Tupakoinnin lopettamista edistäviä ruokia

Tupakoinnin lopettamista edistäviä ruokia
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tupakointi aiheuttaa vuosittain tuhansien ihmisten kuoleman ympäri maailmaa. Tämän lisäksi sillä on haitallisia vaikutuksia tupakoimattomillekin ihmisille, sillä he joutuvat altistumaan tupakalle ympäristössään olevan savun kautta.

On kuitenkin monia tapoja päästä irti tupakan otteesta, ja ravinto on yksi asia, joka voi edistää huomattavasti tätä pyrkimystä.

Tällä kertaa artikkelimme aiheena ovat sellaiset ruoka-aineet, jotka auttavat tupakoinnin lopettamisessa.

Oikeanlainen ravinto johtaa terveeseen elimistöön. Kehon saaman polttoaineen tulee pystyä mahdollistamaan sen optimaalinen toiminta.

Yksi tupakoivien ihmisten suurimmista peloista on se, että jos hän lopettaa polttamisen, paino alkaa nousta kovaa tahtia. On kuitenkin osoitettu, että jos pidät kiinni tasapainoisesta ruokavaliosta tupakoinnin lopettamisen yhteydessä ja sen jälkeen, painonnousu ei ole mikään suora seuraus itse lopettamisesta.

Jos haluat siis päästä eroon tupakasta, jatka lukemista, sillä kerromme mitkä ovat niitä ruokatuotteita, joita sinun tulisi sisällyttää ruokavalioosi.

Kerromme myös sellaisista tuotteista, joita sinun tulisi ehdottomasti välttää.

Tupakoinnin lopettamista edistäviä ruokia

Tupakan makua pahentaviin ruokatuotteisiin kuuluvat hedelmät, vihannekset ja maitotuotteet.

Sen sijaan tupakan makuun positiivisesti vaikuttavia – eli vältettäviä – tuotteita ovat kahvi, alkoholi (erityisesti olut) ja liha. Nyt siis tiedät miksi ihmiset niin usein haluavat polttaa tupakkaa kahvia juodessaan, baarissa cocktailia siemaillessaan tai sellaisen illallisen syötyään, johon kuului lihaa.

Suosi siis sellaisia tuotteita, jotka saavat tupakan maistumaan yksinkertaisesti huonommalta. Ohjettamme seuraamalla voit tehdä ruoasta liittolaisen päämääräsi saavuttamiseksi, ja pystyt välttämään sellaisia ruokia, jotka saavat sinut janoamaan tupakkaa.

Jotta voisit kuitenkin varmistaa, että ruokavaliosi on tasapainossa, ja ettei se saa aikaan minkäänlaista haitallista muutosta elimistössäsi, on hyvä käydä puhumassa alan asiantuntijan kanssa. He voivat auttaa sinua kehittämään ravintosuunnitelmaasi sekä välttämään painonnousun, joka saattaa seurata tupakoinnin lopettamisen jälkeisestä ahdistuksesta.

Ennen kaikkea voit näin varmistaa, että et jää vaille mitään hyvin tärkeitä ravinteita, joita ruokavaliosi tulisi sisältää.

Elimistön oikeanlainen kosteuttaminen

tupakoinnin lopettamista edistäviä aineita on vesi

Vesi on perustavanlaatuinen osa tupakoinnin lopettamisen prosessia, sillä se auttaa elimistöäsi poistamaan myrkyllisiä aineita sekä epäpuhtauksia, jotka sinne varastoituvat tupakoinnin aikana.

On myös hyvä idea harrastaa lopettamisen yhteydessä liikuntaaja etenkin ulkona tapahtuvaa liikuntaa, jotta voisit parantaa keuhkojesi ja sydämesi kuntoa. Nämä ovat ne elimet, jotka kärsivät tupakoinnistasi kaikkein eniten. Anna keuhkoillesi raitista ilmaa, ja ravitse elimistösi jokaista solua!

Tupakoinnin lukuisat haitat

Muista myös että sen lisäksi, että tupakointi vaikuttaa yleiseen terveydentilaasi, se on hyvin vahingollista myös ihollesi. Ei ole epätavallista nähdä tupakoitsijoita, jotka näyttävät paljon ikäistään vanhemmilta.

Jos siis haluat pysyä hehkeän ja nuoren näköisenä, haluat säilyttää ihosi kauneuden, sekä estää ennenaikaisten näkyvien ryppyjen ilmaantumisen, tee päätös jättää tupakoiminen lopullisesti.

Sen lisäksi, että tupakointi aiheuttaa nämä useat seuraukset terveydellesi ja ulkonäöllesi, saattaa se myös tehdä hampaasi keltaisemmiksi sekä johtaa pahanhajuiseen hengitykseen

Tupakointi vähentää hedelmällisyyttä sekä miesten että naisten kohdalla, ja miehillä se lisää riskiä kärsiä impotenssista.

Ruuat, jotka tekevät tupakasta paremman makuista voidaan sitten myöhemmin ja vähitellen lisätä takaisin ruokavalioosi, mutta ainakin kolme viikkoa tulisi olla jo kulunut siitä kun lopetit tupakoinnin.

Ja muista myös tämä aina silloin kun sinusta tuntuu siltä, että haluaisit taas polttaa: jokainen savuke on kuin minuuttien leikkaamista omasta elämästäsi.

tupakoinnin lopettamista edistävät ruoat auttavat lopettamaan ja säästämään keuhkojasi

Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, on tupakointi suoraan yhteydessä sydän- ja keuhko-ongelmiin, ja se saattaa aiheuttaa terveydellesi hyvin vakaviakin seurauksia – näin ollen saatat aiheuttaa itsellesi kärsimyksen lisääntymistä ja ennenaikaisen kuoleman.

Jos haluat siis päästä irti tupakasta, tartu näihin lopettamista helpottaviin vinkkeihin, jotta pääsisit tavoitteeseesi vähemmällä ponnistelulla ja hammasten kiristyksellä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.