Logo image
Logo image

Miksi lasillinen vettä tyhjään mahaan on hyväksi elimistölle?

3 minuuttia
Miksi lasillinen vettä tyhjään mahaan on hyväksi elimistölle?
Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2018

Elimistömme koostuu pääosin vedestä: 75 % lihaksista, 90 % aivoista, 22 % luusta ja 83 % verestä on vettä. On siis tärkeä ymmärtää veden juomisen tärkeys koko elimistön terveyden kannalta, ja vettä tulisi juoda pari litraa päivässä terveellisen tasapainon säilyttämiseen. Lasillinen vettä tyhjään mahaan tekee erityisen hyvää keholle. Suosittelemme juomaan 1-4 lasia vettä tyhjään mahaan päivittäin. Tässä artikkelissa keskitymme veden juomisen tärkeyteen, joten lue lisää.

Vesi on elämän kannalta välttämätön elementti. Kaikki elimet tarvitsevat vettä toimiakseen normaalisti ja pysyäkseen terveinä. Ihmisen keho pystyy selviytymään ilman ruokaa jopa viikkoja, mutta nestehukka on hengenvaarallinen tila, joka voi tappaa jo muutamassa päivässä.

Some figure

10 syytä juoda lasillinen vettä tyhjään mahaan

 • Juomalla 1-2 lasia vettä heti herättyäsi ennen aamupalaa huuhtelet kehosta myrkyt ja muut haitalliset aineet. Veden juominen ennaltaehkäisee tiettyjen sairauksien kehittymistä ja tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa. Veden juominen on loistava tapa aloittaa päivä.
 • Yön aikana keho korjaa vaurioituneita soluja ja puhdistuu kuona-aineista. Lasillinen vettä aamutuimaan on hyvä keino kiihdyttää haitallisten aineiden poistumista virtsan kautta.
 • Vesilasillisen juominen auttaa minimoimaan mm. alkoholin, tupakan, saasteiden, roskaruuan ja muiden haitallisten asioiden vaikutusta elimistöön. Vesi kirjaimellisesti huuhtelee elimistöä ja karkottaa pahimmat myrkyt.
 • Vesi on ihon paras ystävä, sillä ihoa tulee kosteuttaa niin sisältä kuin ulkoa. Juomalla runsaasti vettä varmistat, että iho pysyy kimmoisana, kuulaana ja joustavana, ja estät sen kuivumisen ja sameuden. Veden juominen ehkäisee jopa ennenaikaisten ryppyjen syntymistä.
 • Joka-aamuinen vedenjuonti suojelee ja kosteuttaa sisäelimiä ja pitää ne toimintakunnossa.
 • Muutaman vesilasillisen juominen tyhjään mahaan on loistava kikka tukea painonpudotusta. Vesi auttaa polttamaan rasvaa ja kaloreita, täyttää mahaa ja estää ylensyönnin ja hillitsee napostelun tarvetta. Vesi auttaa myös pitämään kehon nestetasapainon kunnossa ja ehkäisee inhottavaa turvotusta.
 • Veden juominen auttaa pitämään imusuoniston terveenä ja suoliston toiminnan hyvällä mallilla. Riittävä määrä vettä elimistössä estää kortisolin eli stressihormonin liiallisen määrän ja suojelee meitä tulehduksia vastaan.
 • Nauttimalla lasillisen vettä tyhjään mahaan aamulla aloitat päiväsi täydellä energialla, karkotat väsymyksen raajoista ja kirkastat mielen. Laita kannullinen vettä jääkaappiin yön ajaksi. Sekaan voit heittää vaikka limeviipaleita tai puristaa tipan sitrunaa makua antamaan. Kaada juoma lasiin heti herättyäsi – kylmä vesi ja kirpeä sitrus herättävät varmasti.  
 • Juomalla vettä ennen aamupalaa ehkäiset ummetuksen syntymistä ja stimuloit suolta toimimaan normaalisti. Jos kärsit ummetuksesta, kannattaa sinun ehdottomasti keskittyä riittävän vesimäärän nauttimiseen päivittäin.
 • Jos kärsit erilaisista vatsan ongelmista, kuten mahakatarrista, voi vesi olla suuri apu niiden hoitamisessa. Mahakatarrin aiheuttama kipu on usein pahimmillaan vatsan ollessa tyhjä, sillä tällöin mahan erittämä suolahappo pääsee suoraan vatsan limakalvoille. Juo vähintään kolme lasillista vettä tyhjään mahaan, tämä vähentää vatsalaukun hapokkuutta ja kivuliaita lihaskramppeja.

Näin nautit vetesi aamuisin

Some figure

Juomalla vettä tyhjään mahaan heti herättyäsi on hyvä tapa, joka kannattaa omaksua saman tien. Vedellä on lukematon määrä terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Vettä ei tule kulauttaa alas yhdeltä istumalta, vaan se tulee nauttia hitaasti. Ja vaikka vettä ei tulisi juoda liian vähän, myös liiallinen vedenjuonti voi olla vaarallista. Jos vettä juo litroittain lyhyessä ajassa, munuaiset eivät pysty käsittelemään kaikkea ylimääräistä vettä, veren elektrolyyttien määrä laskee rajusti ja pahimmillaan tila voi johtaa vesimyrkytykseen. Näin juot vettä oikeaoppisesti päivän mittaan:

 • Veden juominen kannattaa ajoittaa eri aikoihin pitkin päivää. Noin kahdeksan lasia päivässä on suositeltu määrä. Voit asettaa vaikka muistutuksen puhelimeen, joka varmistaa, että juot kaikki kahdeksan lasia päivän mittaan. Juo yksi lasi aamulla heti herättyäsi, yksi aamiaisen jälkeen ja muutama lasillinen vettä ennen päivän aterioita.
 • Jos et ole tottunut juomaan vettä, kannattaa aloittaa pienillä määrillä. Juo aluksi vain yksi lasi tyhjään mahaan ja siirry vähitellen suurempiin määriin.
 • Suomessa hanavesi on täysin turvallista juoda, mutta matkustettaessa kannattaa tarkistaa hanaveden juomakelpoisuus ja ostaa pullotettua vettä, mikäli hanavesi ei ole hyvälaatuista.
 • Jos haluat tehostaa vatsan ja suoliston toimintaa, lisää veteen tujaus sitruunan mehua ja nauti lasillinen tyhjään mahaan.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.