Näillä vinkeillä hoidat nivelreumaa

Näillä vinkeillä hoidat nivelreumaa

Viimeisin päivitys: 10 joulukuuta, 2018

Nivelreuma on krooninen rappeuttava sairaus, joka aiheuttaa tulehdusta ja vaurioita nivelkalvoissa. Se on yleisin tulehduksellinen nivelsairaus, jota sairastaa lähes yksi sadasta yli 16-vuotiaasta Suomessa. Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä. Vaikka nivelreumaa pidetään usein vanhempien ikäpolvien ongelmana, voi nivelreumaan sairastua myös nuorena. Nivelreuma aiheuttaa paljon kipua ja turvotusta, etenkin sormissa. Lue lisää nivelreumasta, sen toteamisesta ja hoidosta tässä artikkelissa.

Millaisia oireita on nivelreumaa sairastavilla?

Selkein ja yleisin oire on turvotus ja tulehdus nivelissä, joka aiheuttaa kipua. Useimmiten ensioireet alkavat joko jalassa tai sormissa pikkuhiljaa. Etenkin sormien aamujäykkyys, arkuus ja kipuilu on yleistä. Muita alueita, joilla nivelreuma voi vaikuttaa ovat ranteet, olkapäät, hartiaseutu, varpaat, lantio, polvet, varpaat ja nilkat. Useimmiten nivelreuman oireet ovat symmetrisiä, eli molemmat kädet tai jalat alkavat oireilla samaan aikaan.

Kipeisiin niveliin voi kehittyä myös nivelkyhmyjä, jotka vaihtelevat kooltaan muutamasta millimetristä pariin senttiin. Etenkin sormiin ja jalkoihin syntyy kyhmyjä. Pitkälle edennyt tauti voi vääntää sormia epäluonnolliseen asentoon.

Nivelreumalle ei ole vielä löytynyt tarkkaa syytä, mutta se näyttäisi olevan perinnöllinen tauti. Jos ihmisellä on kyseinen geeni, sen oletetaan puhkeavan esimerkiksi tartuntatautien, kuten virusten aiheuttamana. Nivelreumalle altistavia tekijöitä ovat myös D-vitamiinin puute, ikääntyminen ja tupakointi miehillä. Nivelreumaa voidaan hidastaa lääkityksellä ja etenkin kipuun ja turvotukseen löytyy apuja.

nivelreuma
Muita nivelreuman oireita ovat mm. kuumeilu, väsymys, elimistön limakalvojen kuivuus (silmissä, suussa jne), niskakivut ja kihelmöinti jaloissa ja sormissa.

Luonnollisia keinoja nivelreuman hoitoon ja kivunlievitykseen

Kokeile rohtopurasruohon siemenistä tehtyä öljyä. Rohtopurasöljy eli kurkkuyrtti on yksivuotinen, monikäyttöinen yrttikasvi. Purasruohon öljy sisältää paljon Omega-6 -rasvahappoja, joiden on todettu olevan tehokas apu nivelreuman aiheuttaman kivun lievittämisessä.

kävelyllä
Harrasta säännöllistä liikuntaa, mutta vältä kovia iskuja aiheuttavaa liikkumista. Turvallisia liikuntamuotoja nivelreumaa sairastaville ovat mm. uiminen, kävely ja syvävenyttely. Juoksua ei suositella, sillä se voi vahingoittaa polvia ja muita jalan niveliä. Usein käy niin, että kun aloittaa liikunnan pitkän ajan jälkeen, voi keho ja etenkin nivelet kipuilla, mutta älä lopeta liikkumista, sillä kivut helpottavat, kunhan keho tottuu liikuntaan.

Käy lääkärin juttusilla ja ehdota allergiatesteissä käymistä, mikäli huomaat oireilevasi esimerkiksi maitotuotteista tai viljoista. Monet nivelreumasta kärsivät potilaat löytävät tilaan helpotusta jättämällä tietyt ruoka-aineet pois. Maito- ja vilja-allergiat ovat yleisimmät ruoka-aineallergiat, joiden oireilua ei välttämättä aina edes huomaa. Vatsakivut, turvotus ja suoliston oireilu ovat selvä merkki siitä, että jotakin on ruokavaliossa pielessä.

Valikoi ruokavalioosi sellaisia aineksia, joita suositellaan nivelreumaa sairastaville. Kala on hyväksi nivelille, syö siis taimenta, makrillia ja sardiinia, joissa on paljon Omega-3 -rasvoja ja tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Kasviöljyt, kuten oliiviöljy, rypsiöljy, saksanpähkinäöljy ja pellavansiemenöljy ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi pannulla paistamiseen ja salaatteihin. Yritä syödä öljyjä kuumentamattomana, jolloin niiden hoitavat ominaisuudet pääsevät toimimaan parhaiten. Lusikallinen öljyä päivässä helpottaa nivelten toimintaa.

pähkinät ja kuivatut hedelmät
Kokeile kuivattuja, sokeroimattomia hedelmiä, kuten taateleita, aprikoosia ja pähkinöitä, kuten saksapähkinää, manteleita, pistaasia ja hasselpähkinää. Muistathan, että pähkinöitä ei tulisi syödä liikaa, sillä niissä on paljon kaloreita. Kaikki vihreät kasvikset, kuten salaatti, pinaatti, parsakaali ja lehtikaali sisältävät antioksidantteja, jotka eliminoivat kehon tulehdusta aiheuttavia vapaita radikaaleja. Hedelmät, joissa on paljon C-vitamiinia (appelsiini, mandariini, kiivi, mango ja mansikat) ovat suositeltavia.

Lisää helppoja vinkkejä

  • Kokeile kylmäkompressiota. Kylmä vähentää turvotusta ja kipua nivelissä. Voit käyttää tähän jääkaapissa säilytettäviä kylmäpakkauksia tai jääpaloja. Paina kylmäpakkaus suoraan kipukohtaan (kiedo pakkaus ohueen pyyhkeeseen tai muuhun kankaaseen) ja anna sen vaikuttaa noin 15 minuuttia. Poista kylmäpakkaus ja toista haluttaessa puolen tunnin päästä uudelleen. Ole varovainen erityisesti jääpalojen kanssa, sillä liiallinen kylmälle altistuminen voi ‘polttaa’ ihoa.
  • Käytä lämpöä lihasten rentoutukseen. Lämpötyynyt ja kuumavesipullot toimivat myös hyvin kipua lievitettäessä. Voit myös uittaa pyyhettä kuumassa vedessä, puristaa sen kuivaksi ja painaa kipukohtaan. Jos kipu on jaloissa, upota ne leveään jalkakylpyämpäriin, jossa on kuumaa vettä. Jos kipuilu tuntuu koko kehossa, eikä vain yhdessä kohtaa, tee itsellesi kuuma kylpy ja nauti rentouttavasta lämmöstä. Voit lisätä kylpyyn merisuolaa tai kylpysuolaa lihasten rentouttamiseen.
    kylpy
  • Harjoita mielen ja kehon kotiterapiaa. Kun perinteiset lääkehoidot ja menetelmät yhdistää esimerkiksi itämaiseen meditaatioon, aktiiviseen stressin kontrolloimiseen ja unenlaadun parantamiseen, voi oireilu hälvetä huomattavasti.  
  • Hengitä oikein. Kunnollinen, syvältä lähtevä hengitys auttaa rentouttamaan niin kehon kuin mielenkin. Verenkierto hidastuu ja sydämenlyönnit rauhoittuvat. Hengityksen tulisi lähteä vatsanseudulta palleasta, eikä pelkästään keuhkoista, sillä tällöin hengitys jää pinnalliseksi. Syvään hengittely ja hengitysharjoitukset tyynnyttävät mieltä ja helpottavat kipua. Oikeanlainen hengitys myös lievittää stressiä, lihasjäykkyyttä ja auttaa kontrolloimaan negatiivisia tunteita vaikeissa tilanteissa.  

Hoitoa keholle ja mielelle

  • Kokeile syvärentoutusta ja rentoutusharjoituksia. Rentoutuessa tulisi mielen pysyä aktiivisena ja keskittyneenä, jotta pystyt käymään kaikki kehon lihakset läpi mielessäsi ja rentouttaa ne ajatuksen voimalla. Voit joko maata mukavassa asennossa selälläsi tai istua aloillasi silmät kiinni. Aloita päästä, siirtyen alas niskaan, kaulaan ja hartioihin, käsivarsiin, selkään, rintakehään ja mahaan päätyen lopulta lantioon ja jalkoihin, rentouta jokainen lihasryhmän kerrallaan. Älä nukahda rentoutuksen aikana, vaan pysy hereillä. Hengitä syvään.
  • Meditoi. Meditointia voi harrastaa missä vain ja kuinka kauan tahansa, viisikin minuuttia riittää nopeaan rentoutukseen. Meditointi alentaa sydämen lyöntitiheyttä ja laskee verenpainetta, tällöin kipukin helpottuu. Meditointi vähentää masennusta, stressiä, ahdistusta ja lisää keskittymiskykyä ja itsetietoisuutta. Lotusasennossa istuessasi pystyt rentouttamaan lihaksia ja niveliä, esimerkiksi ranteet ja hartiat rentoutuvat kuin itsestään.  
  • Kokeile tai chi:tä ja joogaa. Näitä itämaisia liikuntamuotoja on harjoitettu jo vuosisatoja ja niiden hyödyt puhuvat puolestaan. Sekä tai chi että jooga ovat turvallisia nivelreumasta kärsiville, sillä ne ovat helliä ja hitaita liikuntamuotoja, joihin mukaudutaan oman osaamisen ja pystymisen kautta. Etenkin vanhuksille suositellaan joogaa ja tai chi:tä, sillä ne vetreyttävät lihaksia ja niveliä. Lisäksi näihin harjoituksiin sisältyy psyykkinen taso, jolla pyritään rauhaan ja tietoisuuteen, mikä auttaa kivun kontrolloimisessa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arthritis: Rheumatoid arthritis. (2017).
    cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid.htm
  • Mayo Clinic Staff. (2017). Rheumatoid arthritis: Diagnosis.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20197396
  • Ruffing V, et al. Rheumatoid arthritis signs and symptoms. (2017).
    hopkinsarthritis.org/arthritis-info/rheumatoid-arthritis/ra-symptoms/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.