkaan tule käyttää suuria määriä tällaisten ongelmien hoidossa, sillä liikakäyttö voi johtaa ikäviin sivuvaikutuksiin. Risiiniöljyä ei myöskään suositella ottamaan sisäisesti, vaan esimerkiksi ummetuksen hoitoon katso ohjeet täältä.

Muistathan…

Käytä risiiniöljyä vain pieniä määriä. Siemenet, josta öljy puristetaan, ovat myrkyllisiä, joten suurissa määrissä öljyllä voi olla haitallisia vaikutuksia terveydelle. Käytä vain luotettavan valmistajan öljyä tai lääkärin suosittelemaa merkkiä.