Miten hoidat haavoja ja ehkäiset näkyvät arvet

Miten hoidat haavoja ja ehkäiset näkyvät arvet

Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Tässä artikkelissa kerromme, miten hoidat haavoja ja näin ehkäiset näkyvien arpien syntymisen. Joillakin onnekkailla ihmisillä ei ole ollenkaan arpia ihollaan. Usein liian vähäisen tai huonon hoidon takia haavan paraneminen kestää kauemmin, se on työlästä, ja ihoosi jää näkyviä ja epäesteettisiä arpia.

On tärkeää tietää, että paranemisprosessi vaihtelee henkilöstä toiseen ja haavat paranevat eri tavalla eri ihmisillä. Usein emme voi estää arpia ja ne ovat seurausta normaalista paranemisprosessista iholla. Se riippuu myös siitä, mikä ihotyyppisi on ja kuinka suuri ja syvä haava on.

Mutta voimme tehdä arvista niin esteettisiä kuin mahdollista ja samalla vähemmän näkyviä. Jos haava on huomattavan vakava, mene terveyskeskukseen. Välitön toiminta on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältetään infektioita haavoissa. Seuraavassa kerromme, miten voita hoitaa pienempiä haavoja kotona.

Jos haava tulehtuu, arvet voivat olla vielä pahemmat. Näillä vinkeillä voit parantaa haavoja tehokkaasti ja ehkäistä arpia.

Miten hoidat haavoja

  • Haavojen puhdistus on välttämätöntä. Sido haava puhtaalla pyyhkeellä ja sen jälkeen, kun verenvuoto on loppunut, puhdista haava. Varmista, että kätesi ovat puhtaat ja käytä haavan puhdistukseen tarkoitettua desinfiointiainetta, jota löytyy joka apteekista. Jos sinulla ei ole desinfiointiainetta, voit valmistaa sitä itse käyttämällä vettä ja mietoa saippuaa. Älä koskaan käytä alkoholia haavoihin.
  • Kuivaa haava kuivalla siteellä, kevyesti naputtamalla sitä. Vältä puuvillaa, koska se jättää pieniä haituvia haavaan, jotka vaikeuttavat paranemista.
  • Älä altista haavaa auringonvalolle, kun se on paranemassa. Peitä haava siteellä, ei liian löysälle, eikä liian tiukalle. On tärkeää suojata haava mahdollisilta infektioilta välttämällä sen suoraa kosketusta ympäristöön. Varmista, että vaihdat siteen joka päivä. Jos huomaat, että side on kostea, vaihda se myös silloin. 
  • Voit hieroa ihoa lempeästi pyörivin liikkein haavan ympäriltä, sillä tämä lisää veren virtausta alueella. Tämä mahdollistaa hyödyllisten aineiden pääsyn haavan ympärille, mikä nopeuttaa paranemista.
  • Kun haavalle muodostuu rupi, älä irrota sitä. Se voi aiheuttaa näkyvämmän arven, joten anna ruven pudota itsestään.
  • Ruusunmarjaöljy on erittäin hyödyllinen paranemisprosessissa. Lisää sitä haavaan päivittäin. Ole johdonmukainen, jos haluat nähdä tuloksia.
  • Apteekista voi löytää myös monenlaisia hoitavia voiteita, joista voi olla huomattavaa apua.
  • Ruokavaliolla on myös tärkeä rooli asianmukaisessa haavan paranemisessa. Jos ruokavalio on puutteellinen, sinulla ei ole tarvittavia ravintoaineita parantumiseen.

Sipuli miten hoidat haavoja

Nyt tiedät, miten hoidat haavoja kotona. Muista, että nämä suositukset ovat hyödyllisiä vain pieniin haavoihin. Jos sinulla on syvä tai vakava haava, tai jos vuoto ei lopu muutamassa minuutissa, mene välittömästi sairaalaan.

Toinen tärkeä selvennys on, että haavat eivät ehkä jätä mitään jälkiä, mutta se riippuu myös ihotyypistäsi. Joillakin ihmisillä paranemisprosessi on yksinkertaisesti vaikeampi, onpa haava pieni tai ei. 

Edellä mainittu hoito ei vain auta ehkäisemään näkyviä arpia, vaan se auttaa myös estämään mahdollisia tulehduksia haavassa. Mitä kauemmin paraneminen kestää, sitä näkyvämpi jälki haavasta jää ihoon.

Jos sinulla on jotain kysyttävää, hae ammattilaisen apua. Nykyään on olemassa monia tapoja, joilla voit vähentää näkyviä jälkiä ja arpia. Jos sinulla on jo vanhempia arpia, voit etsiä niihin ratkaisuja tehdäksesi niistä vähemmän kiusallisia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.